YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Asiantuntija auttaa
29.2.2024
Tuija Junni

Mitä negatiivinen oma pääoma tarkoittaa?

Oma pääoma tilinpäätöksen taseessa kertoo yhtiön varojen määrän suhteessa yhtiön velkoihin. Jos oma pääoma on negatiivinen, yhtiön velat ovat suuremmat kuin sen varat. Oma pääoma menee negatiiviseksi tappiollisen liiketoiminnan seurauksena. Osakeyhtiöllä on velvollisuus rekisteröidä negatiivinen oma pääoma kaupparekisteriin. Oman pääoman negatiivisuuden seuraukset käytännössä vaihtelevat yrityksen liiketoiminnasta ja yhteistyötahoista riippuen. Yleisesti ottaen se vaikeuttaa yhtiön rahoituksen saantia, ja tavaran toimittajat sekä palvelun tarjoajat voivat kieltäytyä antamasta maksuaikaa, jolloin siirrytään käteis- tai ennakkomaksuihin. Mitä sitten voidaan tehdä, jos oma pääoma uhkaa mennä negatiiviseksi?

Tilinpäätös tulee laatia suoriteperiaatteen mukaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki toteutuneet liiketoimet kirjataan kirjanpitoon niiden tapahtumishetken mukaisesti, riippumatta siitä, milloin raha konkreettisesti liikkuu. Yhtiöt voivat olla mukana erilaisissa bonusjärjestelmissä, tai saada ostojensa perusteella ostohyvityksiä. Bonusjärjestelmiin perustuvat alennukset voidaan myöntää asiakkaille jopa kuukausia aiemmin, ennen kuin niistä saadaan hyvityksenä rahat omalle pankkitilille. Ostohyvityksetkin tulevat usein kuukausien päästä tilikauden päättymisen jälkeen. Onkin syytä huolehtia siitä, että kaikki suoriteperiaatteen mukaisesti tilikaudelle kuuluvat tuotot ovat mukana tilinpäätöksessä. On lukuisa joukko muitakin tilinpäätöseriä, joissa tapahtuminen ja rahaliikenne kulkevat eri tahtiin. Suomessa tilinpäätös laaditaan varovaisuuden periaatetta noudattaen, mikä tarkoittaa mm. sitä, että taseen varat esitetään alimman arvon periaatteella. Tilinpäätöksen liitetiedoissa voidaan tehdä joitakin oikaisuja varallisuuseriin, joiden käypä arvo on tasearvoa korkeampi. Tilinpäätöstä ja varoja ei voida manipuloida osoittamaan todellista suurempaa arvoa, mutta myös negatiivisuuden täytyy perustua faktaan. On muistettava, että negatiivisen oman pääoman täytyy olla todellinen, ennen kuin se rekisteröidään.

Tärkeää on pohtia myös, mistä tappiollinen liiketoiminta johtuu. Onko se esim. korkeasta inflaatiosta, korkotason noususta tai muusta markkinoilla vallitsevasta väliaikaiseksi oletettavasta ilmiöstä johtuvaa, vai onko kyseessä jokin pysyväisempi tilanne. Pystytäänkö toiminta kääntämään kannattavaksi, ja jos, niin millä aikavälillä. Onko toiminnassa mahdollisesti sellaista tappiollista liiketoimintaa, josta voitaisiin luopua esim. myymällä. Jonkun toisen yrityksen toimintaan liitettynä siitä voitaisiin saada kannattava kokonaisuus.

Tappiollisen liiketoiminnan seurauksena yrityksen maksuvalmius on yleensä myös heikko. Osakkeenomistajat voivat sijoittaa yhtiöön varoja sekä maksuvalmiuden parantamiseksi että oman pääoman negatiivisuuden korjaamiseksi, mutta on syytä pohtia, onko se kannattavaa. Uppoavaan laivaan ei kannata lastata lisää rahaa upotettavaksi, mikäli ei ole realistisia mahdollisuuksia saada liiketoiminnasta kannattavaa. Toiminnan lopettaminen voi olla kipeä vaihtoehto, mutta joskus sekin on järkevää, ja päätös pitää pystyä tekemään. Riittävän ajoissa tehdyt ratkaisut säästävät yleensä monelta murheelta.

Miksi Tuokko?
Me haluamme olla yrityksen ja yrittäjän kumppanina koko elinkaaren kestävän matkan ajan. Meillä on kokemusta yritysten perustamisesta ja suunnittelemme asiakkaidemme kanssa yhdessä kulloiseenkin vaiheeseen liittyvät yritysjärjestelyt ja autamme niiden läpiviemisessä. Meistä saa keskustelukumppanin myös vaikeammissa tilanteissa ja pyrimme löytämään parhaat ratkaisut yhdessä pohtien. Meillä on myös rohkeutta kannustaa vaikeiden ratkaisujen tekemisessä, jos se tuntuu ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Ja hoidamme myös yrityksen lopettamiseen liittyvät asiat ammattitaidolla. Sekin voi olla luonnollinen osa yrityksen elinkaarta.

Tuija Junni