YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.10.2003 klo 14:10
Lausunto

Ehdotus neuvoston asetukseksi sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta (U 9/1999; jatkokirjelmä)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta

Suomen Yrittäjät esittää otsikossa mainitussa asiassa lausuntonaan seuraavaa:

Neuvoston asetuksen N:o 1408/71 sosiaaliturvajärjestelmien soveltamisesta yhteisön alueella liikkuviin palkattuihin työntekijöihin, itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja heidän perheenjäseniinsä uudistaminen on ollut vireillä vuodesta 1999 lukien. Nyt käsiteltävänä oleva asiakokonaisuus koskee työttömyys-, varhaiseläke- ja perhe-etuuksia.

Suomen Yrittäjät pitää sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista koskevien säännösten yksinkertaistamista sinällään tärkeänä, ja uskoo, että yksinkertaistamisella on myönteisiä vaikutuksia jäsenmaiden kansalaisten liikkuvuuteen ja tätä kautta myös työvoiman saatavuuteen eri jäsenmaissa.

Suomen Yrittäjät haluaa kiinnittää erityistä huomiota käsiteltävän kokonaisuuden seuraaviin työttömyysetuuksia koskeviin artikloihin:

– Artiklan 55 mukaan toimivaltaisen valtion on otettava huomioon muissa jäsenmaissa täyttyneet vakuutus-, työskentely- tai itsenäisen ammatinharjoittamisen kaudet. Säännökseen on lisätty itsenäisten ammatinharjoittajien kausien huomioon ottaminen. Suomen Yrittäjät näkee kehityksen myönteisenä ja katsoo, ettei palkansaajan ja yrittäjän asettamiselle eriarvoiseen asemaan kausia hyväksiluettaessa ole perustetta.

– Artiklassa 57 säädetään työttömän työnhakijan oikeudesta säilyttää oikeus työttömyysetuuteen silloin, kun hän etsii työtä toisesta jäsenmaasta. Ehdotuksen mukaan etuudet myönnetään enintään kolmeksi kuukaudeksi, ja toimivaltainen laitos voi pidentää tämän ajan enintään kuudeksi kuukaudeksi. Tällöin toimivaltainen laitos myöntää ja makaa etuudet soveltamansa lainsäädännön mukaisesti ja omalla kustannuksellaan.
Jatkokirjelmässä todetaan, että Suomi on ensisijaisesti kolmen kuukauden työnhakuoikeuden kannalla, mutta kompromissiratkaisuna Suomi voi suostua ehdotettuun ratkaisuun, jossa alkuperäistä kolmen kuukauden työnhakuaikaa voidaan pidentää kansallisen harkinnan perusteella. Suomen Yrittäjät katsoo, että tällainen kompromissiratkaisu voidaan hyväksyä, ja sen jälkeen tehdä tarvittavat kansalliset päätökset asiasta.

Lisäksi Suomen Yrittäjät haluaa kiinnittää valiokunnan huomiota siihen, että jatkokirjelmän mukaan ehdotuksen taloudelliset vaikutukset eivät ole ennakoitavissa tässä vaiheessa. Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä, että tämänkaltaisten laajojen yhteensovittamisjärjestelmien ja niiden osittaistenkin muutosten taloudelliset vaikutukset pyritään arvioimaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Merja Berglund
työmarkkina-asiamies
Suomen Yrittäjät