12.2.2024
Tauno Bräysy

Kriisejä

Minulla tulee tulevan vappuna täyteen 50 v. yrittäjänä ja siihen mahtuu monenlaisia aikoja ja kriisejäkin. Meinasin niitä nyt vähän muistella mutta jos joku luulee minun tulleen vahaksi kun alan muistelemaan menneitä, niin hän erehtyy pahasti, sillä en tunnusta olevani vanha.

Kun aloitin 70-luvulla niin menossa oli öljykriisi, kaikki puhui että öljy loppuu, jos ei tällä viikolla niin viimeistään parin viikon päästä. Siksi autojen polttoainetta ostettiin kanistereihin, että voidaan kulkea töissä edes seuraavaan tilipäivään saakka. Samoin jemmattiin moottoriöljyä, että voidaan vaihtaa öljyt kun vaihtoväli oli silloin muutama tuhat kilometriä. Mutta sitten joku huomasi että ei se öljy loppunutkaan ja taitaa nyt olla tiedossa öljyvarantoja enemmän kuin koskaan on tiedossa ollut.

Sitten 80-luvun lopussa tuli suuri lama, kun suomen herrat päättivät pitää markan (oli silloin suomen rahan nimi, nuoriso voi tarkistaa netistä mitä se tarkoittaa) vahvana hallinnollisilla päätöksillä. Herrojen mielestä (en sanoisi että suuressa viisaudessaan vaan mielestäni käsittämättömässä viisaudessaan) vahvalla markalla on helppo ostaa eurooppaa, mutta ei ne markat kovin pitkälle riittäneet kun vienti sakkasi ja tuonti lisääntyi. Tämän touhun seurauksena korkotaso nousi, minullakin erään lainan korko oli vähän yli 24 % ja normaali asuntolainakin oli yli 15%. Tästä touhusta ei selvitty kuin rajulla yritysten konkurssiaallolla, siinä meni lähes koko punapääoma, pankkeja, ammattiliittoja ja lukematon määrä pienempiä ja suurempia yrityksiä, minä mukaan lukien. Lisäksi velkavankeuteen jäi paljon yksityisiä henkilöitä heidän taattuaan lainoja pienyrittäjille.

Kuka muistaa vielä mitä tarkoitta lyhenteet SYP, KOP, SKOP, HOP, PYP, ne olivat niitä vahvoja ja nopeita pankkeja jotka pelasivat markkinoilla. Osuuspankkeja pidettiin hitaina ja vanhanaikaisia kun eivät ehtineet pörssipeliin mukaan, mutta semmoinen pankki on vieläkin Tyrnävällä ja voi ihan hyvin.

Sitten jossain vaiheessa tuli otsonikato, siinäkin mitä hullumman ennustuksen uskalsi esittää niin pääsi telkkariin. Muistini mukaan jotkut ennustivat, että muutaman vuoden kuluttua suurin osa ihmisiä kuolee melanooman kun aurinko polttaa ihon ja sen vuoksi aerosoleja ei saisi käyttää ollenkaan. Minun tuttavapiiristä ei muistaakseni kuollut tuon vuoksi ketään, eli se siitäkin kriisistä.

Seuraavaksi muistelen kun alettiin rakentamaan Hanhikiven ydinvoimalaa ja niinhän eräät tahot köyttivät itsensä kiinni kaivinkoneisiin estääkseen työt. Vähän myöhemmin samat tahot vaativat että liikenne pitää sähköistää, mutta mistä se sähkö otetaan kun ei ole perusvoiman tuotantoa. Ilmeisesti heidän mielestään sähköä saa pistorasiasta, eihän se ole mikään salaisuus tai ongelma ole. Nämä tahot vetoavat tuulivoiman puolesta, mutta kun aina ei tuule kun virtaa tarvitaan. Ei tarvitse kovin hyvää muistia kun sähkö maksoi yli 2,30€/kwh, että se siitä tuulivoimasta.

Ilmaston muutoksestakin pitää aina lausua jotain, viime kesänä Elokapina katkaisi liikenteen Helsingissä (onneksi siellä eikä täällä Tyrnävällä) ja vaati ilmastotekoja hallitukselta. No nyt hallitus on tehnyt ilmastotekoja ja on pakkasta 30 astetta ja lunta tulee varmaankin talven mittaan toista metriä tällä vauhdilla. Minusta Elokapinan pitäisi mennä nyt nöyrästi mennä kiittämään hallitusta kun on saanut ilmaston kylmenemään, minulle ainakin alkaa pakkaset riittämään.

Mielestäni ihmisten aiheuttama suuri ongelma on meriin kertyvä muoviroskat, mutta jostain luin että maailmassa on kymmenen jokea mistä suurin osa tulee. Näistä kaksi on Afrikassa ja kahdeksan Aasiassa, joten en voi siihenkään paljon vaikuttaa. Tyrnävän joki ei sisälly näihin ja tuskin siellä merissä kovin monta Tyrnävän K-kaupan (muuten ihan hyvä kauppa) muovikassia on kellumassa.

Monista vaikeuksista on selvitty ja eiköhän päästä yli nykyisistäkin kun uskotaan parempaan tulevaisuuteen. Suuri pelkoni tulevaisuuteen on tuo naapurin isäntä, jos siellä hermot pettää ja siihen liittyy vielä muutama muu samankaltainen niin he järjestävät sellaisen kriisin mistä ei aivan vähällä selvitäkkään.

Lopputulemana voisi sanoa pessimistien Puolangalla mökkielämää viettävänä, että ”Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä”

Parempia aikoja odotellessa.
Tauno Bräysy
Yrittäjä

Tauno Bräysy