epy
14.1.2022 klo 10:29
Uutinen

Yrittävästä Lakeudesta poimittua: Elämyksiä käsitöistä

Julkaistu alunperin Yrittävässä Lakeudessa 1-2021

Reilu pari vuotta sitten kauhavalainen yritys Tuulia Design kasvoi yrityskaupalla kahden naisen yritykseksi. Sen myötä ilot ovat vähintään tuplaantuneet, murheet puolittuneet ja voimat triplaantuneet.

Minna Mäkipernaa perusti askartelu- ja käsityötarvikkeisiin erikoistuneen Tuulia Designin vuonna 2010. Valmiit tarvikepaketit ovat olleet yrityksen ydinjuttu alkutaipaleelta lähtien.

–  Olin vielä Härmän Kuntokeskuksella palkkatyössä ja menin Seinäjoen Käsityömessuille ihan kokeilumielessä myymään paperivalaisinpakettia, jossa oli kaikki tarvittava sen valmistamiseen. Ne myivät kuin häkä ja jouduin yötä myöden tekemään lisää paketteja myyntiin, Minna naurahtaa.

Nykyinen yrityskumppani Hanna Keskinen tuli vuosien kuluessa Minnalle tutuksi paikallisen rautakaupan kautta.

– Hanna työskenteli rautakaupassa ja minä kävin askarteluihini ja tarvikepaketteihini ostamassa häneltä mitä kummallisempia juttuja. Hän ei ikinä ihmetellyt hankintojani, vaan ymmärsi täysin, mitä minä kulloinkin tarvitsen ja miksi, Minna kiittelee.

Hanna puolestaan piipahti usein Minnan yrityksessä ostoksilla ja samalla tietenkin vaihdettiin myös kuulumisia.

–  Olin vielä hoitovapaalla ollessani taas kerran Minnan liikkeessä ja hän tietysti kyseli, että koska palaan takaisin töihin. Uskaltauduin sitten Minnalle sanomaan, että olen vähän miettinyt, että jospa en palaisikaan enää rautakauppaan töihin, vaan kokeilisin elättää itseni jollakin kombinaatiolla käsitöihin liittyen, Hanna kertoo.

– Heti silloin me ajattelimme, että jollakin muotoa me teemme sitten yhteistyötä, Minna jatkaa.

1+1 on paljon enemmän kuin kaksi

Minnan yritys oli kasvanut pikkuhiljaa ja jonkinlainen muutos alkoi tuntua tervetulleelta.

– Yksinyrittäjänä tätä hommaa tehdessä tuli sellainen tunne, että joku muutos täytyy tulla, kun ei ihan yksin repeä joka paikkaan. Tämä homma ei ole vaan niin, että ostat ja myyt, vaan keksit itse mitä tehdään, miten tehdään, kokoat valmiit tarvikepaketit ja teet niihin ohjeet, niin se on aikamoinen palapeli. Alkoi olla liian monta palloa yhtä aikaa ilmassa, että joku muutos oli tehtävä, Minna muistelee.

Hanna oli ollut silloin tällöin Minnan apuna inventoimassa ja vuonna 2018 Puukko- ja käsityöfestivaalien ajan hän oli koko viikonlopun töissä Minnan kanssa.

– Kolmatta päivää tehtiin töitä yhdessä ja huomattiin, että meidän yhteistyömmehän sujuu kuin tanssi, niin kuin olisi vuosia tehty töitä yhdessä, Hanna nauraa.

– Festivaalien päätyttyä me sitten sunnuntai-iltana todettiin, että me olemme niin paljon enemmän kahdestaan, kuin että erillään tehtäisiin yhteistyötä. Tässä tapauksessa 1+1 on paljon enemmän kuin kaksi, Minna jatkaa.

Eräänä heinäkuisena sunnuntaina kaksikko suuntasi läppärien ja piknik-korien kanssa Ojutjärven rannalle miettimään ja suunnittelemaan, mitä kaikkea yhteinen yritys voisi olla.

– Siellä me katselimme poutapilviä ja kirjattiin mindmappiin ylös kaikki, mitä meillä oli mielessä, Minna muistelee.

– Meillä on itse asiassa vieläkin se paperi tallessa ja me on toteutettu jo kaikki jutut, mitä me siihen kirjattiin, jatkaa Hanna.

Kaksi naista, mutta yksi pää

Tammikuussa tuli kaksi vuotta siitä, kun yrityskaupat tehtiin ja Hannasta tuli virallisesti yrityksen toinen omistaja.

