YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Rahoitusinstrumentit


Tutusta alta kasvurahoitusta myöntäviin tahoihin!

Aloittava yrittäjä

Starttiraha on henkilökohtainen aloittavan yrittäjän tuki, jota voidaan myöntää tukemaan päätoimista yritystoimintaa käynnistävän henkilön toimeentuloa. Starttiraha on suunnattu tukea hakevalle yrittäjälle, ei yritykselle. Myönnetty starttiraha on henkilökohtaista, ennakonpidätyksen alaista verotettavaa tuloa.

Päätöksen starttirahan myöntämisestä tekee paikallinen työ- ja elinkeinotoimisto. Päätöksessä otetaan huomioon muun muassa saman alan yritysten kilpailutilanne sekä uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.

Apua starttirahan hakemiseen saat myös Uusyrityskeskus Ensimetriltä, jolla on useita palvelupisteitä ympäri Pirkanmaata.

›› Uusyrityskeskus Ensimetri

Innovaatiosetelissä avustuksen määrä on 6 000 euroa ja 100 % ostettujen palvelujen arvonlisäverottomasta määrästä. Voit käyttää tämän summan ostaaksesi palveluita yhdeltä tai useammalta palveluntuottajalta. Yrityksesi voi saada setelin vain kerran.

Avustus maksetaan yrityksellesi sen jälkeen, kun olet hyväksynyt palveluntuottajan toimittaman työn ja maksanut tämän palkkion.

Mitä yritykseltäsi vaaditaan?

  • Yrityksesi on yhtiömuotoinen pk-yritys (ei toiminimi, suuri yritys, julkinen tai voittoa tavoittelematon organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys)
  • Olet ollut päätoiminen yrittäjä rahoitusta hakevassa yrityksessä vähintään 3 kuukauden ajan ennen Innovaatiosetelin hakemista – tai rahoitusta hakevassa yrityksessäsi on vähintään yksi kokoaikainen työntekijä, jonka työsuhde on ollut voimassa vähintään 3 kuukauden ajan ennen Innovaatiosetelin hakemista
  • Yrityksesi Suomen Asiakastiedon Rating Alfa on vähintään A
  • Yrityksesi on kehittämässä uutta tuote- tai palveluideaa, jolle on jo tehty suunnitelmia kansainvälistymiseen (ei olemassa olevan tuotteen jatkokehittäminen)

>> Lue lisää Business Finlandin sivuilta 

Julkinen rahoitus

Pirkanmaan liitolla on käytettävissä kehittämishankkeiden rahoittamiseen kansallista alueiden kehittämisrahoitusta, josta käytetään nimitystä AKKE-rahoitus.

AKKE-rahoituksella tuetaan hankkeita, jotka edistävät Pirkanmaan maakuntaohjelman mukaisia missioita ja/ tai maakuntaohjelman osana määriteltyjä Pirkanmaan älykkään erikoistumisen sisältökärkiä sekä hallituksen aluekehittämispäätöstä.

AKKE-rahoitusta voidaan TEM:n päätöksellä kohdistaa myös tiettyihin korvamerkittyihin kehittämistarpeisiin/ -teemoihin.

>>Lue lisää !

Pirkanmaan ELY-keskus tarjoaa neuvontaa rahoitustarpeiden kartoitukseen sekä yleiseen yritystoimintaan. ELY-keskus tarjoaa myös asiantuntijaneuvontaa erityisesti kansainvälistymistä tukeviin rahoitusvaihtoehtoihin.

>> Katso tästä koonti yritysrahoitustuista!

Yrityksen kehittämisavustus on tarkoitettu yrityksen kokonaisvaltaisen kehittämisen tueksi sekä parempien liiketoimintaedellytysten luomiseen. Pirkanmaalla kehittämisavustusta suunnataan erityisesti kansainvälistä kasvua hakeville, aloitusvaiheessa oleville sekä uusia kehittyviä aloja edustaville PK-yrityksille.

Kehittämisavustusta voidaan myöntää PK-yrityksille, joilla on kannattavan liiketoiminnan edellytykset ja riittävästi omia resursseja kilpailukykyä parantaviin kehitystoimenpiteisiin. Yritys rahoittaa itse kehittämishankkeesta vähintään puolet.

