Y-vinkkeli
23.4.2021
Marko Vuorinen

Halutaanko me menestyä?

Pari asiaa on tarpeen nostaa esille kohta koittavien kuntavaalien vuoksi. Meillä lapissa on 21 kuntaa/ kaupunkia. Näissä noin joka kolmannessa on jokin poliittinen riita ollut menneiden vuosien ajan päällä. Suhdeluku on maan mittakaavassa ainutlaatuinen ja huolestuttava.

Kun huomioidaan se, että korona vei vanhat säännöt roskakoriin, tulevien päättäjien tulee muistaa se, että se mikä toimi ennen, ei välttämättä enää muuttuneessa tilanteessa toimi. Entistä enemmän tulee uskaltaa panostaa tulojen kasvattamiseen ja tehdä investointeja, jotka tuovat tuloa kassaan joka vuosi.

Leijonanosa kunnan tuloista muodostuu verotuloista ja valtionosuuksista. Haluan herättää mietintää verotulojen kasvattamisesta. Kuntaliiton johtaja Minna Karhunen on ansiokkaasti muistuttanut, ettei kunnantaloutta rakenneta valtionosuuksin, vaan elinkeinopolitiikalla. Yksityisen rahankäytön kiristäminen tuloveroa nostamalla, syö elinkeinoelämää. Rahankäytön mahdollistaminen verotusta keventämällä tuo piristystä elinkeinoelämään, jolloin yritykset palkkaavat lisää väkeä, käyttävät enemmän rahaa hankintoihin – toivottavasti paikallisilta toimijoilta hankkien – tekevät parempaa tulosta ja maksavat enemmän yhteisöveroa. Kerrannaisvaikutukset huomioiden saadaan aikaan tuottava pyörre. Tätä Minna Karhunen tarkoittaa kommentissaan, että kuntatalous rakennetaan elinkeinopolitiikalla.

Jos joku ajattelee silti, että valtionosuudet on helpompi tie, heitän kysymyksen. Mistä se raha tulee valtiolle? Elinkeinoelämästä.

Me Lapin Yrittäjissä haluamme koko Lapin menestyvän. Tämä vaatii kuntien elinkeinopolitiikan lisäksi myös kuntien välistä yhteistyötä elinkeinopolitiikassa. Yksin ei pärjää yksikään yritys, eikä kunta. Tarvitsemme toisiamme.

Yritysmyönteinen kunta on elinvoimainen kunta. Yksityisellä rahalla rahoitettu palvelu hakee kannattavuutta ja kasvua. Julkisella rahalla rahoitettu ei. Siksi yksityistäminen on terveempi vaihtoehto.

Toivottavasti jokainen kunta ymmärtää yritysten merkityksen kuntataloudessa, eikä tulisi enää Rovaniemen esimerkkiä, jossa yrittäjä on maksanut kymmeniä tuhansia vuokraa tilanteessa, jossa tilat on suljettu ja kiitoksena siitä vuokrasopimus irtisanotaan ja palvelua aletaan tuottaa verovaroin. Tällainen on kunnasta riippumatta huonoa elinkeinopolitiikkaa. Me yrittäjät kannamme kortemme kekoon kuntatalouden eteen kunhan siihen meille annetaan mahdollisuus.

Marko Vuorinen
Lapin Yrittäjät Ry:n hallituksen puheenjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita

Marko Vuorinen