– Riitoja meille ei ole tullut vielä kertaakaan. Meillä molemmilla on omat vahvuutemme, mutta ajatusmaailma on hyvin samanlainen. Meitä on tässä kaksi naista, mutta yksi pää, Minna naurahtaa.

– Messuosastojakin rakennettiin väsyneenä ja nälkäisenä, niin siinä voisi helposti tulla jotakin tiuskimista toiselle, mutta meillä vaan naurun käkätys lisääntyy ja ääni kovenee. Melkein sääliksi käy niitä muita näytteilleasettajia, Hanna kertoo nauraen.

Muutoksia koronan myötä

Ennen koronaa Hannan ja Minnan arkeen kuului kaiken muun päivittäisen toiminnan lisäksi useammat messut vuodessa ja jopa käsityömatkojen järjestäminen Pärnuun.

Viime vuonna livemessuja ei järjestetty ja kesälle varatut kaksi matkaa Pärnuun jouduttiin perumaan.

– Kyllä siinä vuosi sitten tuli sellainen paniikki, että mitäs nyt, kun kaikki messut perutaan. Aika nopeasti kuitenkin huomattiin, että nythän meillä on aikaa tehdä niitä juttuja, jotka on aina kiireen takia jääneet tekemättä, Hanna kertoo.

Kaksikko alkoi viedä tekemistä enemmän someen ja tehdä sinne videoita.

– Me opeteltiin itse kuvaamaan ja editoimaan. Meillä oli näkemys, että mitä me halutaan eikä meillä ollut aikaa odotella, kun me tarvitsimme sen videon heti, niin päätettiin kokeilla tehdä itse, Minna sanoo.

Koronan alkaessa kivijalkamyymälä laitettiin kiinni, kun ei ollut tietoa, millä laajuudella koronatilanne lähtee kehittymään ja miten se vaikuttaa.

– Siinä meille vapautui sitten aikaa myymälän remontoimiseen. Tehtiin tänne keittiö ja vessa sekä kunnostettiin julkisivua. Tehtiin remontista someen videoita ja sen jälkeen meillä on täällä ilmennyt vessaturismia, kun asiakkaat haluavat nähdä meidän vessamme, Hanna nauraa.

– Kyllähän se lopputulos kiinnostaa ihmisiä, kun se on ensinnäkin meidän tekemä ja allastasokin on tehty vanhasta jauholaarista ja flyygelin jaloista, Minna jatkaa.

Myymälä itsessäänkin on jo elämys, sillä vanhat huonekalut ovat Hannan ja Minnan yhteinen intohimo. Vanhoja huonekaluja hankitaan myymälän koko ajan lisää ja tuunataan ne sitten myymälään sopiviksi vaikkapa sahaamalla rokokoo-sohvapöytä kahtia.

– Meistä on kiva, että huonekalulla on joku tarina ja usein me myös annamme niille nimet. Onhan se mukava sanoa, että joku tuote löytyy sieltä Ison-Martan tai Lady Elisabetin ylähyllyltä, Minna toteaa pilke silmäkulmassaan.

Ideamylly pyörii koko ajan

Kivijalkamyymälään tullaan ympäri Suomen ja ensi kesäksi myymälän pihaan onkin suunnitteilla puukäsityöteltta joksikin aikaa.

– Meillä oli korupaja ja huomattiin, että moni nainen oli ihan innoissaan, kun sai elämänsä ensimmäisen kerran porakoneen käteen. Me haluamme tarjota lisää tällaisia elämyksiä, Hanna sanoo.

Kaksikon ideamyllystä on myös lähtöisin ajatus nostaa Kauhavaa esiin käsityökaupunkina. Myös muut yrittäjät innostuivat ideasta ja syntyi Kauhavan aarrekartta.

– Karttaan on merkitty Kauhavan käsityö- ja kirppiskohteet sekä ravintolat Kauppatien varrella. Meistä käsityöyrittäjistä kaikki täydentää toisiaan, niin ollaan tässä innolla mukana ja toivotaan, että kotimaanmatkailijat löytäisivät Kauhavan entistä paremmin, Minna toteaa.

Minna Mäkipernaa
Minna Mäkipernaa (kuva: Noora Mykkänen)
Hanna Keskinen
Hanna Keskinen (kuva: Noora Mykkänen
epy
Noora Mykkänen