YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi kemiallisista tekijöistä työssä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta
Sosiaali- ja terveysministeriö
Lausuntopyyntö VN/4998/2025
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta, jolla muutettaisiin valtioneuvoston asetusta kemiallisista tekijöistä työssä. Asetuksella säädettäisiin di-isosyanaateille sitovat raja-arvot EU:n ns. syöpädirektiivin mukaisesti. EU:n tasolla ei ole aiemmin ollut di-isosyanaatteja koskevaa sitovaa työperäisen altistumisen raja-arvoa eikä lyhytaikaisen altistumisen raja-arvoa eikä ainetta koskevia huomautuksia.
Suomen Yrittäjät katsoo, että raja-arvon asettamisen vaikutuksia on arvioitu asetuksen perustelumuistiossa asianmukaisesti. Valtaosassa tilanteita, joissa di-isosyanaatteja käytetään, raja-arvo ei nykyisinkään ylity. Lisäksi henkilösuojainten käytöllä voidaan välttää työntekijän altistuminen tilanteissa, joissa raja-arvo ylittyy. Suomen Yrittäjät pitää kuitenkin tärkeänä, että direktiivin mukainen siirtymäaika on hyödynnetty asetuksessa täysimääräisesti. Siirtymäaika on tarpeen, jotta voidaan varmistua, että työpaikoilla on mahdollisuus toteuttaa uuden raja-arvon edellyttämät toimenpiteet. Raja-arvo vaikuttaa lähinnä kemianteollisuudessa, rakennustyössä ja autokorjaamo- tai maalaustoiminnassa. Näillä toimialoilla fyysisen työturvallisuuden varmistaminen ja kemikaalien vaikutuksilta suojautuminen ovat tärkeä osa työpaikan normaalia toimintaa. Suomen Yrittäjät pitää kuitenkin tärkeänä, että työpaikoilla on riittävästi tietoa uusista raja-arvoista sekä siitä, miten niiden toteutuminen ja/tai henkilösuojainten käyttö voidaan varmistaa.
Yleisenä työturvallisuussääntelyyn liittyvänä asiana Suomen Yrittäjät huomauttaa, että asetuksen muutoksella luotaisiin sellaisia uusia työturvallisuusmääräyksiä, joihin liittyy rikoslain 47 luvussa säädetty rikosoikeudellinen vastuu. Tätä sääntelyn ulottuvuutta ei ole asetuksen perustelumuistiossa käsitelty. Suomen Yrittäjät toteaa, että työturvallisuussääntelyyn liittyy yleinen, koko sääntelyjärjestelmää koskeva ongelma, jossa uudet työturvallisuusmääräykset ovat automaattisesti kriminalisoinnin kohteena. Tämän vuoksi olisi tarpeen selvittää, millainen on työturvallisuussääntelyn rangaistavuuden aineellinen laajuus. Selvityksessä tulisi arvioida sääntelyn kokonaisuus ja kriminalisointien tarve perustuslain näkökulmasta, sekä tehdä ehdotukset tarvittavista muutoksista.
Suomen Yrittäjät
Atte Rytkönen-Sandberg
johtaja
Albert Mäkelä
johtaja asiantuntija, OTM