24.5.2023 klo 16:12
Tutkimus

Elinvoimabarometri 2023

Elinvoimabarometri kartoittaa suomalaisten yrittäjien näkemyksiä oman maakuntansa elinvoimaisuudesta. Tutkimus toteutetaan Suomen Yrittäjien ja Taloustutkimuksen yhteistyönä joka toinen vuosi. Vuonna 2023 Elinvoimabarometri toteutettiin ensimmäistä kertaa. Tutkimus toteutettiin ajalla 1.3.–17.4.2023 verkkokyselynä. Kyselyyn vastasi 4 830 yrittäjää.

Suosittelemme, että tuloksia hyödynnetään mahdollisimman laajasti maakuntien ja yritysten välisessä vuoropuhelussa sekä maakuntakohtaisen että valtakunnallisen elinkeinopolitiikan kehittämisessä.

Elinvoimabarometrin tulokset

Kyselyn raportointimuotona on ensisijaisesti tulossivu, jossa tuloksia voidaan tarkastella sekä vertailla eri maakuntien vastauksia eri kysymysten osalta. Tulossivustolta voidaan ladata omalle koneelle näkymiä eri muodoissa. Sivusto on toteutettu Taloustutkimuksen verkkototeutuksena. Tulokset ovat saatavilla tulossivulla suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

TOP 3: Elinvoimaisimmat maakunnat

Kyselystä selviää, että yrittäjät arvoivat Uudenmaan elinvoimaisimmaksi maakunnaksi yrittää. Kolmen maakunnan kärki elinvoimaisuudessaan tuloksien perusteella oli seuraava:

  1. Uusimaa
  2. Pirkanmaa
  3. Pohjanmaa

Ladattavat raportit (PDF)

Kyselystä on tulossivun lisäksi tehty sekä valtakunnallinen että maakunnalliset pdf-raportit. Valtakunnallisen raportissa on yhteenveto kyselyn tuloksista valtakunnallisesti. Maakuntakohtainen raportti on yhteenveto maakunnan tuloksista.

Lisätietoa tutkimuksesta

Tanja Matikainen

Kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät