YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mies käärii hihat
Y-vinkkeli
30.4.2021
Nyt Meri-Lapissa pitää kääriä hihat!

Nyt Meri-Lapissa pitää kääriä hihat!

Meri-Lappi sai ”kylmää kyytiä” alkuvuodesta, kun uutisoitiin, että Outokumpu vähentää 234 työpaikka. Sitten tuli huhtikuussa pommi, Kemin Stora Enson Veitsiluodon suuri sellu- ja paperitehdas suljetaan.  Tämä on kansantaloudelle ja aluetaloudelle kymmenien ja taas kymmenien miljoonien eurojen menetys.  Veitsiluodosta lähtee 670 työpaikkaa ja lisäksi kerrannaisvaikutukset ovat mittavat, eli koskee jopa runsasta 3 000 työpaikkaa. Yhteensä noin 900 työpaikan karkaaminen näistä isoista yksiköistä näkyy alihankkijoiden hiipuvassa toiminnassa, kaupassa ja muissa palveluissa.  Isku on aluetaloudelle todella raju, se merkitsee 900 sadan lisäksi erilaisten arvioiden mukaan negatiivisia kerrannaisvaikutuksia 3 000 – 4 000 työpaikkaan.  Tällainen tilanne todellakin tarvitsee valtion rahallista tukea, ja myös tiivistyvää alueyhteistyötä.  

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen johtuu maailmanmarkkinoista ja on tehtaan lakkauttavan yrityksen liiketoiminnallinen siirto, koska paperin kulutus on laskenut huomattavasti ja laskee edelleen.  Niin on myös Outokummun pidettävä huolta kannattavuudestaan.  Huonosti kannattavaa tai tappiollista toimintaa ei minkään yrityksen toiminta pitkään kestä, eikä se ole koko yhteiskunnan kannaltakaan kestävää.  Nämä päätökset olivat näillä premisseillä jopa odotettavissa, mutta kun päätös tulee, se todellakin hetken mietinnän jälkeen realisoituu. 

UPM lakkautti paperitehtaan Kajaanissa 2008.  Silloin oli finanssikriisi, nyt koronakriisi, eli erilaisissa maailmoissa elettiin ja eletään. Työntekijöitä oli Kajaanin tehtaalla 570 ja kerrannaisvaikutuksineen tehtaan lakkauttaminen vaikutti arvion mukaan 2 500 työpaikkaan. Rakennemuutosrahoitusta saatiin valtiolta hyvin ja EU-hankerahalla rakennettiin muutosta.  Myös tehtaan alasajon toteuttanut UPM osallistui muutoksen rahoittamiseen. 

Tehtaaseen sijoittui yrityksiä Kainuun ulkopuolelta, mutta myös kainuulaisia pk-yrityksiä. Nyt tehdasalueella on enemmän työntekijöitä kuin ennen tehtaan sulkemista.  Työtä tehtiin Kajaanissa hartiavoimin vuosikausia, onnistuttiin ja muutostyötä voidaan pitää nykyään vähintäänkin yhtenä suomalaisena menestystarinana.

Miksei Meri-Lapissakin onnistuttaisi rakentamaan muutosta niin, että 2030–luvulla alueella olisi saman verran tai jopa enemmän työpaikkoja, kuin nyt niitä näistä kahdesta yksiköstä häviää. Usko tulevaisuuteen on oltava luja ja hihat kääritään rakentamaan muutosta. 

Tähän tarvitaan rakennemuutosrahaa valtiolta, Stora Enson myötävaikutusta ja alueen kutien ja yrittäjien yhteistyötä. Outokummun myötävaikutus ja onnistuneet järjestelyt toivat pelättyä vähemmän irtisanottuja, vain muutaman. Mutta joka tapauksessa työpaikkoja väheni yli kaksisataa. Kun Outokummun työpaikkojen vähentäminen ja Veitsiluodon tehtaan lakkauttamispäätös koskevat kipeimmin Meri-Lapin aluetta, on selvää, että nyt jos koskaan myös alueen kuntien yhteistyökykyä mitataan. 

Toivoa sopii, että yhteistyökyvyn mittaustulos on paras mahdollinen ja alueen kuntien yhteistyö nostaa osaltaan aluetalouden kukoistukseen. Näin kuntavaalien alla kaikkien alueen kuntapäättämisestä kiinnostuneiden on tämä sisäistettävä.

Meri-Lapin alueen yrittäjäyhdistykset, Simon, Kemin, Keminmaan, Tervolan ja Tornion Yrittäjät ovat tiivistäneet yhteistyötään ja käyneet keskustelua kuntapäättäjien kanssa alueen kehittämisestä.

Keskustelut ovat olleet lupaavia ja yrittäjäyhdistysten mielestä kunnat ymmärtävät yhä enemmän yritystoiminnan merkityksen verotuloja tuovana ja palveluiden mahdollistajana. Yritykset luovat työpaikkoja ja kasvua. Yritysten, paikallisten yrittäjäyhdistysten ja kuntien vuorovaikutus on siksi tärkeää.

Kemin Yrittäjien, Keminmaan Yrittäjien, Simon Yrittäjien, Tervolan Yrittäjien, Tornion Yrittäjien ja Lapin Yrittäjien puheenjohtaja