Kuntavaalit 2021

Ei kuntaa ilman yrittäjiä

Miltä sinun kotikaupunkisi tai -kuntasi näyttäsi, jos siellä ei olisi yrityksiä?  Mistä ostaisit ruuat?  Kuka korjaisi pyöräsi tai autosi?  Kuka leikkaisi hiuksesi?  Mihin veisit lapset tai vanhukset hoitoon?  Missä sinä kävisi töissä?

Näitä kysymyksiä kannattaa miettiä, kun valitsee, ketä äänestää kuntavaaleissa. Ehdokkaan kannattaa pohtia, miten päätöksillä taataan se, että kunnassa on yrityksiä, joista asukkaat saavat työtä, ruokaa ja palveluita ja kunta verotuloja. Kuntavaaleissa päätetään, onko yrityksillä kunnassa tulevaisuutta.

Kunta ei pärjää, jos siellä ei ole vetovoimaisia yrityksiä. Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelma Ei kuntaa ilman yrityksiä tarjoaa ehdokkaalle ja äänestäjälle ratkaisut yritysten pärjäämiseksi.

Yrittäjät luovat uutta ja pitävät Suomen pyörät pyörimässä.

  • Maamme kasvua rakentaa joka päivä noin 292 000 yritystä (pl. alkutuotanto).
  • 1,4 miljoonaa henkeä tekee töitä Suomen yrityksissä ja tuottaa verotuloja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä yli 93 prosentissa on alle kymmenen työntekijää.  2000-luvulla etenkin pienet ja keskisuuret yritykset ovat työllistäneet ahkerasti.
  • Selvästi yli puolet Suomen yrittäjistä on yksinyrittäjiä. Yli 93 prosenttia kaikista yrityksistä työllistää alle kymmenen henkeä. Vain 0,2 prosenttia on suuryrityksiä, jotka työllistävät yli 250 henkeä.
  • Yritysten toimipaikkojen sijainnin kolme kärjessä ovat Uusimaa yli 111 000 toimipaikalla, Varsinais-Suomi 36 500 ja Pirkanmaa 34 200 toimipaikalla. Keskimääräistä tiheämmin toimipaikkoja on Etelä-Pohjanmaalla. Siellä on 89 toimipaikkaa tuhatta asukasta kohti, kun vastaava luku koko maassa on 66. Harvimmassa toimipaikat ovat Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
  • Tiesitkö, että reilu viidennes yrittäjistä on pienituloisia? Vain viidenneksellä tulot ylittivät 55 000 euroa. Yksinyrittäjistä 45 prosentilla on alle 2 000 euron bruttotulot kuukaudessa.
  • Yrittäjyyden pohjana on usein vahva sisäinen motivaatio ja intohimo. Yrittäjän suuri sydän näkyy yrityksen koosta riippumatta siitä, miten yrittäjät huolehtivat työntekijöistään ja kohtelevat heitä reilusti.