21.3.2018 klo 11:04
Uutinen

Yritysten tuotekehitystiedot kiinnostavat vakoojia – ”Kybervakoilu on vakava uhka tietopääomalle”

Suomalaisyritykset kiinnostavat ulkomaista tiedustelua. Viime vuonna useissa tapauksissa yritykseen kohdistuneen kyberhyökkäyksen takana oli valtiollinen taho.

Vieraat valtiot haluavat varastaa tietoverkoista tietoa muun muassa Suomen kriittisestä infrastruktuurista ja suomalaisesta tuotekehityksestä. Tiedot ilmenevät Suojelupoliisin vuoden 2017 vuosikirjasta, joka julkaistaan tänään keskiviikkona.

– Kybervakoilu on vakava uhka suomalaiselle tietopääomalle. Jos tuotekehitystiedot varastetaan toiseen maahan, yritys voi menettää koko tulevaisuutensa, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Tiedon hallinnoinnin ulkoistamisessa on riskinsä

Tiedon hallinnoinnin ulkoistaminen lisää riskejä yrityksen kannalta, muun muassa uhkien torjuminen on aiempaa vaikeampaa. Myös viranomaisten kyvyssä torjua kyberhyökkäyksiä on puutteita.

– Meillä ei ole pääsyä verkkoihin, joten kykymme tunnistaa kybervakoilua on täysin riittämätön. Tiedustelulainsäädäntö toisi tähän parannuksen, Pelttari sanoo.

Perinteinen vakoilu edelleen aktiivista

Kybervakoilun lisäksi perinteinen vakoilu jatkui viime vuonna aktiivisena. SUPOn mukaan vieraiden valtojen tiedustelupalvelut pyrkivät värväämään suomalaisia toimittamaan heille tietoja, jotka eivät ole julkisesti saatavilla. Erityisesti Venäjän tiedusteluorganisaatiot ovat Suomessa aktiivisia.

Ulkomaista tiedustelua kiinnostaa edelleen etenkin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Vuonna 2017 kiinnostuksen kohteita olivat myös valmisteilla oleva tiedustelulainsäädäntö, kyberturvallisuusrakenteet ja suojautuminen informaatiovaikuttamiselta.

Yli 60 000 turvallisuuselvitystä

Suojelupoliisi teki vuonna 2017 yhteensä yli 61 000 turvallisuusselvitystä.

– Nopeasti muuttuvan turvallisuusympäristön takia Suojelupoliisin asiakkaaksi tulee koko ajan uusia yhteisöjä ja yrityksiä, joilla on tarve teettää turvallisuusselvityksiä. Eniten turvallisuusselvityksiä tehdään valtiolle, Suojelupoliisi tiedottaa.

Turvallisuusselvityksissä löytyy huomautettavaa harvoin. Vain kahdessa prosentissa selvityksistä nousee esiin tietoja, jotka ilmoitetaan työnantajalle. Suojelupoliisi ei koskaan ota kantaa rekrytointiin, vaan päätöksen tekee aina työnantaja.

Suojelupoliisi tekee vuosittain kyselytutkimuksen kansalaisten käsityksestä Suojelupoliisin toiminnasta. Nyt 89 prosenttia kertoi luottavansa Suojelupoliisiin paljon tai melko paljon.

Kuva: iStock Photo

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi