YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kansainvälisty yrityskaupalla
Moni suomalainen pk-yritys on vakiinnuttanut asemansa kotimaan markkinoilla, ja tulevaisuuden kasvu löytyy yhä useammin rajojen takaa. Kansainvälistyminen ei ole mahdollisuus vain harvoille, vaan se on kasvun edellytys yhä useammalle. Yrittäjägallupin (2025) mukaan yli puolet suomalaisista pk-yrityksistä tavoitteleekin kasvua, mutta vain 21 % haluaa kasvattaa yritystään kansainvälisille markkinoille. Tämä osoittaa, että meillä on vielä käyttämätöntä potentiaalia, joka kaipaa sekä rohkaisua että oikeita välineitä.
Yrityskauppa kansainvälistymisen välineenä
Yksi tehokkaimmista tavoista kansainvälistyä on ostaa yritys ulkomailta. Kansainvälisen yrityskaupan kautta saa usein valmiin asiakaskunnan, toimivan jakeluverkoston ja tunnetun brändin sekä henkilöstön, joka tuntee paikalliset markkinat. Kaikki tämä nopeuttaa uusille markkinoille pääsyä ja vähentää riskejä.
Tuoreen tutkimuksen (2025) mukaan suomalaiset pk-yritykset pitävätkin kansainvälistä yritysostoa suositeltavana keinona laajentua uusille markkinoille. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta pk-yritystä, jotka olivat kansainvälistyneet yritysostolla Pohjoismaihin. Jokainen tutkimukseen osallistunut olisi valmis tekemään vastaavan kaupan myös uudelleen. Kasvu ja yrityksen arvon kehittäminen toimivat kauppojen keskeisimpinä ajureina.
Onnistumisen edellytykseksi tutkimukseen osallistuneet nostivat selkeän liiketoimintakonseptin, vahvan taloudellisen pohjan ja sitoutuneen johdon. Myös aikaisempi kokemus yrityskaupoista tai valmius hankkia tarvittavaa osaamista nähtiin tärkeänä. Lisäksi edellytyksenä nähtiin myös kyky ottaa riskejä. Kuluttajamarkkinoilla erityisen ratkaisevana koettiin brändiosaaminen.
Tuki ei saa kadota muutosten keskellä
Kasvuun on kiinnostusta, mutta moni yrittäjä kokee jäävänsä yksin. Yrittäjägallupin mukaan 38 % yrittäjistä ei löydä helposti apua liiketoiminnan kasvattamiseen.
Samanaikaisesti useat julkiset yrityspalvelut ovat murrosvaiheessa: ELY-keskusten roolit tarkentuvat ja Business Finlandin ulkomaan verkostot siirtyvät ulkoministeriölle. Näiden muutosten keskellä on tärkeää varmistaa, että yrityksille suunnatut kasvu- ja kansainvälistymispalvelut eivät heikkene.
Yrityspalveluiden tulee olla helposti saavutettavia, selkeitä ja aidosti yritysten tarpeisiin vastaavia. Yrityskaupat on myös tunnistettava nykyistä paremmin osana kasvun ja kansainvälistymisen keinovalikoimaa. Tämä edellyttää, että vaihtoehto tuodaan näkyvästi esiin neuvonnassa ja palveluissa. Suomen Yrittäjillä on hanke, jossa on koottu yhteen kaikki keskeiset julkiset palvelut ja tuet, jotka ovat käytettävissä kansainväliseen yrityskauppaan.
Kasvu vaatii päätöksen
Toimintaympäristön epävarmuus – geopoliittiset jännitteet, taloussuhdanteet ja globaalit kriisit –saavat monet yritykset miettimään tarkasti seuraavia siirtojaan. Kasvu ei synny odottamalla täydellistä hetkeä. Se alkaa päätöksestä liikkua eteenpäin.
Kansainvälistyminen ei ole riskitöntä, mutta huolellisesti valmisteltuna se on hallittavissa – ja parhaimmillaan avaa ovia merkittävään kasvuun. Yritysosto ulkomailta on konkreettinen ja usein nopea tapa päästä uusille markkinoille, mutta sen mahdollisuuksia ei vielä hyödynnetä riittävästi. Nyt on aika nostaa kansainvälinen yrityskauppa entistä vahvemmin osaksi pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen työkalupakkia.
Muita kiinnostavia aiheita

Marianne Ruusunhelmi
marianne.ruusunhelmi@yrittajat.fi