10.5.2017 klo 07:37
Uutinen

Yrityksissä tikittää aikapommi: Suurin osa ei ole päivittänyt laitteitaan kolmeen vuoteen

Asiantuntijan mukaan laitekannan vanheneminen ei ole välttämättä ongelma, jos tietokoneiden tilalle on hankittu mobiililaitteita.

Yhä useampi suomalainen pk-yritys joutuu lähiaikoina investoimaan uusiin laitteisiin. Microsoftin teettämä kyselytutkimus paljastaa, että 57 prosenttia yrityksissä käytössä olevista laitteista on yli kolme vuotta vanhoja.

Vanhenevassa laitekannassa voi olla riski esimerkiksi silloin, jos tietoja on tallennettu vain tietokoneiden kovalevyille.

Asiantuntija ei näe asiassa suurta ongelmaa, jos yritys käyttää pilvipalveluita.

– Jos vanha tekniikka on pullonkaula tai koneissa on toimintahäiriöitä, silloin niiden uusiminen on kannattava investointi. Jos it-palveluita on siirretty ostopalveluksi pilveen, silloin omien päätelaitteiden merkitys vähenee eikä niitä tarvitse uusia yhtä tiheään kuin takavuosina. Silloin kolmea vuotta pidettiin laitteiden taloudellisena käyttöikänä ja sen jälkeen ne piti uusia, tietokirjailijana tunnettu Petteri Järvinen selvittää.

Pilvipalvelut suosiossa

Microsoftin tutkimukseen haastateltiin 500:n pk-yrityksen edustajia. Tulosten mukaan suomalaisyritykset ovat pilvipalvelujen käytössä Euroopan ehdotonta kärkeä. Tutkimus vahvistaa myös, että Suomen pk-yrityksissä ymmärretään teknologian tarjoamat mahdollisuudet: 71 prosenttia suomalaisista pk-yrittäjistä uskoo teknologian voivan säästää aikaa ja 62 prosenttia uskoo teknologian voivan tehdä yrityksestä joustavamman.

Samaan aikaan suomalaiset pk-yrittäjät ovat varovaisia teknologiainvestoinneissaan. Tutkimukseen osallistuneista 29 prosenttia arvioi, että yrityksen IT-investoinnit kasvavat tulevana vuonna.

– Laitekannan vanheneminen voi olla hyväkin asia, jos kyse on pöytäkoneista, joiden tilalle on hankittu älypuhelimia ja tableteja liikkuvaan työhön. Pöytäkoneet ja läppärit eivät ole kovin paljon kehittyneet kolmessa vuodessa, joten yrittäjän näkökulmasta on viisasta investoida rahat muualle, Järvinen sanoo.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi