Mies seisoo rappusilla
22.4.2021
Maria Virtanen

Koronatilanne on menossa parempaan päin, mutta yritysten tuen tarve jatkuu edelleen

Koronapandemia kurittaa yrityksiä. Pirkanmaalla epidemia on leviämisvaiheessa. Eniten vallitsevasta tilanteesta kärsivät ravintolat, kivijalkakaupat ja erikoisliikkeet sekä tapahtuma-, matkailu- ja elämyspalveluita tuottavat yritykset.

Kriisi on jatkunut jo yli vuoden, ja monen yrityksen kassa on kumissut tyhjänä pitkään. Massiivista lopettamisaaltoa ei ole näkyvissä, mutta valitettavasti yrityksiä menee nurin. Yritysten tukemista pitää terästää, jotta talous toipuu nopeammin ja lähipalvelut ja työpaikat alueella säilyvät.

Akuutein on valmisteilla oleva kustannustuen neljäs hakukierros: sen ehdot tulee muuttaa vastaamaan heikentynyttä tilannetta. On huolehdittava, että yksinyrittäjät ja muut mikroyrittäjät ovat tuen piirissä.

Verotukseen on tulossa jälleen tilapäisiä lisäjoustoja. Helpotettu maksujärjestely otetaan uudelleen käyttöön, ja siinä yrittäjät saavat lisää aikaa veronmaksuun normaalia helpommin ehdoin: jo voimassa olevaan maksujärjestelyyn saa lisäaikaa, ja lisäksi siihen voidaan lisätä uusia veroja. Valmisteilla on myös viivästyskoron laskeminen tilapäisesti. Helpotetun maksujärjestelyn ehdot täsmentyvät vielä.

Tarvitaan myös lakimuutoksia niin, että työpaikkoja voisi säilyttää. Lomautuksiin ja yt-neuvotteluihin tehdyt määräaikaiset muutokset auttoivat viime vuoden puolella säilyttämään työpaikkoja. Se kannattaisi ottaa käyttöön nytkin.

Esimerkiksi yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja pitäisi lomautustilanteessa lyhentää. Lomautusoikeus kannattaisi ulottaa koskemaan myös määräaikaisia työsopimuksia samassa laajuudessa kuin se koskee toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia.

Työntekijöiden ja työnantajan kannattaisi myös antaa sopia paikallisesti halutessaan neuvottelujen aloittamista koskevan neuvotteluesityksen antamisajankohdasta.

Myös työntekijöiden oikeuksista on huolehdittava. Työntekijöille pitäisi maksaa työttömyysetuutta myös omavastuuajalta. Lomautusten perusteella maksettavan työttömyyspäivärahan ei pitäisi kerryttää enimmäismaksuajan päiviä.

Turhilta konkursseilta vältyttäisiin, jos velkojan mahdollisuutta hakea yritystä konkurssiin lyhyen maksukyvyttömyyden vuoksi vaikeutettaisiin edelleen.

Elinvoiman, yritysten ja työpaikkojen puolesta pitää nyt taistella kaikilla tasoilla ja kaikilla mahdollisilla keinoilla.


Kirjoitus on julkaistu Tamperelaisessa 8.4.2021.

Maria Virtanen
Maria Virtanen