3.5.2021 klo 09:57
Uutinen

Yrityksen henkilöstön monimuotoisuus on menestyksen edellytys – Startup-yritys heräsi oman tiimin rakenteeseen ja aloitti korjaustoimet

– Jos ohjelmistoa kehittää pelkästään joukko valkoihoisia suomea keskenään puhuvia miehiä, useat monimuotoisen asiakaskunnan haasteet jäävät helposti huomioimatta, Sharetriben persutajaosakas Juho Makkonen sanoo.

Yrityksen monimuotoisuus on kunnia-asia monille yrityksille, mutta erityisesti sellaiselle, joka pyrkii kansainvälisille markkinoille. Niinpä on ikävä jäädä kiinni siitä, että edistyksellisenä itseään pitävä yritys ei ole onnistunut rakentamaan tiimiään niin, että työntekijöissä olisi ihmisiä eri kulttuureista ja kansallisuuksista sekä eri sukupuolista.

Digitaalista markkinapaikka-alustaa kehittävä Sharetribe heräsi omaan tilanteeseensa, kun kansainvälisesti tunnettu jakamistalouden asiantuntija totesi, ettei normaalisti haluaisi olla missään tekemisissä tämän näköisen yrityksen kanssa. Hän oli nähnyt kuvan 15 hengen tiimistä, jonka edustajista valtaosa oli valkoihoisia nuoria miehiä.

– Emme olleet edes olleet itse täysin tajunneet tilanteen ongelmallisuutta, yrityksen perustajajäsen Juho Makkonen kertoo Kauppalehteen viime kesänä kirjoittamassaan blogissa, jossa hän avaa myös kokemuksiaan anonyymista rekrytoinnista.

Osaajat katsovat tiimiä

Mikä siis on ongelmallista?

Yksi vastaus on se, että monimuotoisuus houkuttelee muita hakijoita, joiden tausta on jotain muuta kuin valkoihoinen kolmekymppinen mies. Se taas laajentaa mahdollisuuksia löytää parhaat tekijät kehittämään tuotetta ja liiketoimintaa.

– Jos ei pysty kasaamaan monimuotoista tiimiä, saa todennäköisesti hakemuksia pienemmältä joukolta. Siitä tulee itseään toistava kierre. Me haluamme mahdollisimman laajan hakijapoolin. Hakija, joka ei koe esimerkiksi yrityksen nykyisen tiimin nimiä ja kuvia selatessaan kuuluvansa joukkoon, ei välttämättä halua hakea yritykseen töihin, Makkonen sanoo vuotta myöhemmin.

Monimuotoinen tiimi voi olla myös itse tuotteen kehityksen kannalta tärkeää. Kaikki näkökulmat eivät tule huomioiduksi, jos niitä tarkastelee liian samanlaisista taustoista tulevat kehittäjät.

– Olemme kansainvälinen yritys. Meillä on asiakkaita 70 maassa ympäri maailmaa. Meidän ohjelmistomme on heidän toiminnalleen bisneskriittistä. Jos ohjelmistoa kehittää pelkästään joukko valkoihoisia suomea keskenään puhuvia miehiä, useat monimuotoisen asiakaskunnan haasteet jäävät helposti huomioimatta.

Kolmas tekijä on työntekijöiden pysyvyys. Se, että työpaikka on monimuotoinen, luo turvallisuuden tunnetta erilaisista taustoista tuleville.

– Huippuosaajat pitävät nykyisin tärkeänä sitä, että heidän työyhteisönsä on monimuotoinen. Jos tähän ei pysty voi olla vaikea pitää kiinni työntekijöistään.

Monimuotoisuusohjelma hallitusohjelmassa

Sharetribe on onnistunut korjaamaan tiimin sukupuolijakaumaa niin, että tekijöissä on naisia noin 30 prosenttia 20 hengen tiimistä. Yritykseen on myös perustettu monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta edistävä työryhmä. Esimerkiksi mustia tekijöitä tiimissä ei kuitenkaan vielä ole.

– Meillä on vielä paljon parannettavaa. Pitää myös muistaa, että monimuotoisuuteen liittyy muutakin kuin sukupuoli ja ihonväri. Muita muuttujia ovat esimerkiksi kielitaito, koulututausta, työkokemus, kehon toimintakyky ja niin edelleen.

Työ- ja elinkeinoministeriö aloitti maalikuussa monimuotoisuusohjelman, jonka tavoite on torjua syrjintää ja edistää monimuotoisuutta suomalaisissa työpaikoissa. Hallitusohjelmaan perustuva monimuotoisuusohjelma kestää maaliskuuhun 2023 saakka.

– Työelämän monimuotoisuuden ja syrjimättömyyden edistäminen on yksi keinoista parantaa työllisyyttämme ja antaa yrityksillemme parempi mahdollisuus menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Mitä monimuotoisempia työyhteisömme ovat, sitä helpommin tänne on myös houkutella alojensa huippuosaajia ympäri maailmaa, työministeri Tuula Haatainen toteaa

Haataisen mukaan henkilöt, joiden nimi tai äidinkieli viittaavat taustaan Suomen ulkopuolelta saavat kutsuja työhaastatteluihin selvästi muita hakijoita vähemmän, vaikka heidän koulutuksensa, työkokemuksensa ja kielitaitonsa olisivat täysin sama kuin suomalaisella hakijalla.

Anonyymi rekrytointi kokeiluun

Sharetribe kokeili keväällä 2020 anonyymia rekrytointia. Kokeilussa 70 hakijaa arvoitiin kahdessa ryhmässä. Toinen ryhmä näki ansioluettelot kuvineen ja nimineen, toinen ainoastaan hakemuslomakkeen tekstit anonyymisti. Kokeilun tulos yllätti: kuvat ja nimet nähneet arvioijat sijoittivat vähemmistön edustajat korkeammalle kuin anonyymissä ryhmässä.

– Anonyymistä prosessista voi kuitenkin olla myös toisenlaista hyötyä. Osa hakijoista mainitsi, että tällaisen rekrytointimetodin käyttäminen itsessään oli heille osoitus siitä, että yritys pyrkii priorisoimaan monimuotoisuuden lisäämisen. Saatoimme siis tämän ansiosta saada enemmän hakemuksia moninaisemmalta hakijajoukolta. Anonyymilla työnhaulla voi olla merkitystä erityisesti sellaisille hakijoille, jotka kokevat olevansa samanaikaisesti monesta eri syystä vähemmistössä teknologia-alalla, Makkonen kirjoittaa blogissaan.

Lue myös Älä sorru vahingossa syrjintään rekrytoinnissa – Lue 10 vinkkiä: Näin palkkaat oikein

Verkosto ruokkii yrittäjää – Reggie Rusan: Suomessa suhteen rakentaminen on tärkeämpää kuin myyminen

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi