Jarmo Nahkalan blogi
KPY-blogi
19.6.2022
Jarmo Nahkala

Kesän kynnyksellä

Olimme toukokuun loppupuolella Kunnallisjohdon seminaarissa Vaasassa. Seminaariin oli kokoontunut lähes tuhat yrittäjää, kuntajohtajaa ja kuntien elinkeinotoimesta vastaavaa henkilöä. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueeltakin oli mukavasti porukkaa paikalla. Catering palvelut ontuivat pahasti tilaisuudessa ja vahvistavat sitä tosi asiaa, että kannattaisi luottaa niissäkin yrittäjään.

Tilaisuudessa julkaistiin kuntabarometri ja palkittiin valtakunnallisesti kolme parasta kuntaa eri kokoluokissa, alueemme kunnista Kalajoki pärjäsi parhaiten sijoittuen neljänneksi. Jokohan vuoden kuluttua näemme jonkin alueen kunnista palkittavana. Alueellisessa barometrissä Kalajokilaakson kunnat pärjäsivät parhaiten, siinäpä haastetta muille alueemme kunnille.

Kuntiin onkin tulossa merkittävä muutos, kun Sote ja pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueiden hoidettaviksi. Kunnalle tulee entistä tärkeämmäksi huolehtia vetovoimasta ja elinvoimasta ja näistä voidaan kestävästi huolehtia vain yhdessä yritysten kanssa.

Työllisyyspalvelut siirtyvät TE-toimistoista kunnille vuonna 2024, ja niitä on jo kokeiluna hoidettu joissakin kunnissa. Yrittäjien kuntabarometri-kyselyssä yrittäjien odotukset eivät olleet kovinkaan korkealla kuntien työllisyyden hoitoon. Maaseutujärjellä ajateltuna se ei olekaan helppo tehtävä, jos henkilö kohtuullisen korkean työllisyyden aikana on ollut useita vuosia työttömänä, hän on työhaluton tai kyvytön. Pitkäaikainen työttömyys aivan ymmärrettävästi passivoi ihmistä. Aktiiviset työnhakijat toimivat itse, työnkyselijät ovat yleensä vasta valmistuneita, määräaikaisessa työsuhteessa tai alanvaihtajia. Työttömyyden jatkuessa työllistyminen vaikeutuu. Suomen Yrittäjät onkin esittänyt ansiosidonnaisen päivärahan porrastamista.

Nykyiset korkeat polttoaineen hinnatkin varmasti lisäävät kynnystä ottaa työtä vastaan. Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ensivuoden alusta, siellä onkin yrittäjäjärjestöllä paljon työsarkaa jotta voisimme huolehtia, että palvelujen tuottamiseen otettaisiin mukaan myös pienemmät yritykset. Tilanne näyttää mielestäni huolestuttavalta, pääosin palvelut suunnitellaan hoidettavan omana tuotantona, yrittäjille jää vain rippeet. Hyvinvointialueet järjestävät merkittävästi myös erilaisia tukipalveluita kuten kiinteistöhuolto, palkkahallinto, siivouspalvelut ja ruokahuolto. Näihin perustetaan kiihtyvällä tahdilla inhouse-yhtiöitä, vaikka nämäkin palvelut voitaisiin ostaa yrityksiltä.

Kunta-ala on viime aikoina ollut esillä myös vaikeiden työehtosopimus neuvotteluiden vuoksi. Muuan punatukkainen kätilö yrittää kovasti olla mukana synnyttämässä uutta palkkaratkaisua, vaikealta näyttää synnytys. Niinpä on päätetty ottaa aikalisä, vietetään ensin kunnon julkisen sektorin pitkät lomat ja sitten pirteällä mielellä irtisanoutumaan.

Itsekin ajattelin pitää lomaa ainakin sen verran, että jaksan ratkaista mahdolliset toimeentulo ongelmat yrittäjän tapaan, ei lakkoilemalla, vaan lisäämällä tarvittaessa työntekoa.

Oikein mukavaa kesää sinulle lajitoveri!

Jarmo Nahkala