YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.9.2017 klo 15:11
Lausunto

Vuoden 2022/2023 maailmannäyttelyn isäntämaa

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt kirjeellään 22.8.2017 Suomen Yrittäjiltä lausuntoa 2022/2023 maailmannäyttelyn isännyydestä.

Ministeriö toivoo meidän kertovan maiden välisen tärkeysjärjestyksen perusteluineen. Lausuntonaan Suomen Yrittäjät esittää seuraavaa:

Yleiset kommentit

Astanan 2017 maailmannäyttelyn kokemukset osoittavat, että näyttelyyn osallistumisen edellytyksenä on saada yritykset mukaan suunnitteluun niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Suomen kannalta Dubain maailmannäyttely vuonna 2020 tulee olemaan tärkeä ponnistus. Yritysten innokkuus osallistua ja myös rahoittaa ns. välinäyttelyä vuonna 2022 voi olla laimeata.

Rahoituksen suhteen emme pidä tarkoituksenmukaisena, että maailmanäyttelyitä rahoitetaan pk-yritysten kansainvälistymismäärärahoista.

Mitä lähempänä maailmannäyttely on maantieteellisesti, sitä helpompaa pk-yritysten osallistumisen organisointi on. Varsinaisen osallistumisen ratkaisee se, miten näyttelyiden teemat tukevat yrityksen menestymismahdollisuuksia.

Maiden välinen tärkeys perusteluineen

Ehdokas 1: Puola, Lodz

Puola on tärkeä vientimaa Suomelle ja näyttelyn teema ”Revitalization of Cities” sopii hyvin suomalaisyritysten osaamiseen. Suomessa on paljon yrityksiä, joiden tuotteet ja palvelut sopivat tähän teemaan. Puolassa toimii runsaasti eli noin kaksisataa suomalaisyritystä.

Puola vaihtoehtona tukee tavoitetta parantaa asemiamme ja näkyvyyttä EU:n sisämarkkinoilla.

Lodz ei ole kaupunkina ulkomaalaisille kovin tuttu. Kaupunki haluaa kehittyä näyttely- ja messukaupunkina. Vanhoja teollisuuskiinteistöjä muutetaan moderneiksi näyttelytiloiksi.

Ehdokas 2: Yhdysvallat, Minneapolis

USA on suomalaisille yrityksille keskeinen kauppakumppani ja vientimaa. Alueella toimii noin 20 suomalaista yritystä.

Maailmannäyttelyn pääteema ”Healthy People, Healthy Planet” sekä lukuisat alateemat kattavat hyvin suomalaista osaamista. Teemojen piiriin mahtuu hyvinvointi- ja terveysteknologiaa, ympäristösuojeluteknologiaa, lääkintäkojeet ja paljon muuta.

Ehdokas 3: Argentiina, Buenos Aires

Suomalaisyritysten kauppa argentiinalaisten yritysten kanssa on vaatimatonta. Toisaalta kyse on kasvavasta markkina-alueesta, jossa liiketoimintanäkymät ovat paranemassa. Maassa toimii tällä hetkellä vain muutamia suomalaisyrityksiä.

Muita asiaan liittyviä huomautuksia

Team Finland -toiminnan puitteessa olisi toivottavaa, että myös pienemmät yritykset pääsisivät osallistumaan maailmannäyttelyihin. Sopivien konsortioiden kerääminen sopisi Business Finlandille.

Toinen lähestymistapa on yhteisosasto jonkun tai usean maan kanssa. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla yhteispohjoismainen osasto.

Kunnioittavasti

Suomen Yrittäjät

Mikael Pentikäinen Thomas Palmgren
toimitusjohtaja kansainvälisten asioiden päällikkö