YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.4.2017 klo 11:32
Uutinen

Yritystukien jakaminen helpottuu – Tampere jo digitalisoinut toimintamallinsa

Yritystukien hakemiseen liittyvä byrokratia on hankaloittanut yritystukien hyödyntämistä, etenkin pienemmissä yrityksissä.

Valtakunnallinen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä tarkoittaa, että myös yritystuet voidaan jakaa sähköisesti ja madaltaa näin kynnystä tukien hyödyntämiseen.

Palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP) tehostaa ja automatisoi kuntien palveluseteleinä ja ostopalveluina toteutettavien palvelujen hallinnointia, tukee palvelumarkkinoiden kehittymistä ja asiakkaiden valinnanvapauden lisäämistä.

Toimintamallin piirissä on 16 kuntatoimijaa, 2,1 miljoonan ihmisen väestöpohja ja noin 1300 yksityistä palveluntuottajaa. Järjestelmä on kuntatoimijoiden omistama ja hallinnoima, ja sen on toteuttanut Digia.

– Nyt kaikki PSOP-järjestelmää käyttävät kuntatoimijat voivat jakaa palvelun avulla myös yritystukia entistä joustavammin sähköisinä yritysseteleinä, liiketoimintapäällikkö Sari Koljonen Kuntien Tierasta sanoo.

Kuntien Tiera Oy on yli 260 kuntatoimijan omistama valtakunnallinen kehitysyhtiö.

Kuntatoimijat jakavat yritysseteleitä

Käytännössä yritystuet ovat haettavissa valmiina palvelukokonaisuuksina, joita palveluita tuottavat yritykset ilmoittavat sähköisessä portaalissa.

Asiakasyritykset voivat etsiä suoraan portaalista parhaiten kehittymistään tukevia palveluja, esimerkiksi koulutusta tai konsultointia, Digia kertoo tiedotteessaan.

Palveluja ostetaan sähköisellä yrityssetelillä, jonka palvelua hallinnoiva kuntatoimija myöntää.

– Kuntatoimijat voivat tukea yrityksiä aiempaa joustavammin. Kuntatoimijan näkökulmasta prosessi tehostuu ja automatisoituu. Samalla kuntatoimija tukee myös tukipalveluita tuottavia yrityksiä tarjotessaan uuden, helpon kanavan palveluiden tarjoamiseen ja yritysten kohtaamiseen. Kaikki voittavat, toimialajohtaja Sami Rantanen Digialta sanoo.

Tampere ensimmäisenä liikkeelle

Ensimmäisenä sähköisiä yritysseteleitä on hyödyntänyt Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy Innovaatioseteli-hankkeessaan. Tredean innovaatioseteli noteerattiin maaliskuussa myös EU:n InnoBridge-hankkeessa, jossa tavoitteena on arvioida ja kehittää alueiden innovaatiopolitiikkaa. Eniten kiinnostusta herättivät juuri innovaatiosetelin digitaalinen palvelualusta, avoimuus ja markkinalähtöisyys.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi