9.1.2018 klo 10:46
Uutinen

Yritysten maksuhäiriömerkintöjen hurja kasvu johtuikin tilastoharhasta

Yritysten ulosottomerkintöjen valtava kasvu johtuu tilastoharhasta Verohallinnon uuden järjestelmän käyttöönoton takia.

Viime vuonna Verohallinto aktivoi järjestelmäuudistuksensa jälkeen yritysten verosaatavien perintää, mikä kasvatti ulosottomerkintöjen määrää voimakkaasti.

Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi yrityksille 323 000 uutta maksuhäiriömerkintää eli yli 90 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Verojen perintä näkyy yrityspuolen tilastoissa selvästi ja osa kovasta kasvusta selittyy Verohallinnon suurella järjestelmäuudistuksella, joka toteutettiin vuoden 2016 lopulla. Sen takia verottaja käytännössä keskeytti yrityksiin kohdistetut perintätoimet useaksi kuukaudeksi. Kun perintää jatkettiin ulosoton kautta vuoden 2017 alussa, myös niistä seuranneet ulosoton estemerkinnät tulivat meille rekisteröitäväksi vasta 2017, kertoo varatoimitusjohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Maksamattomat verot ulosottoon entistä aiemmin

Verohallinto kertoo, että uudesta tietojärjestelmästään se siirtää yritysten maksamattomat verot ulosottoon entistä aikaisemmin myös sellaisissa tilanteissa, joissa ulosotto on jo palauttanut verot varattomuustiedoilla eli perintä on epäonnistunut.

– Voidaan kysyä onko tällainen edellä mainittu ”automaattinen” toimi kaikissa tapauksissa aina tarkoituksenmukaista, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Järjestelmäuudistuksen takia vuoden 2016 luku oli todellista tilannetta pienempi ja 2017 selvästi suurempi.

– Verohallinto on meille kertonut, että tilanne todennäköisesti tasaantuu nyt vuoden 2018 aikana, Heikki Koivula jatkaa.

Konkursseissa palattiin vuoden 2008 tasolle

Yritysten taloudellisen tilanteen kehitystä kuvaa paremmin se, että maksuhäiriöisten yritysten määrä pysyi viime vuonna suunnilleen ennallaan. Vuoden 2017 lopussa Asiakastiedon rekisterissä maksuhäiriömerkintöjä oli 51 600 yrityksellä. Joukko oli vuodessa pienentynyt vajaalla prosentilla.

– Yritysten maksuhäiriömerkinnät ovat varsin tuoreita, sillä noin 70 prosentilla yrityksistä uusin merkintä on alle vuoden ikäinen. Yritystalouden kannalta erinomainen uutinen on se, että konkurssien määrä jatkoi laskuaan, Heikki Koivula huomioi.

Konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 565 yritystä, eli ensimmäistä kertaa palattiin vuonna 2008 alkanutta kriisiä edeltäneelle tasolle.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi