Y-vinkkeli
13.11.2020
Karoliina Gröötilä

Hyppy yrittäjyyteen

Reilu vuosi sitten en ollut koskaan ajatellut, että minusta voisi olla yrittäjäksi. Takana on työkokemusta melkein 15 vuotta terveydenhuollon työntekijänä. Ajatus itsestäni yrittäjänä jopa nauratti: minä myymässä jotain! Yrittäjänhän pitää osata myydä, eikö? Puolisoni mielestä ei kannattanut jäädä odottamaan ”sitten kun” -aikaa, vaan tarttua tuumasta toimeen. Hänen kannustamanaan tässä olen, yrittäjänä.

Kaikki lähti siitä, kun kerroin puolisolleni ylemmän ammattikorkeakoulun opintoihin liittyvän liiketoimintasuunnitelman laatimisen, johon puolisoni heitti kommentin: -Tee siitä kerralla niin hyvä, että yritys voidaan perustaa sen mukaan. Olin kyllä aina ajatellut, että kaikkea kannattaa rohkeasti kokeilla. Miksi yrittäjyys tekisi poikkeuksen tähän ajatusmalliin? Jos vanha totuus ”työ tekijäänsä opettaa” lainkaan pitää paikkaansa, niin myymisenkin oppii. Ei yrittäjyys voi olla varattuna vain ja ainoastaan tietyntyyppisiä ihmisiä varten vaan on eri keinoin kaikkien saatavilla.

Yrityksen luominen

Aiemmissa työpaikoissani olen innostuneena kohdannut haasteita, kehittänyt käytössä olevia toimintamalleja ja luonut kokonaan uusia käytänteitä. Yrittäjän polulle astuessani näitä haluja on saanut ruokkia jokapäiväisessä arjessa. Lisäksi myös viikonloppuisin ja välillä jopa öisin. Koko yritys polkaistiin käyntiin täysin tyhjästä ja lyhyen harkinnan perusteella. Heti alusta sain alkaa koota oman yritykseni kokonaispakettia: palveluita, nettisivustoa, toimintamallia, arvoja ja hinnastoa. Oma lukunsa oli tietenkin varsinaisen yritystoiminnan rekisteröiminen ja alkuun pääseminen. Erityisesti valitulla alalla erilaisten lupien hakeminen ja ilmoitusten tekeminen haastoi uutta yrittäjää yötä myöten. Hyvässä yhteistyössä lupaviranomaisten kanssa kaikki kuitenkin järjestyi.

Perustamistoimien jälkeen on ollut aikaa pohtia yritystä ja uudistaa ja kehittää sitä. Vaikka olenkin tyytyväinen tähän mennessä saavutettuihin asioihin, en halua liiaksi pysähtyä. Koen, että vain jatkuvalla toiminnan kehittämisellä ja uudistamisella saan paitsi tyydytettyä oman tarpeeni työn sisällössä, myös liiketoiminnan kasvatettua ja vakiinnutettua oman jalansijani markkinoilla.

Työn imu ja vapaus

Yrittäjyys ei päästä helpolla vaan haastaa minua päivittäin. Nautin silti jokaisesta päivästä, vaikka työtä riittää. Koen päivittäistä työn imua, kun suunnittelen, organisoin, tapaan ihania asiakkaita ja omaisia sekä teen yhteistyötä mahtavien työntekijöideni ja yhteistyökumppaneideni kanssa. Työn tekeminen ei ole tuntunut siltä samalta työltä, jota olen kokenut aiemmin työskennellessäni kunnallisella- ja yksityisellä sektorilla. Koen, että yrittäjyyden myötä jopa elämänlaatuni on parantunut ja työn ja vapaa-ajan yhdistäminen on ollut helpompaa, kun pystyn vaikuttamaan omaan kalenteriini. Rakastan sitä vapauden tunnetta, jota koen, kun en ole sidottu toimistoon virka-ajaksi. Tosin työskentely työnantajalle toisi varmasti vuoteen reilusti enemmän lomapäiviä, mutta olen sitä mieltä, että arki on elämässä parasta.

Kaikki on mahdollista

Erityisesti yrittämisessä kiehtoo ajatus siitä, että kaikki on mahdollista. Omalla aktiivisella otteellani ja suotuisten tuulien puhaltaessa uskon tulevaisuuden tuovan tullessaan myönteisiä asioita. Toki horisontti voi välillä keinua rajustikin, mutta on turha murehtia asioita, joihin en omilla toimillani ja valinnoillani voi aidosti vaikuttaa. Ensimmäisen toimintavuoden aikana on ollut huojentavaa huomata, että matkalla vastaan tulevista vastoinkäymisistäkin selviää sopeutumalla eri tilanteisiin niiden vaatimilla tavoilla.

Katse tulevaisuuteen

Tähän mennessä lukemalla on varmaan jo selvinnyt, etten juuri nyt edes harkitsisi paluuta entiseen. Säännöllinen kuukausipalkka ja muut mukana tulevat edut voisivat tehdä tulevaisuudesta turvatumman, mutta se tunne, jota päivittäin koen omassa yrityksessäni, on niin vahvasti positiivinen, ettei paluu entiseen tunnu vaihtoehdolta. Avoimin mielin jatkan matkaa yrittäjänä.

Terveisin,
Karoliina Gröötilä 

Gröötilä on ammatiltaan terveydenhoitaja yamk, joka innostui yrittäjyydestä ylemmän ammattikorkeakouluopintojen myötä. Karoliina perusti Kemijärvelle vuonna 2019 kotihoidon yrityksen nimeltään Kotihoito Ulpukka Oy ja työllistää tällä hetkellä itsensä lisäksi kaksi työntekijää. Karoliina on aiemmin työskennellyt julkisella ja yksityisellä terveydenhoitoalalla. Tällä hetkellä Karoliina opiskelee aivoterveyden edistämisen erikoistumisopintoja, jotka antavat mielenkiintoisia näkökulmia kotihoidon työhön.

Karoliinan taustatukena on oma perhe, johon kuuluvat puoliso ja kaksi alakouluikäistä lasta. Lapset haaveilevat tulevaisuuden kesätöistä Kotihoito Ulpukassa ja tämä ajatus erityisesti lämmittää Karoliinan mieltä. Karoliina perheineen rentoutuu kesäviikonloppuisin Kemijärven rannalla sijaitsevassa kesämökissään, ja yritys on saanut tältä Karoliinan isovanhempien rakentamalta kesämökiltä nimensä: Ulpukka.

Karoliina Gröötilä