YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.1.2009 klo 11:26
Tiedote

Suomen Yrittäjät esittää pienten osinkotulojen verotukseen korjauksia

Suomen Yrittäjien mielestä julkisuuteen on synnytetty mielikuva, että kaikki yrittäjät voivat kätevästi muuttaa palkkatulonsa osingoiksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä vain harvat yrittäjät voivat muuttaa palkkatulonsa osingoksi.

– Yli 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä on pieniä mikroyrityksiä, joiden veroaste ei ole niin suotuisa kuin julkisen keskustelun perusteella voisi olettaa, Suomen Yrittäjien veroasioista vastaava johtaja Anna Lundén sanoo.

Vuonna 2007 yrittäjien tuloista verotettiin yli kaksi kolmasosaa ansiotuloina ja alle kolmasosa pääomatuloina. Selvä enemmistö yrittäjien tuloista verotetaan siten ansiotulona. YEL-vakuutetuista yrittäjistä lisäksi 57 prosentilla vuositulot vaihtelivat viime vuonna 15000 – 55000 euron välillä, ja noin 18 prosentilla vuositulot olivat tätä korkeammat.

– Etenkin palveluyrityksille on tyypillistä investointien vähäisyys, sillä niiden keskeinen liiketoiminnan voimavara on työntekijöiden osaamisessa, Anna Lundén sanoo.

Kun yrityksellä on vähän varallisuutta, osingot verotetaan pääosin ansiotulona. Palvelusektorin yritysten määrä lisääntyessä myös tällaisten pienten yritysten kehittämistä tulisi kannustaa verotuksen keinoin. Hallitusohjelmassa luvataan keventää pienten osinkotulojen verotusta. Tätä uudistusta ei ole kuitenkaan vielä toteutettu.

– Eriytetty ansio- ja pääomatulojärjestelmä on muutoin ollut hyvä ja tulee säilyttää yritysverotuksen perusratkaisuna. Samoin pk-yritysten maksamien osinkojen yhdenkertainen verotus tulee säilyttää yrittäjyyden kannustimena, johtaja Anna Lundén sanoo.

Lisätietoja:
Johtaja Anna Lundén, Suomen Yrittäjät, p. 050 544 3928

Keskimääräinen veronalainen tulo yrittäjillä oli vuonna 2007 40 132 euroa ja kokonaisveroaste lakisääteiset vakuutusmaksut mukaan lukien 34,4 %. Keskituloisen yrittäjän veroaste vastaa kokonaisuutena keskituloisen palkansaajan veroa.

Raportti: Yrittäjien tulot ja verot vuoden 2007 verotustietojen mukaan
Tiedote: Pitkät työpäivät tuovat yrittäjille palkansaajia paremmat tulot