Maaseudun yritysrahoitus  tarjoaa mahdollisuuksia aloittaville ja laajentaville yrityksille toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen maaseutualueilla. Maaseudun yritystukia voit hakea, vaikka et harjoittaisikaan maataloutta yritystoimintasi lisäksi. Rahoituksen suuntaaminen perustuu Manner-Suomen maaseutuohjelman ja sen alueellisten osioiden painotuksiin ja valintakriteereihin.

Ota yhteyttä ELY-keskuksen neuvontaan, jos tarvitset apua hakemuksen laatimisessa.

Business Finland tarjoaa yrityksille useita erilaisia rahoitusvaihtoehtoja eri tarkoituksiin.

>> Katso tästä ajantasainen listaus!

Business Finlandin kansallinen EU-rahoitusneuvontapalvelu kokoaa yhteen tietoa Euroopan unionin avustuksista, lainoista, takauksista, pääomasijoituksista, tuista ja julkisista hankinnoista, sekä ohjaa ja neuvoo niiden käytössä. www.eurahoitusneuvonta.fi. 

Innovaatioseteli on tarkoitettu PK-yrityksille yksittäisiin toimenpiteisiin, joilla yritys kehittää tuotteitaan, palveluitaan tai prosessejaan tai hankkii palveluna uutta tietoa ja osaamista. Yrityksellä on oltava kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava uusi tuote- tai palveluidea.
›› Innovaatioseteli

Eurostars-ohjelma rahoittaa PK-yritysten tutkimus- ja kehitystyötä. Eurostars-rahoituksella toimitaan projektimuotoisesti. Projektissa on oltava mukana toimijoita vähintään kahdesta ohjelmaan kuuluvasta maasta ja projektin vetäjänä on oltava kasvava PK-yritys. Muita osallistujia voivat olla myös tutkimusorganisaatiot sekä suuret yritykset.
›› Eurostars

Tutkimus- ja kehitysrahoitus on tarkoitettu startup- tai PK-yritykselle, joka haluaa kehittää tuotettaan tai palveluaan vientimarkkinoille. Rahoituksen avulla yritys voi kehittää tuotteita, palveluita, tuotantomenetelmiä tai liiketoimintamalleja tai pilotoida uuden ratkaisun toimintaa.
›› Tutkimus- ja kehitysrahoitus

Tempo-rahoitus on tarkoitettu alle viisi vuotta vanhoille startup-yrityksille, jotka tähtäävät vientimarkkinoille. Rahoituksen avulla voi esimerkiksi kehittää ensimmäisen prototyypin tai demon ja testata sitä potentiaalisilla asiakkailla, teettää markkinatutkimuksia, selvittää asiakastarvetta tai tehdä koemarkkinointia. Maksimissaan 50 000 euron rahoitus on avustusta, jota ei tarvitse maksaa takaisin.
›› Tempo-rahoitus

Into-rahoituspalvelun avulla vientimarkkinoille tähtäävät startup- ja PK-yritykset voivat ostaa innovaatiotoimintaa vahvistavia asiantuntijapalveluita, kuten aineettoman omaisuuden suojaamista tai asiantuntijan lainaamista toisesta organisaatiosta. Rahoituksen määrä riippuu yrityksen tavoitteista ja resursseista ja on maksimissaan 50 % projektin kokonaisbudjetista.
›› Into-rahoituspalvelu

Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus on tarkoitettu lupaaville alle viisi vuotta vanhoille startup-yrityksille, jotka tavoittelevat nopeaa kansainvälistä kasvua. Rahoitusta voi käyttää esimerkiksi tiimin vahvistamiseen, liiketoimintamallin ja kasvustrategian kehittämiseen ja uusien markkinoiden avaamiseen. Yrityksellä on oltava liikevaihtoa ja näyttöä kasvavasta liiketoiminnasta. Rahoitus koostuu avustuksesta ja lainasta, jotka kattavat 75 % kustannuksista.
›› Nuoret innovatiiviset yritykset

Exhibition Explorer (ent. Messuavustus) on tarkoitettu yritysten yhteisiin kansainvälisiin messuhankkeisiin. Kasvua ja kansainvälistymistä tavoittelevat PK- sekä startup-yritykset voivat muodostaa vähintään neljän yrityksen ryhmän, joka osallistuu toimialallaan merkittävään messutapahtumaan ulkomailla. Avustus myönnetään pääsääntöisesti B2B-tapahtumiin.
›› Exhibition Explorer -avustus

