YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.10.2016 klo 11:00
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

Eduskunta
Sosiaali- ja terveysvaliokunta

Eduskunnan sosiaali- ja terveyskunta on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa otsikossa mainitussa asiassa, minkä johdosta esitämme kunnioittavasti seuraavaa.

Esityksessä ehdotetaan vahvistettavaksi vuoden 2017 työttömyysvakuutusmaksut. Työttömyysvakuutusmaksujen kokonaismäärään ei ehdoteta muutosta. Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kilpailukykysopimuksen mukaisesti palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua ehdotetaan nostettavaksi 0,45 prosenttiyksikköä ja vastaavasti työnantajien keskimääräistä työttömyysvakuutusmaksua alennettavaksi 0,45 prosenttiyksikköä. Työntekijän vakuutusmaksu olisi siten 1,60 prosenttia ja työnantajan keskimääräinen maksu 2,40 prosenttia (0,80 prosenttia palkkasummaan 2 059 500 euroa ja sen ylittävältä osalta 3,30 prosenttia).

Työttömyysvakuutusrahaston palkansaajien ja työnantajien edustusta ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan muuttuneita rahoitussuhteita siten, että vuodesta 2018 alkaen hallintoneuvostossa olisi yhtä monta palkansaajia ja työnantajia edustavaa jäsentä kun nykyisin työnantajia edustaa kaksi kolmasosaa ja työntekijöitä yksi kolmasosa jäsenistä.

Yrityksen osaomistajien työttömyysvakuutusmaksuihin esitetään tehtäväksi vastaavat suhteelliset muutokset, joten yrityksen osaomistajan palkansaajanmaksuksi ehdotetaan 0,70 prosenttia palkasta ja hänestä maksettavaksi työnantajan vakuutusmaksuksi 0,80 prosenttia palkasta.

Työttömyysvakuutusvakuutusrahaston suhdannepuskuria ehdotetaan korotettavaksi vuosiksi 2017—2019 enintään 5 prosenttiyksikön työttömyysastetta vastaavien menojen suuruisesta 7 prosenttiyksikön työttömyysastetta vastaavien menojen suuruiseksi.

Esitys liittyy valtion vuoden 2017 talousarvioon ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Esitys on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä. Valmistelun yhteydessä on kuultu keskeisiä työmarkkinajärjestöjä ja Suomen Yrittäjiä.

Suomen Yrittäjät ei vastusta esitystä. Nähdäksemme esityksessä ei kuitenkaan millään tavalla avata sitä, miksi työttömyysvakuutusrahaston suhdannepuskuria pitäisi korottaa esityksen mukaisesti.

Lisäksi haluamme tuoda esiin seuraavaa: työttömyysvakuutusrahaston hallinto on nykylaissa rakennettu siitä lähtökohdasta, että keskeisissä hallintoelimissä on sekä työntekijöiden että työnantajien edustus. Hallintoneuvoston jäsenet nimittää valtioneuvosto työnantajien ja työntekijöiden edustavimpien keskusjärjestöjen, kunnallisen työmarkkinalaitoksen ja evankelis-luterilaisen kirkon sopimusvaltuuskunnan ehdotuksesta.

Työmarkkinajärjestöihin kuulumattomat vakuutetut ja vakuutuksenottajat eivät ole antaneet em. järjestöille mandaattia edustaa itseään työeläke-järjestelmää koskevissa asioissa. Suomen Yrittäjien jäsenenä on noin 50 000 Suomen 92 000 yksityisen sektorin työnantajasta. Järjestömme on kattavuudeltaan selvästi edustavin työnantajien keskusjärjestö. Näin ollen on itsestään selvää, että Suomen Yrittäjien pitäisi olla ehdottamassa edustajia työttömyysvakuutusrahaston hallintoneuvostoon. Tällä hetkellä näin ei kuitenkaan ole. Vaikka tältä osin tilannetta korjattaisiin, on kuitenkin tärkeä huomata, että järjestöjen ulkopuolella on tuhansia työnantajia ja lähes 40 % työikäisistä. Heillä ei ole mitään keinoa saada ääntään kuuluville työttömyysvakuutusrahaston käytössä olevista ja heiltä kerätystä vakuutusmaksutuotosta päätettäessä.

Ystävällisin terveisin

Suomen Yrittäjät

Harri Hellstén
työmarkkina-asioiden päällikkö