7.5.2024 klo 12:23
Uutinen

Yrityksen myyntikunnosta kannattaa huolehtia myös vaikeina aikoina

Kun Jukka Laiho ja Sami Tolvanen ostivat MP-Plast Oy:n syksyllä 2019, eivät yrittäjät voineet hurjimmissakaan kuvitelmissaan nähdä mitä maailman myllerryksiä tulevat vuodet toisivat tullessaan. Yrityksen jatkuvasta kehittämisestä ei kuitenkaan tingitty ja myyntikunnon ylläpitäminen johti yrityskauppaan kevättalvella 2024.

Muovituotteita valmistavan MP-Plast Oy:n toimitusjohtajana toimineella Sami Tolvasella oli takataskussaan paljon kokemusta yrittäjyydestä muun muassa eristyslasivalmistuksen ja lasiasennusten parista sekä yrittäjäpohjaisen vakuutusedustajan työstä.

-Entisen kollegan kanssa ostettiin MP-Plast syksyllä 2019 ja sen jälkeen hommahan on ollut enemmän ja vähemmän kaikkea muuta kuin normaalia, Tolvanen huokaa.

Matkan varrella on kohdattu koronaepidemian vaikutukset, raaka-aine- ja komponentti pula, energian hinnan nousu ja taantuma rakennusalalla.

-Melkoista vuoristorataa on ollut, mutta heti alussa oli ajatus se, että yritystä lähdetään kehittämään ja jossain vaiheessa yritys myydään.

MP-Plast valmistaa muovituotteita ja osia ruiskupuristamalla. Tuotannossa on omia tuotteita ja valmistusta tehdään myös teollisuuden alihankintana. Muovipiirit ovat pienet ja kun tiet sopivasti kohtasivat, MP-Plast myytiin Leomuovi Groupille, joka on yksi Suomen suurimmista ruiskupuristusfirmoista.

-Kyllä maailman tilanne vaikutti siihen, että asiat lähtivät etenemään vähän nopeammin kuin oli ehkä ajateltu. Aika teki osaltaan sen, että ajastus myynnistä oli kypsynyt, Tolvanen kuvailee.

MP-Plast asettui Leomuovi Groupin tytäryhtiöksi ja avainhenkilöt jatkavat yrityksen työntekijöinä myyntipäällikön rooleissa. Varsinainen kaupanteko kesti vain puolisen vuotta ja kaikki sujui Tolvasen mukaan sujuvasti. Myös uusi toimenkuva työntekijänä on mieleinen.

-Kun omaa yritystä ei ajattele eläkevirkana ja yritys pidetään koko ajan myyntikunnossa, on se ostajankin mielestä kiinnostava kohde. Kun myy ajoissa, pystyy antamaan omaa panostaan ja kokemustaan siirtymän sujuvoittamiseksi. Uudessa roolissani on hyötyä, että on viitisen vuotta katsonut talon isoa kuvaa ja tuntee prosessit läpikotaisin.

Myyntikunnon ylläpitämiseen Tolvasella on mielessä ainakin pari vinkkiä.

-Viimeiset tiukat vuodet ovat opettaneet, että hyvinä aikoina kannattaa varata talouden puskuria huonoja aikoja varten, että selviää. Lisäksi ihan ulkoinen olemus ja paikkojen siisteys voi herättää ostajan mielenkiinnon, ettei olla mikään hikipaja.

Tolvanen kannustaa kysymään apua omistajanvaihdosten asiantuntijoilta, mitä pitäisi tehdä, että yritys saadaan myyntikuntoon. Tähän mielipiteeseen yhtyy yrityskauppojen konkari ja YrityskaupaKS-hankkeen projektipäällikkö Markus Johansson.

-Kun yritysjärjestelyasiat ovat alusta lähtien osana omistajastrategiaa, näkyy se yrityksen myyntikunnossa, ja lopulta itse myyntiprosessin sujuvana läpimenona.

-YrityskaupaKS-hanke herättelee, opastaa ja kouluttaa yrittäjiä ottamaan omistajanvaihdosajatukset osaksi yrityksen arkipäivää. Juuri tänään on paras päivä lähteä käymään läpi yrityksen myyntikuntoon liittyviä asioita, ja ensimmäinen askel onnistuu helpoiten ilmoittautumalla mukaan YrityskaupaKS-hankkeeseen, Johansson kannustaa.