YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
HE 238/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle yksityisen osakeyhtiön vähimmäispääomavaatimuksen poistamista koskevaksi lainsäädännöksi
Eduskunnan talousvaliokunta
Hallitus esittää muutettavaksi osakeyhtiölakia, asunto-osakeyhtiölakia ja osuuskuntalakia. Yksityisen osakeyhtiön 2500 euron vähimmäispääoma poistettaisiin. Tarkoituksen on näin osaltaan helpottaa ammatin harjoittamista ja muuta pienyritystoimintaa. Esityksellä edistetään turhan sääntelyn purkamista, digitalisaatiota, rekisteröinnin helpottamista sekä vähennetään yrityksille perustamisesta aiheutuvia kustannuksia. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2019.
Suomen Yrittäjät kannattaa esitystä
Esitys on perusteltu. Kaupparekisteristeriin on rekisteröitynyt noin 275 000 osakeyhtiötä, joista suuri osa on yksityisiä osakeyhtiöitä. Esitys koskisi näin ollen suurta joukkoa jo olemassa olevia yrityksiä mutta esityksen mukaan myös uusia yrityksiä, joita arvioidaan olevan noin 11 400 kappaletta vuosittain. On järkevää sijoittaa yhtiöön pääomaa vain silloin, kun siihen on yhtiön kannalta tarvetta. Samalla sijoitetun pääoman suuruus voidaan mitoittaa yhtiön tarpeen mukaan.
Tällä hetkellä yksityisen osakeyhtiön tai sitä vastaavan rajavastuuyhtiön voi esityksen mukaan perustaa ilman vähimmäispääomaa taikka 1 euron tai sitä vastaavalla pääomalla 19:ssä EU:n jäsenvaltiossa. Koska Suomi haluaa olla houkutteleva maa investoinneille ja yrityksille, tulee lainsäädäntöratkaisuissa ottaa huomioon myös yrityksiä houkuttelevat verrokkimaat. Suomi sijoittuu kansainvälisen yrittäjyysindeksin mukaan (GEI) sijalle 12. Sijoitus ei ole aivan huono mutta muista EU-maista edellämme ovat muun muassa Ruotsi, Tanska, Islanti, UK, Irlanti, Ranska, Sveitsi ja Itävalta.
Vaikka velkojiensuojakysymys on tärkeä, on esityksessä todettu, ettei minimipääomalla ole käytännön merkitystä velkojille tai velallisen pääoman saamiselle. Sen sijaan muutoksella olisi myönteisiä vaikutuksia yhtiön perustamiseen, koska sähköinen rekisteröinti nopeutuisi ja helpottuisi turhaksi todettujen välivaiheiden poistamisen jälkeen. Yrittäjä säästäisi perustamisvaiheessa (riippuen siitä, päättääkö hän sijoittaa yhtiöön pääomaa vai ei) pääomavaatimuksen lisäksi siinä, ettei selvitystä pääoman maksusta tarvitse tehdä.
Suomen Yrittäjät
Tiina Toivonen
lainsäädäntöasioiden päällikkö