Nuoria kiinnostaa yrittäjyydessä mahdollisuus päästä hyödyntämään työelämässä mahdollisimman paljon omia vahvuuksia. Kuva: Getty Images
5.1.2022 klo 13:52
Uutinen

Yrittäjyys on vaihtoehto yhä useammalle nuorelle – Vapaus ja merkityksellisyys kiehtovat, rahan merkitys vähentynyt

Yhä useampi nuori haaveilee yrittäjyydestä, kertoo tuore kyselytutkimus. Monelle yrittäjyys on houkutteleva vaihtoehto, koska sen kautta nuoret kokevat pääsevänsä toteuttamaan omia vahvuuksia.

Suomalaiset pitävät yrittäjyyden tärkeimpinä perusteluina työn tekemisen vapautta ja itsenäisyyttä. Tämä käy ilmi OP:n kyselytutkimuksesta.

Houkuttelevimmaksi yrittäjyyden kokevat 16–24-vuotiaat, joista 48 prosenttia pitää yrittäjyyttä varteenotettavana vaihtoehtona urapolullaan. Miehistä 36 prosenttia näki yrittämisen erittäin tai melko houkuttelevana, naisista 24 prosenttia. 

– Tänä päivänä yrittäjäksi ei enää ryhdytä vain vaurastumisen toivossa, vaan kolme merkittävintä syytä yrittämiseen ovat itsenäisyys, vapaus ja työn tekeminen itselleen. Tämä kertoo arvopohjamuutoksesta, joka on tapahtunut motivaatiossa ja asenteissa yrittämistä kohtaan, OP:n pk-yrityksistä vastaava johtaja Heikki Peltola kertoo.

Yrittäjäksi päädytään myös yhä useammin perhetaustan innoittamana. Tutkimukseen vastanneista yrittäjistä kolmannes kertoi saaneensa kipinän yrittäjyyteen perheeltään. Myös positiiviset esimerkit ja ystäväpiiri kannustavat suomalaisia toteuttamaan yrittäjyyshaaveitaan.

Kouluissa edelleen liian vähän yrittäjyyskasvatusta

OP:n tutkimuksen tulokset ovat tuttuja myös Nuori Yrittäjyys ry:n pedagogiselle päällikölle Mari Rakkolaiselle.

Nuori Yrittäjyys tarjoaa lapsille ja nuorille suunnattuja yrittäjyysohjelmia, jotka toteutetaan kouluissa osana opetusta. Tällä hetkellä maksuttomat ohjelmat tavoittavat 35 prosenttia Suomen kouluista ja oppilaitoksista. Ohjelmissa nuori perustaa oman NY-yrityksen, jossa hän pääsee kokeilemaan yrityksen pyörittämistä ilman taloudellista riskiä.

– Kun nuori perustaa NY-yrityksen, hän oppii paljon sellaisia työelämätaitoja, joista on hyötyä muuallakin kuin yrittäjänä, Rakkolainen kertoo.

Vuoden 2019 nuorisobarometrissa todettiin, että nuoret ovat yhä kiinnostuneempia yrittäjyydestä.

Vuonna 2020 Suomen Lukiolaisten Liitto kartoitti lukiolaisten mielipiteitä työelämästä ja yrittäjyydestä kyselyllä, johon vastasi yli 450 lukiolaista ympäri Suomea. Tutkimus paljasti, että lukiolaisten mielestä lukiosta saa liian vähän tietoa yrittäjyydestä.

– Lukiolaiset kokivat saavansa huonosti tietoa ja taitoja yrittämiseen liittyen. Monissa tutkimuksissa on todennettu sama asia. Nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä uravaihtoehtona, mutta koulu ei pysty aina vastaamaan tarpeeseen, vaikka yrittäjäkasvatus on ollut kirjattuna opetussuunnitelmaan jo 90-luvulta lähtien. Kun yrittäjyyteen ei ole omaa oppiainettaan, opetuksen toteuttaminen on hankalaa, Rakkolainen huomauttaa.

Nuori yrittäjyys ry:n tarjoama Vuosi yrittäjänä -ohjelma on kouluissa valinnaisaine.

Työn merkityksellisyyden arvo nousussa

Rakkolaisen mukaan nuoria kiinnostaa yrittäjyydessä nykyisin etenkin omien vahvuuksien hyödyntäminen työelämässä.

– Halutaan rakentaa ura sen ympärille, missä omat mielenkiinnon kohteet ovat ja missä itse on vahvimmillaan. Merkityksellisten asioiden tekeminen on se juttu.

Monen nuoren kohdalla yrittäjyydessä kiehtoo myös vapaus tehdä töitä silloin, kun se itselleen parhaiten sopii.

”Merkityksellisten asioiden tekeminen on se juttu.”

Mari Rakkolainen

– Nuoret toki ymmärtävät, että yrityksen pyörittäminen vaatii paljon töitä, mutta toisaalta he arvostavat sitä, että vapaa-aikaa on silloin, kun sitä itse haluaa. Työelämään halutaan enemmän joustoa. Itse uskon, että työelämän aikakäsitys on muuttumassa. Emme ole enää kiinni työajoissa samalla tavalla kuin mihin vanhemmat ikäluokat ovat tottuneet.

Rahan merkitys on edelleen tärkeä, mutta ei tärkein. Rakkolaisen mukaan nuoret haluavat edelleen menestyä.

– Nuoret ajattelevat, että heidän pitää pärjätä paremmin kuin vanhempiensa sukupolvi ja tulla toimeen omillaan.

OP:n kyselyyn vastasi internet-paneelissa 1112 suomalaista marraskuussa 2021. OP:n toimeksiannosta kyselyn teki Taloustutkimus Oy. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä.

Pauli Reinikainen