YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
30.4.2024
Hanna Munter, Yrityslähestymiskiellon valmistelu käynnistettävä viipymättä

Yrityslähestymiskiellon valmistelu käynnistettävä viipymättä

Kaupan alan toimijat ja erityisesti K-kauppiaat kokevat näpistysten, varkauksien ja ryöstöjen lisääntyneen kaupoissa selvästi jo pidemmän aikaa. Varkaudet ovat paitsi lisääntyneet niin myös yltyneet väkivaltaisemmiksi. Yrittäjäriskiä kantavien kauppiaiden kannalta tilanne on täysin kestämätön. Kyseessä eivät ole pelkästään kauppiaille koituvat merkittävät taloudelliset haitat, joita varkauksista aiheutuu, vaan myös koko henkilökunnan turvallisuus. 

Kauppiaat odottavat helpotusta hankalimpiin tilanteisiin erityisesti hallitusohjelmaan kirjatusta lainsäädännöstä eli ns. yrityslähestymiskiellosta. Toistuvaan vakavaan häiriköintiin puuttumiseksi todella tarvitaan uusi järeä keino. Lain säätämisellä on jo kova kiire, jotta huolestuttava kehityssuunta saataisiin katkeamaan. Turun Sanomat uutisoi 21.4.2024, ettei yrityslähestymiskiellon valmistelu ole vielä käynnistynyt. Olemme huolissamme asiasta.  

Yrityslähestymiskielto vastaisi nykylain tuntemaa yksityishenkilön hakemaa lähestymiskieltoa, mutta hakijana toimisi yritys. Edellytyksenä voisi Ruotsin tapaan olla kiellon kohteena olevan henkilön toistuva ja vakava väkivallan tai sen uhan käyttö. Lähestymiskiellon, eli ns. ”pääsykiellon”, määräisi käräjäoikeus, ja oikeuskäsittelyn ajaksi tarvittaessa poliisiviranomainen. Kiellon rikkomisesta saisi asianmukaisen rangaistuksen.  Verrokkimaassamme Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut käytössä kaupan alalla vuodesta 2021. Kokemukset ovat hyviä ja kolme neljästä noudattaa langetettua kieltoa. 

Vaikka yrityslähestymiskiellolla pyrittäisiin ensisijaisesti turvaamaan työturvallisuutta, toivomme että lainsäädännön valmistelussa selvitettäisiin myös mahdollisuutta puuttua lähestymiskiellon avulla myymälävarkauksiin ja näpistelyyn. 

Kaupan liiton selvityksen mukaan varastetun tavaran arvo on vuodessa jopa puoli miljardia euroa, ja toiset puoli miljardia euroa kaupoissa kuluu toimenpiteisiin, joilla näpistelyä ja varastamista yritetään estää. Näpistelyn kustannukset maksavat kauppa ja viime kädessä myös kuluttajat. Tällä hetkellä Suomessa ei ole kunnollisia työkaluja, joilla estetään toistuvasti myymälään tulleita häiriköiviä tai uhkaavasti käyttäytyviä henkilöitä palaamasta takaisin. Vastuullisille työnantajayrittäjille tämä on taloudellisen kysymyksen lisäksi myös inhimillisesti työntekijöiden työturvallisuuskysymys.  

Yrityslähestymiskielto on konkreettinen keino turvata yritystoimintaa ja yrityksen henkilöstöä. Kiellon rikkominen aiheuttaisi asianmukaiset rangaistukset, jotka myös ennaltaehkäisisivät rikollisuutta. Toivomme yrityskohtaisen lähestymiskiellon valmisteluprosessin lähtevän viipymättä liikkeelle, jotta esitys saadaan mahdollisimman ripeästi eduskunnan päätöksentekoon ja voimaan.  

Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät 

Janne Virtanen, aluejohtaja, Kesko Oy

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien Lukijoilta-palstalla 30.4.2024.

Hanna Munter