YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.10.2021
Joonas Mikkilä

Yrittäjä, panosta digitaalisten työtapaturmien ehkäisyyn!

Pandemian seurauksena töitä tehdään yhä enemmän kotoa, loma-asunnolta ja tien päältä eli kaikkialta. Noin joka kolmas (32 %) yritys aikoo Yrittäjägallupimme mukaan lisätä pysyvästi monipaikkaista työskentelyä.   

Uusi työarki on monella tapaa mahdollisuus, mutta siihen sisältyy myös uhkia. Yksi sellainen on tietoturva, jota tänään alkanut digiturvaviikko herättää pohtimaan.  Verkkorikollisuuden kohteina ovat niin isot kuin pienet yritykset.  

Digibarometrin mukaan suomalaisyritykset ovat joutuneet tietovuoden kohteiksi kolme kertaa useammin kuin yritykset EU:ssa keskimäärin. Pienyritysten ongelmat liittyvät etenkin palvelukatkoksiin, jotka ovat seurauksia palvelunestohyökkäyksistä ja kiristysohjelmista. Toiseksi eniten ongelmia aiheuttaa tietojen tuhoutuminen esimerkiksi haittaohjelman takia tai ict-laitteiden tuhoutumisen tai varkauden vuoksi. 

Jokaisen yrityksen on tärkeätä vahvistaa digitaalista turvallisuuttaan. Yhteyksien, laitteiden, tietokantojen ja ohjelmistojen suojauksesta ja päivitysten ajantasaisuudesta on pidettävä huolta. Ratkaisuja ja palveluntarjoajia valittaessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Niiden on oltava jokaisessa tuotteessa sisäänrakennettu ominaisuus.  

Kuten kyberturva-asiantuntijoiden tapaavat sanoa, on kahdenlaisia yrityksiä. Niitä, jotka tietävät tulleensa tietomurron kohteiksi, ja niitä, jotka eivät ole siitä tietoisia.  

Henkilöstön osaaminen ja valmiudet kuntoon 

Tätäkin tärkeämpää on varmistaa, että yrittäjien ja henkilöstön digiturvaosaaminen on kunnossa. Tämän edellytys on, että työyhteisön tietoturva- ja tietosuojakäytänteet ovat tarkkaan pohdittuja, selkeästi kerrottuja ja yhteisesti käsiteltyjä. Ihminen on usein digiturvaketjun heikoin lenkki. Siksi kalasteluviestit ovat tehokas keino murtautua yrityksen järjestelmiin. 

Pandemia näyttää ravistelleen ainakin osaa pk-yrityksistä tiedostamaan kybermaailman todellisuutta. Kyselytutkimuksemme mukaan reilu kolmannes (37 %) yrityksistä kertoo panostaneensa tietoturvaan entistä enemmän. Yli 10 hengen firmoissa osuus nousee jo noin puoleen. Yli puolet yrityksistä (54 %) pitää jatkossa investointeja tietoturvan vahvistamiseen hyvin tärkeinä. Vajaa viidennes (18 %) arvioi kyberturvapanostuksia kriittisiksi liiketoiminnan kannalta.  

Tietoturvan vankistamiseen ja digitaalisten työtapaturmien ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa riippumatta yrityksen toimialasta tai työn luonteesta. Todentuessaan tietoturvariskit tulevat kalliiksi niin yrityksen kassalle kuin maineelle.  

Joonas Mikkilä 

digi- ja koulutusasioiden päällikkö 
Suomen Yrittäjät 

Joonas Mikkilä