YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yritysten maksuhäiriöt kasvussa
Konkurssiin on asetettu tänä vuonna noin 1 700 yritystä, kun viime vuoden vastaavaan ajankohtaan mennessä määrä oli 1 600 yritystä. Kuva: Getty Images
9.7.2025 klo 08:59
Uutinen

Yritysten maksuhäiriömerkinnät ennätystasolla – ”Surkealta valitettavasti vaikuttaa”

Tämä teksti on konekäännetty.

Asiakastiedon mukaan myös konkurssimäärien kasvu jatkuu.

Asiakastiedon tuoreet maksuhäiriö- ja konkurssitilastot kertovat karua kieltään suomalaisyritysten taloudellisesta tilanteesta vuoden 2025 toisella neljänneksellä: Yritysten uudet maksuhäiriöt ja konkurssihakemukset ovat lisääntyneet merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.

Tilastojen perusteella kesäkuun lopussa yli 52 000 yrityksellä oli maksuhäiriömerkintä, kun viime vuonna vuoden vastaavana ajankohtana maksuhäiriöitä oli noin 47 000 yrityksellä.

Trattaprotestien eli yritysperinnässä käytettävien julkisuusuhkaisten maksukehotuksien määrä kasvoi yli yhdeksällä prosentilla viime vuoteen verrattuna. 

– Kovin surkealta tämä tilanne valitettavasti vaikuttaa. Maksuhäiriömerkinnän saaneiden yritysten kokonaismäärä on korkeampi kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna. Useissa tapauksissa maksuhäiriö ei ole yksittäinen poikkeus, vaan merkki pidempään jatkuneesta kannattavuusongelmasta. Talousvaikeuksien kasaantuminen näkyy konkreettisesti konkurssihakemusten ja yrityssaneerausten määrän kasvuna, Asiakastiedon yritysdataan perehtynyt tuoteomistaja Jaakko Nors kertoo. 

Konkurssien määrä jatkaa kasvu-uralla

Konkurssiin on asetettu tänä vuonna noin 1 700 yritystä, kun viime vuoden vastaavaan ajankohtaan mennessä määrä oli 1 600 yritystä. Vuonna 2024 konkurssiin asetettiin Suomessa yhteensä 3006 yritystä, mikä on toistaiseksi korkein määrä koko 2000-luvun aikana. Konkurssihakemuksien määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna etenkin majoitus- ja ravintola-alalla (21 %) sekä tukku- ja vähittäiskaupan alalla (12 %).  

Konkurssiin asetettujen yritysten määrän kasvun lisäksi konkurssihakemusten määrä kasvoi Asiakastiedon mukaan selvästi. Vuoden 2025 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana velalliset ovat jättäneet lähes 750 ja velkojat yli 1600 konkurssihakemusta. Myös yrityssaneerausta hakevien yritysten määrä oli nousussa. Tänä vuonna lähes 360 yritystä on hakeutunut yrityssaneeraukseen, kun viime vuonna kesäkuun loppuun mennessä saneeraukseen oli hakeutunut 270 yritystä. 

– Yrityssaneeraukseen hakeutuvien yritysten määrän kasvu osoittaa, että yhä useampi yritys pyrkii välttämään konkurssin rakenteellisilla muutoksilla. Valitettavasti tämä viittaa pitkittyneisiin talousongelmiin sekä likviditeettiongelmien yleistymiseen. Samaan aikaan uusien trattaprotestien määrä kasvoi huomattavasti, mikä indikoi yritysten kasvavia maksuvaikeuksia ja heikentyvää maksukykyä myös lähitulevaisuudessa, Jaakko Nors kertoo. 

Kaikista tämän vuoden konkurssihakemuksista eniten hakemuksia on kohdistunut rakennusalalle (429 kpl), tukku- ja vähittäiskauppa-alalle (310 kpl)  sekä majoitus- ja ravintola-alalle (229 kpl). Rakennusalan konkurssihakemukset ovat samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta kauppa- ja ravintola-ala ovat kärsineet toimintaympäristön epävarmuudesta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus