YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.3.2022 klo 14:19
Lausunto

UJ 3/2022 vp – U 72/2021 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Basel III -standardien täytäntöönpanoon

Eduskunnan talousvaliokunta

Valtioneuvosto tarkentaa aiempaa kantaansa komission ehdotukseen Basel III -standardien täytäntöönpanemiseksi. Valtioneuvosto korostaa kannassa ensisijaisesti vakavaraisen pankkisetorin merkitystä. Lisäksi valtioneuvosto korostaa, että hyväksyttävän sääntelykokonaisuuden tulee tukea sekä rahoitusvakautta, että talouskasvua.

Ehdotuksessa esitettyjen siirtymäaikojen osalta valtioneuvosto toteaa, että esitetyt siirtymäajat vaikuttavat liian lyhyiltä, ja on valmis tarkastelemaan avoimesti vaihtoehtoja, joissa huojennukset voisivat jäädä pysyviksi.

Lisäksi valtioneuvosto pitää valitettavana, että komission esitys ei edelleenkään puutu valtioriskien kohteluun pankkien vakavaraisuuslaskennassa.

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät kiittää mahdollisuudesta lausua U-jatkokirjelmään 3/2022 vp – U 72/2021 vp, joka liittyy Basel III -standardien täytäntöönpanoon.

Valtioneuvoston laatiman Suomen kannan voisi periaatteessa tulkita olevan sekä rahoitusvakautta, että talouskasvua tukeva, mutta tarkasteltaessa koko perusmuistiota, näin ei välttämättä ole.

Perusmuistion perusteluosuudessa tuodaan lähtökohtaisesti esille seikkoja, jotka ovat esitettävää Suomen kantaa lieventäviä tai jopa sen vastaisia. Vaikuttaakin siltä, että Suomen kanta on tietoisesti rakennettu muotoon, jossa tosiasiallisesti ei nosteta talouskasvun rahoituksen turvaamista Suomen erityispiirteet huomioiden yhtäläiseen asemaan häiriönsietokyvyn vahvistamisen kanssa, vaan painotetaan pankkisektorin vakavaraisuusvaatimusten kiristämistä.

Näkemyksemme mukaan Suomen kantaa tulee täsmentää. Mikäli talouskasvun rahoituksen turvaaminen Suomen erityispiirteet huomioiden halutaan nostaa tavoitteenasetannassa yhtäläiseen asemaan häiriönsietokyvyn vahvistamisen kanssa, esitämme Suomen kantaa tarkennettavaksi siten, että Suomi ajaa sellaista ratkaisua, jossa ehdotetut liian lyhyillä siirtymäajoilla olevat huojennukset voivat jäädä pysyviksi.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti