Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Terotemedia / Tero Takalo-Eskola
Yrittäjän puolella
28.6.2022
Petri Salminen, Akut latinkiin 

Akut latinkiin 

Yrittäjyys on kokonaisvaltainen laji. Tämän me yrittäjät varsin hyvin tiedämme. Lähestulkoon poikkeuksetta yrittäjyyden polulle mahtuu intohimosta, innostuksesta ja päämäärätietoisesta tekemisestä kumpuavia onnistumisen aallonharjoja, mutta myös yritystoiminnan murheista aiheutuvaa taakkaa. Joskus jopa saman päivän aikana. 

Yrittäjyyden suola on monesti juuri siinä, että eteen tulevat asiat ovat monipuolisia ja omalla tekemisellään on mahdollista olla ratkaisemassa pienempiä ja suurempia haasteita. Tästähän yritystoiminta usein alkunsa saa; halusta yrittäjän osaamisen tai innovaatioiden avulla ratkaista asiakkaiden ongelmia ja tarpeita. 

Työtehtävien monipuolisuudella ja innostuksesta kumpuavalla ahkeruudella on myös kääntöpuolensa. Monen meistä yrittäjistä jaksaminen on viimeisten vuosien aikana joutunut kovalle koetukselle. Jatkuva epävarmuus niin nykyhetkestä kuin tulevaisuudestakin kuormittaa. Moni on joutunut venyttämään päiviään ja pohdiskelemaan yritystoimintaansa liittyviä kysymyksiä myös niin sanottuna vapaa-aikanaan.

Tuoreimman Yrittäjägallupin perusteella 61 prosenttia yrittäjistä kertoo olevansa joskus tai jatkuvasti ylirasittunut. Onneksi kuitenkin näyttäisi, että tilanne on hieman parantunut pahimmista vaiheista. 

Meille yrittäjille puoliso ja lähipiirimme ovat tärkeimmät tukiverkot myös jaksamisen osalta. Onkin syytä kiittää läheisiämme, jotka tukevat ja mahdollistavat yrittäjyyttämme. Kiitos teille!

Maailma ympärillämme tarjoilee jatkuvaa epävarmuutta – varmasti jatkossakin – ja juuri siksi omasta jaksamisesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. 

Toivotan sinulle rentouttavaa kesää, ja mikäli liiketoimintasi sesonki painottuu kesäaikaan, toivotan kaupallisesti kuumia kesäkuukausia. Kiitos myös jäsenyydestäsi Suomen Yrittäjissä. Huolehditaan jaksamisestamme, jotta jaksaisimme huolehtia yrityksistämme. 

Petri Salminen 

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien puheenjohtaja

Petri Salminen