Market Explorer -rahoituksella PK- ja midcap-yritykset voivat ostaa asiantuntijapalveluita kansainvälistymisen tueksi. Palvelut voivat liittyä esimerkiksi uuden potentiaalisen vientimarkkinan selvittämiseen. Palveluntarjoaja voi olla kotimainen tai ulkomainen yritys, tutkimus- tai tiedotusorganisaatio tai yksittäinen asiantuntija.
›› Market Explorer -rahoitus

Talent Explorer -rahoituksen avulla pk- tai Midcap-yritys voi palkata asiantuntijan tuomaan uutta tietoa ja osaamista, jonka avulla yritys voi edetä uudella kansainvälisellä markkinalla. Rahoitus on tarkoitettu vain palkattavan uuden asiantuntijan kustannuksiin.
›› Talent Explorer -rahoitus

Finnvera tukee yritysten rahoitusmahdollisuuksia lainoilla, takauksilla, pääomasijoituksilla sekä vientiä tukevilla talouspalveluilla. Finnvera auttaa yrityksiä kartoittamaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

Erityyppiset lainat on suunnattu tukemaan erilaisissa elinkaaren vaiheissa olevia yrityksiä. Lainoja löytyy esimerkiksi yrityksen perustamiseen, investointeihin, kasvuun ja kansainvälistymiseen. Lainalla voi myös rahoittaa jo toimivan yrityksen osakkeiden ostoa.
›› Finnveran lainat

Vientitakuut auttavat yrityksiä kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla tasavertaisesti. Finnvera tarjoaa vientitakuita luottotappioiden varalle varautumiseen sekä viennin rahoitukseen. Takuut auttavat esimerkiksi yrityksiä saamaan vientikaupasta rahat nopeammin yrityksen kassaan.
›› Finnveran vientitakuut

Finnveran takaukset toimivat vakuuksina pankeilta tai muilta rahoittajilta saaduille luotoille ja vastuusitoumuksille. Lainojen tavoin myös erityyppiset takaukset on tarkoitettu liiketoiminnan eri kehitysvaiheisiin.
›› Finnveran takaukset

Team Finland tarjoaa kansainvälistä kasvua hakeville yrityksille erilaisia valtiorahoitteisia rahoituspalveluita avustuksista lainoihin ja takauksiin.

Tukea voi hakea suomalainen yritys tai muu toimija. Tukea voidaan myöntää kehitysmaihin suuntautuvaan, pitkäaikaiseen, kaupalliseen yhteistyöhön tähtäävän ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen.

Liikekumppanuustuki on tarkoitettu tällaisen hankkeen selvitys- ja koulutusvaiheisiin. Tuettavilla hankkeilla tulee olla myönteisiä kehitysvaikutuksia kohdemaassa.
›› Liikekumppanuustuki

Tukea voi hakea suomalainen yritys tai muu toimija. Tukea voidaan myöntää kehitysmaihin suuntautuvaan, pitkäaikaiseen, kaupalliseen yhteistyöhön tähtäävän ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen.

Liikekumppanuustuki on tarkoitettu tällaisen hankkeen selvitys- ja koulutusvaiheisiin. Tuettavilla hankkeilla tulee olla myönteisiä kehitysvaikutuksia kohdemaassa.
›› Liikekumppanuustuki

EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelma tarjoaa yrityksille rahoitusta kansainvälisenä yhteistyönä toteutettaville tutkimus- ja innovointihankkeille, mutta myös yksittäisille tutkimusideoille.
›› Horisontti Eurooppa

EU-rahoitusten ohjeistusta: EU Funding Playbook

EU-verkosto-pelikirja

Kansallinen EU-rahoitusneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta tietoa ja neuvontaa Euroopan unionin rahoitusohjelmista ja -instrumenteista. www.eurahoitusneuvonta.fi

Rahoitusneuvontapalvelu on tarkoitettu niin yrityksille, tutkimuslaitoksille kuin viranomaisille ja muille EU-rahoituksen hyödyntämisestä kiinnostuneille tahoille.  Seuraavat ohjelmat kuuluvat neuvonnan piiriin:

Suora neuvonta:

  • InvestEU-ohjelma
  • COSME
  • SME InnovFin
  • Pk-yritysaloite (SME Initiative)
  • EIP:n suorat lainat
  • EIR:n pääomasijoitukset
  • European Guarantee Fund (EGF)

