YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.4.2023

TJ pagisee: Neljäsosa pk-yrityksistä palkkaamassa kesätyöntekijöitä, nelipäiväisestä työviikosta ei innostuta ja pienillä työpaikoilla parhaat työolot

Näin ne gallupit kertovat.

Pääsiäisen aikaan saimme tuntea, miten kevät etenee vauhdilla ja kesäkin on jo ihan kulman takana. Viimeistään nyt on aika herätä kesätyöntekijän palkkaamiseen. Maaliskuisessa yrittäjägallupissa kävi ilmi, että neljäsosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä aikoo tarjota kesätöitä. Ilahduttavaa on, että kesätöitä on tarjolla yhtä hyvin kuin kahtena edelliskesänä. Peräti 41 prosenttia pienistä ja keskisuurista teollisuusyrityksistä kertoo palkkaavansa kesätyöntekijän.

Samaisessa yrittäjägallupissa selvitettiin, mitä mieltä yrittäjät ovat nelipäiväisestä työviikosta.

Työnantajayrityksistä 75 % ei ole halukas kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa, jos työntekijän palkka pysyisi samana. Työantajat eivät usko, että nelipäiväinen viikko parantaisi työn tuottavuutta. Paikallisella sopimisella nelipäiväistä työviikkoa voi kokeilla jo nyt.

Jos palkkaa alennetaan, niin työnantajat ovat jo halukkaampia kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa.

Silloin kokeiluun olisi valmis 37 % työnantajayrityksistä. 59 % ei halua edes tällaista kokeilua palkanalennuksella. Työajan lyhentämisellä nähdään olevan monenlaisia vaikutuksia yrityksen toimintaan. 59 % arvioi yrityksen kannattavuuden heikkenevän ja 41 % arvioi työvoimatilanteen heikkenevän. Jotain positiivistakin löydettiin, kun 39 % arvioi, että työ ja perhe-elämä sovittuisi paremmin yhteen. Sairauspoissaolot vähentyisivät 22 % mielestä ja 28 % katsoo, että työhyvinvointi paranisi. 

Pienillä työpaikoilla selvästi parhaat työolot 

Suomen Yrittäjien Työelämägallupissa 80 prosenttia vastasi, että omalla työpaikalla on mahdollista sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää ja työpaikalla on luottamuksellinen ilmapiiri. Vastaajista 74 % arvioi, että omalla työpaikalla kohdellaan ihmisiä tasapuolisesti. Pienillä työpaikoilla tilanne on selvästi paras. Kaksi kolmesta (63 %) on samaa mieltä, että omalla työpaikalla välitetään avoimesti tietoa. Erimielisten osuus on 32 %. Avoimuuteen ja tiedonkulkuun sekä johtamiseen tuleekin kiinnittää jatkuvasti huomioita työpaikoilla.

Inflaatio vaikuttaa yrityksiin

Yrittäjägallup kertoi merkkejä pk-yritysten paremmasta tilanteesta. Yli puolet yrityksistä arvioi, että taloudellinen tilanne on joko erittäin hyvä (17 %) tai melko hyvä (36 %). Kuitenkin 15 prosenttia yrityksistä kokee tilanteensa joko melko huonoksi (11 %) tai erittäin huonoksi (4 %).

Inflaatio nostaa kustannuksia ja vaikuttaa yrityksiin. Yrityksistä peräti 42 prosenttia kertoo nostaneensa hintojaan ja lähes saman verran (41 %) kertoo kannattavuuden heikentyneen. Yrityksen tulevaisuuden arvioi olevan uhattuna yhdeksän prosenttia vastaajista.  Inflaation vaikutukset ovat kovimpia teollisuudessa, rakentamisessa ja kaupassa.

Suomi tarvitsee kipeästi kilpailukykyä, kasvua ja yrittäjyyttä talouden tervehdyttämiseen. Uuden hallituksen tuleekin huolehtia, että verotuksemme on kansainvälisesti kilpailukykyistä, riskinotosta palkitsevaa, omistajuuteen kannustavaa, johdonmukaista ja ennakoitavaa.

Merja Blomberg
Toimitusjohtaja
Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry