YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.9.2017 klo 11:05
Lausunto

Kuolinpesien luovutusvoitot ja –tappiot verotuksessa

Verohallinto

Ohjeluonnoksessa käsitellään kuolinpesien omaisuuden luovutuksista syntyviä voittoja ja tappioita perustilanteissa.

Suomen Yrittäjät esittää lausuntonaan seuraavaa:

Kuolinpesän verotuksesta yleisesti (kohta 1)

Voimassa olevassa ohjeessa Kuolinpesien luovutusvoitot ja -tappiot verotuksessa sekä lausuttavana olevassa ohjeluonnoksessa todetaan, että jos kuolinpesässä on vain yksi osakas, jäämistöön kuuluva omaisuus siirtyy hänelle vainajan kuolinhetkellä.

Esitämme ohjeluonnosta täydennettäväksi siten, että siinä todettaisiin, että omaisuuden katsotaan siirtyvän kuolinpesän ainoalle osakkaalle, kun kuolinpesä on selvitetty. Esimerkiksi henkilöasiakkaita koskevassa diarioimattomassa Verohallinnon ohjeessa Kuolinpesän verotus (päivitetty 10.5.2017) todetaan: ”Jos kuolinpesässä on vain yksi osakas, omaisuuden katsotaan siirtyvän hänelle silloin, kun kuolinpesä on selvitetty, yleensä siis perunkirjoituksen yhteydessä. Perunkirjoituksen jälkeen kertyneet tulot verotetaan osakkaan tulona.”

Käytännössä mahdollinen saattaa esimerkiksi olla tilanne, jossa perillisasema on epäselvä ennen pesänselvityksen päättymistä. Lisäksi on syytä ottaa huomioon, että siviilioikeudellisesti yksinperimystilanteessa perillisestä tulee jäämistöomaisuuden omistaja, ellei hän itse tai joku muu edunhaltija käynnistä virallisselvitystä (ks. Aarnio – Kangas: Suomen jäämistöoikeus I. Helsinki 2016, s. 213).

Puolisoiden kuolinpesät omaisuuden luovuttajina (kohta 2.3)

Ohjeluonnoksen esimerkeissä kolme ja neljä omaksuttu kanta luovutusvoiton laskemisesta rinnakkaisten kuolinpesien tilanteessa poikkeaa voimassa olevasta ohjeistuksesta. Nykyohjeistus perustuu vakiintuneeseen oikeus- ja verotuskäytäntöön, eikä tiedossamme ole uutta oikeuskäytäntöä, joka edellyttäisi ohjeen muuttamista tältä osin.

Voimassa olevan ohjeen esimerkissä kaksi noudatettua periaatetta soveltaen ohjeluonnoksen esimerkkiä kolme tulisi muuttaa siten, että A:n kuolinpesän luovutusvoitto on 45 000 euroa ja B:n kuolinpesän luovutusvoitto 22 000 euroa.

Vastaavasti esimerkkiä neljä tulisi muuttaa siten, että A:n kuolinpesän luovutusvoitto on 56 000 euroa ja B kuolinpesän luovutusvoitto 11 000 euroa. A:n kuolinpesän hankintameno on osittain verotettu ja arvostettu perintöverotuksessa kahteen kertaan, mutta B:n kuolinpesän myymä osuus on ollut perintöverotuksen kohteen vain kertaalleen B:n jälkeen. A:n kuolinpesän luovutusvoittoa laskettaessa kiinteistön puoli-osuuden osalta verovelvolliselle on edullisempaa käyttää 40 %:n hankintameno-olettamaa (30 000 euroa) ja myydyn neljänneksen osalta vahvistetun perintöverotusarvon ja myyntikulujen suhteellista osuutta hankintamenosta (25 00o euroa + 1 500 euroa, yhteensä 26 500 euroa), joten A:n kuolinpesän luovutusvoitoksi jää 56 000 euroa.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Laura Kurki
pääekonomisti veroasiantuntija