Yrittäjän asialla
29.4.2021
Outi Haapamäki

Ilman yrityksiä ei ole Helsinkiä

Koronapandemia on vaikuttanut meidän kaikkien elämään nyt reilun vuoden ajan. Toisille tämä ajanjakso on tuonut positiivisia vaikutuksia arkeen, kun esimerkiksi työmatkoihin käytetyn ajan on voinut kohdistaa vaikkapa kuntoiluun. Enemmän palstatilaa on saanut kuitenkin kolikon toinen puoli. Monen mieltä painaa lohduttomuus, suru ja suuret menetykset. Yhdistävänä tekijänä kaikille kansalaisille on kuitenkin se, että koronakriisi ja siitä selviytyminen tulee näkymään omassa lompakossa – ja kauan.

Yksistään Helsingin kaupungille kertyi koronapandemiasta aiheutuvia menonlisäyksiä viime vuonna 129 miljoonaa euroa. Jotain tehtiin myös oikein, sillä kaupungin talous pysyi tasapainossa ja tilikauden tulos oli reilusti plussalla, paljolti tosin koronakompensaatioiden myötä. Vielä on talouspuolella tehtävää ja tiukentamista, sillä edelleen liian paljon hankintapäätöksiä menee virallisen reitin ohi ja liian paljon maksetaan tuottamattomasta työstä.

Ilman yrityksiä ei ole Helsinkiä. Yritykset luovat työtä, kerryttävät verotuloja ja lisäävät toiminnallaan hyvinvointia niin suoraan kuin välillisesti. Yritysten menestyminen koskee aivan meitä kaikkia. Helsingin kaupungin hallinnon tulee jokaisella tasollaan toteuttaa johdonmukaista, selkeää ja lakiin nojaavaa päätöksentekoa sekä taata yritystoiminnalle hyvät edellytykset. Rakentavaan vuoropuheluun me yrittäjät olemme aina valmiina.

Tämän kesän kuntavaaleissa valituksi tulleilta kaupunginvaltuutetuilta on edellytettävä kykyä nähdä yritystoiminnan positiiviset vaikutukset kaupunkimme talouteen. Toivokaamme valituilta myös rohkeutta puuttua kohtaamiinsa epäkohtiin ja päätöksiä tehdessään näkemystä yritysmyönteisen ilmapiirin ylläpitämiseen ja parantamiseen.

Katukuva ilman kivijalkakauppoja ja erilaisia palvelua tarjoavia liikkeitä olisi aika lailla ankeampi. Kuluttajille meillä yrittäjillä onkin selkeä viesti: käytä lähialueesi palveluita ja kohdista ostoksiasi paikallisiin yrityksiin. Lauantaina 29.5.2021 on Suomen Yrittäjien valtakunnallinen Lähilauantai. Tällä kampanjalla halutaan muistuttaa, että asioidessasi lähikaupassa, kampaajalla, kukkakaupassa, kahvilassa tai suutarissa tuet samalla yrittäjyyttä ja kotimaista talouden kasvua. Voit asioida joko verkkokaupassa tai myymälässä koronavarovaisuutta noudattaen.

Kirjoittaja Outi Haapamäki on Helsingin Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja ja yrittäjä

Muita kiinnostavia aiheita

Outi Haapamäki