Lisätietoa ja palveluohjaus näistä ohjelmista:

  • Horisontti Eurooppa (Päävastuu edelleen NCP:t ja EUTI)
  • Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus (JRC)
  • EU4Health-ohjelma
  • Erasmus+
  • Luova Eurooppa
  • Puolustusrahasto
  • Sisäisen turvallisuuden rahasto (ISF)
  • Turvapaikka – ja maahanmuuttorahasto (AMF)
  • Liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA)
  • Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusväline (BMVI)
  • EU:n ulkosuhderahoitusinstrumentti (NDICI)
  • LIFE
  • EU:n avaruusohjelma
  • Digitaalinen Eurooppa-ohjelma
  • Verkkojen Eurooppa –väline (CEF)
  • Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
  • Euroopan sosiaalirahasto (ESR+)
  • Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
  • Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR)
  • Maatalousrahastot
  • Innovaatiorahasto
  • Euratom & ITER

Euroopan komission julkaisemasta Guide on EU funding for tourism -verkko-oppaasta löytyy tietoa EU:n matkailutoimialalle soveltuvasta rahoituksesta. Oppaassa nostetaan esiin matkailualan kannalta merkityksellisiä rahoitusohjelmia.

EU-rahoitusneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta tietoa ja neuvontaa Euroopan unionin rahoitusohjelmista.

Varaa aika EU-rahoitusneuvontaan.

Yksityinen rahoitus

Bisnesenkelit ovat yksityishenkilöitä, jotka sijoittavat henkilökohtaista omaisuuttaan korkean kasvupotentiaalin kasvuyrityksiin. Sijoituksen vastineeksi enkelisijoittajat saavat yleensä osuuden kohdeyrityksen osakkeista.

Bisnesenkelisijoituksen (5 000 – 600 000 euroa) hyöty koostuu sijoitettavan rahan lisäksi sijoittajan yritykselle tarjoamasta osaamisesta ja verkostoista.

Lisätietoja ja opastusta enkelisijoitusten hakemiseen tarjoaa esimerkiksi FiBAN – Finnish Business Angels Network.

Pääomasijoittaminen on sijoitusten tekemistä julkisesti noteerattomiin yrityksiin, joilla on hyvät kehittymismahdollisuudet. Yleensä pääomasijoittajat tekevät sijoituksia hallinnoimistaan pääomarahastoista.On kuitenkin myös sellaisia sijoittajia, jotka tekevät pääomasijoituksia omasta taseestaan tai emoyhtiön varoista.

Lisätietoa ja listaus suomalaisista pääomasijoittajista löytyy Suomen pääomasijoitusyhdistyksen sivuilta

Joukkorahoitus (crowdfunding) on verkossa tapahtuvaa massoille suunnattua rahankeruuta. Joukkorahoituksen (esimerkiksi 5 000 – 250 000 euroa) idea on luoda kampanja, jossa kuka tahansa yksityishenkilö voi osallistua yhtiön rahoitukseen pienellä summalla.

Rahoituksen keräämisen lisäksi joukkorahoitus on erityisen hyvä keino testata ja todistaa tuotteiden markkinatarve luomalla ennakkomyyntikampanja.

Lue lisää joukkorahoituksesta.

Lainarahoitus

Yrityslainaa tarjoavat useat eri suomalaiset pankit.

Vältä korkean koron lainoja mm. tekstiviestillä tulevia tarjouksia ja suosi tunnettuja suomalaisia pankkeja.

Neuvontapalvelut

Verkossa löytyy useita avoimia tietolähteitä rahoitukseen liittyen.

  • Aurora-tietokannasta voit etsiä suomalaisia tieteen ja taiteen rahoitusmahdollisuuksia, niin projektirahoitusta kuin henkilökohtaisia apurahojakin. Tietokannassa on rahoitusmahdollisuuksia yli 400 rahoittajalta ja uusia tietoja päivitetään jatkuvasti.
  • Crunchbase-tietokannasta löytyy maailmanlaajuisesti informaatiota sijoittajista, rahoituskierroksista ja startup-yrityksistä.
  • Invest Europe -organisaatio edustaa Euroopan pääomasijoitus-, riskipääoma- ja infrastruktuurialoja ja niiden sijoittajia.
  • Yrityksen-perustaminen.net sivustolta löytyy tietoa yrityksen perustamiseen ja rahoitukseen liittyen.