YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Luonnos valtioneuvoston asetukseksi valtakunnallisista työvoimapula-aloista
Työ- ja elinkeinoministeriö
VN/11426/2025
Työvoimapula-alojen määrittelyn metodi
Metodilla, josta kerrotaan muistiossa, saadaan määriteltyä yhdeksän ammattialan listaus valtakunnallisista työvoimapula-aloista. Listaus ei paljoa poikkea hallituksen esityksen liitteenä olleesta ensimmäisestä luonnoksesta. Onko metodi hyvä ja kattava valtakunnallisten työvoimapula-alojen määrittämiseksi?
Suomen Yrittäjät ei pidä metodia hyvänä ja kattavana valtakunnallisten työvoimapula-alojen määrittämiseksi.
Muuta lausuttavaa
Suomen Yrittäjät katsoo, että työperusteinen maahanmuutto on välttämätöntä Suomen talouden kasvulle ja vallitsevan yhteiskuntamallin säilymiselle. Väestön ikääntyminen ja työelämän kohtaanto-ongelmat edellyttävät vaikuttavia toimia. Työnteko-oikeuden laajentaminen työvoimapula-aloille on oikeansuuntainen, mutta nykymuodossaan ehdotettuna riittämätön. Asetuksessa määritellyt raja-arvot tilastolliselle työvoimapulalle ovat liian tiukat ja alueellisten linjausten kattavuudeksi valittu 90 % työvoimamäärä on niin ikään liian tiukka. Lisäksi huomautamme, että työmarkkinat muuttuvat nopeasti, ja siksi sääntelyn tulisi olla mahdollisimman laajaa, ennakoivaa ja joustavaa, ei vain reaktiivista.
Kiinnitämme huomiota myös siihen, että suuri osa asetusluonnoksessa ehdotetuista ammateista on säänneltyjä ja vaatii tietyn koulutuksen tai ammatinharjoittamisoikeuden. Useat asetusluonnoksen ammateista edellyttävät korkeaa osaamista, ja kyseisissä ammateissa työskentelevät henkilöt työskentelevätkin maassa pääsääntöisesti erityisasiantuntijan oleskeluluvalla.
Ei ole todennäköistä, että työntekijän oleskeluluvalla maahan saapuvat henkilöt työllistyisivät asetusluonnoksessa listattuihin ammatteihin. Näin ollen ehdotetulla asetuksella ei ole myöskään vaikuttavuutta työvoiman kohtaanto-ongelmiin ja työvoiman liikkuvuuteen.
Suomen Yrittäjät pitää työnteko-oikeuden joustavoittamista lähtökohtaisesti tervetulleena. Mielestämme työvoiman saatavuusharkinnasta voitaisiin luopua kokonaan, sillä ihmisten työurat ovat oleskelulupatyypistä riippumatta yhä moninaisempia. Nyt ehdotetussa asetusluonnoksessa huomiotta jäävät työvoimatarpeiden alueelliset vaihtelut ja organisaatioiden esitettyä nopeammin muuttuvat työvoimatarpeet.
Suomen Yrittäjät
Petri Malinen
johtava ekonomisti