YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteista
Opetus- ja kulttuuriministeriö
VN/4728/2025
1. Lausunnon keskeinen sisältö
Suomen Yrittäjät kiittää mahdollisuudesta lausua ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteista annetusta asetuksesta, jossa annetaan tarkempia säännöksiä ammatillisen koulutuksen rahoituksen määräytymisestä. Määräaikaisesti voimassa olevan asetuksen muutokset koskevat opiskelijapalautteen kysymyksiä sekä opiskelija- ja työpaikkaohjaajakyselyn palautteen keräämistä.
Suomen Yrittäjät painottaa, että ammatillisen koulutuksen rahoituksen tehtävä on varmistaa osaavan työvoiman saaminen yrityksille ja työnantajille alati muuttuvassa työelämässä. Rahoitusmallin tavoite ohjata koulutusta vaikuttavuuteen, valmistumiseen ja työllistymiseen on perusteltu. Jatkossa rahoitusmallin kehittämisessä on syytä ottaa huomioon työelämän muuttuessa myös alanvaihtajien tarpeet.
1.1. Opiskelijavuoteen kuuluvat päivät (1 §)
Suomen Yrittäjät kiinnittää huomiota siihen, että heinäkuun opiskelupäivien poistaminen automaattisesti kaikilta koko tutkintoa suorittavilta opiskelijoilta opiskelijavuosien laskennassa ei palvele esimerkiksi yrittäjiä, jotka opiskelevat yrittäjän työnsä ohessa. Heille kesäkaudella opiskelu voi olla tehokasta opiskeluaikaa eikä taukoa opiskelusta. Opiskelijavuosien laskennassa olisi syytä huomioida myös osa-aikaisesti työn ohessa opiskelevat.
1.2. Toteutuneiden opiskelijavuosien laskenta (2 §)
Suomen Yrittäjät kannattaa toteutuneisiin opiskelijavuosiin perustuvaa laskentaa, koska se tuo selkeää näkymää ja ennakoitavuutta koulutuksen suunnitteluun.
1.3. Lähtötason painokertoimet (3 §)
Suomen Yrittäjät pitää erityistä tukea tarvitsevien ja hauraammilla valmiuksilla tulevien opiskelijoiden ohjaustarpeen huomioimista perusteltuna. Ohjaustarpeen moninaisuuden vuoksi peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoon pohjautuvan kuusiportaisen painokertoimen lisäksi olisi hyvä löytää kriteeri, joka perustuisi opiskelijan aikaisempiin tukitoimiin, jos niistä on saatavilla tietoa.
Ilman arvosanatietoja aloittajien maahanmuuttajataustaisten opiskeluvalmiudet ovat usein riittämättömiä, mikä lisää tuen ja ohjauksen tarvetta ja kustannuksia. Tämän vuoksi tämän kohderyhmän lähtötasokerroin voisi olla ehdotettua suurempi.
Suomen Yrittäjät esittää huolensa siitä, että useiden ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kustannuskertoimet ovat niin alhaisia, että se voi vähentää niiden tarjontaa eri puolilla Suomea. Tämä heikentää pk-yritysten jatkuvan oppimisen ja kasvun mahdollisuuksia.
Suomen Yrittäjät kannattaa Kuntaliiton ehdottaman kuntouttavan opetuksen mallin kehittämistä. Syntyvyyden romahdettua ja väen ikääntyessä tarvitsemme kaikki kynnelle kykenevät koulutuksen, ohjauksen ja kuntoutuksen kautta töihin. Tämän on syyttä näkyä jatkossa myös rahoituksen perusteissa.
1.4. Kustannusryhmä- ja muut painokertoimet (4 §)
Ministeriön asetuksessa esitetään, että aikaisemman viiden tutkintokoulutuksen kustannusryhmän sijaan otetaan käyttöön seitsemän kustannusryhmää. Suomen Yrittäjien mielestä tämä muutos antaa paremmin mahdollisuuksia huomioida tutkintojen rahoituksen erilaisia kustannuksia.
1.5. Korotuskertoimet (5 §)
Suomen Yrittäjät pitää perusteltuna sitä, että sisäoppilaitosmuotoiselle koulutukselle on oma korotuskerroin. Sisäoppilaitos on pedagoginen oppimisympäristö, josta tulee perusteltuja kuluja koulutuksen järjestäjälle. Internaattipedagogiikka palvelee monia opiskelijoita, jotka tarvitsevat erityistä ja elämänhallinnan tukea. Kerroin voisi olla ehdotettua suurempi.
1.6. Toteutuneiden opiskelijavuosien perusteella myönnettävän perusrahoituksen laskenta (6 §)
Suomen Yrittäjät toteaa, että ehdotus on oppivelvollisten osalta kannatettava.
1.7. Suoritettujen tutkinnon osien osaamispisteiden ja tutkintojen lukumäärän perusteella myönnettävän perusrahoituksen laskenta (7 §)
Suomen Yrittäjät toteaa, että ehdotus on kannatettava.
1.8. Työllistymisen ja jatko-opintoihin siirtymisen perusteella myönnettävän perusrahoituksen laskenta (8 §)
Suomen Yrittäjät kiinnittää huomiota siihen, että työelämää palvelee paremmin se, että opiskelijat siirtyvät ammatillisesta koulutuksesta työelämän ja sen tuoman työkokemuksen kautta jatko-opintoihin eikä suoraan koulutuksesta. Tämä on syytä ottaa huomioon tarkastelujakson pituudessa.
Suomen Yrittäjät painottaa, että yrittäjäksi ryhtymisen tulee ehdottomasti rinnastua työllistymiseen ja jatko-opintoihin siirtymiseen. Peräti 45 % toisen asteen opiskelijoista voisi tutkimusten mukaan toimia yrittäjinä. Yrittäjäksi sijoittuneilla, niin yrityksen perustamisen tai jatkamisen kautta, painokertoimen tulee olla johdonmukaisesti 1.
1.9. Opiskelijapalaute (2 luku)
Suomen Yrittäjät pitää hyvänä sitä, että opiskelijapalautteessa kiinnitetään huomiota siihen, antoiko koulutus valmiuksia yrittäjyyteen. Toki voisi kysyä myös yrittäjämäisten valmiuksien saamista, koska niitä tarvitaan kaikessa työelämässä. Opiskelijapalautteella on tärkeä rooli koulutuksen laadun mittaamisessa.
1.10. Työelämäpalaute (3 luku)
Suomen Yrittäjät kannattaa työpaikkaohjaajapalautteen lähettämistä kerran kuukaudessa. Aiempi kaksi kertaa kuukaudessa lähettäminen työllisti pk-yrittäjiä ja työpaikkaohjaajia kohtuuttomasti. Työpaikkaohjaajan kannattaa antaa palautetta opiskelijalle reaaliajassa luontevana osana työn tekemistä. Heille tulee järjestää siihen riittävää opastusta ja tukea.
Suomen Yrittäjät pitää perusteltuna sitä, että työpaikkakyselyn palautetta ei kerätä yrittäjän oppisopimuksen yhteydessä, kun oppisopimuskoulutus järjestetään omassa yrityksessä.
Suomen Yrittäjät painottaa, että koulutuksen laatua varmistavien kriteerien osuus on nykyisen melko pieni, mutta niiden tulee säilyä rahoitusmallissa myös jatkossa, jotta meillä on laadukas, työelämää palveleva ammatillinen koulutus myös tulevaisuudessa.
Suomen Yrittäjät
Mikko Kinnunen
koulutuspolitiikan asiantuntija