9.5.2023
Anne Niemi

Kuka voi ja pystyy, jos minä en?

Meille yrittäjille on ominaista painaa menemään tukka putkella ja pitää kaikki langat omissa käsissämme. Meille on selvää, miten yrityksemme toimii, mistä löytyy mitäkin ja mitä pitää tehdä milloinkin.

Vaan mitä sitten, jos yrittäjä joutuukin vaikkapa onnettomuuteen tai tapahtuu jotakin muuta ennalta arvaamatonta, mikä estää yrittäjää hoitamasta asioita?

Kuka voi maksaa yrityksen laskut? Kuka tietää, mistä löytyy tilauskanta ja asiakasrekisterit? Kuka pystyy pyörittää yrityksen päivittäistä toimintaa?

Yritykseen liittyy valtavan paljon asioita, jotka ovat meille yrittäjille itsestään selviä, mutta ilman yllättävään tilanteeseen varautumista toisen ihmisen on vaikea hoitaa niitä puolestamme.

Jossittelu ei yleensä auta missään, mutta näitä asioita miettiessä se on paikallaan. Kannattaa siis kysyä itseltään, mitä sitten, jos en kykene itse hoitamaan yritykseni asioita?

Täytyy muistaa, että näissä asioissa ei ole kyse vain yrityksestä, vaan myös sinun läheisistäsi.

Ikävä sattumus on jo itsessään läheisille raskasta ja jos siinä tilanteessa joutuu vielä murehtimaan, kuinka yritys saadaan pidettyä tolpillaan, niin on läheisten taakka jo melkoinen. Usein kyseessä on huoli myös taloudellisesta selviytymisestä. Ikäviin asioihin varautuminen on välittämistä lähimmäisistäsi.

Edunvalvontavaltuutus, testamentti, avioehto ja osakassopimus ovat esimerkiksi sellaisia asiakirjoja, joiden olemassaolosta meidän yrittäjien tulisi huolehtia.

Tiedätkö sinä esimerkiksi, mikä merkitys on edunvalvontavaltuutuksella niin yrittäjälle kuin kelle tahansa muullekin? No minäpä kerron. Edunvalvontavaltuutuksella voimme nimetä jonkun luottohenkilömme hoitamaan yrityksemme tai omia asioitamme, mikäli emme itse siihen kykene. Jollei edunvalvontavaltuutusta ole, voi viranomainen määrätä, kuka asioitasi hoitaa. Tällöin moni asia hankaloituu ja pitkittyy.

Kieltämättä näitä asioita ei ole mukava miettiä ja siksi niitä on helppo lykätä tuonnemmaksi. Mutta tehdäänpä nyt niin, että hoidetaan nämä asiat kuntoon ja varaudutaan riskiin nimeltä elämä!

Täsmäiskun tietoa näihin asioihin liittyen saat Yrittäjän sopimuskiertueelta, joka kiertää lähiviikkoina kuudella paikkakunnalla ympäri maakuntaa.

Hyödynnä siis tämä maksuton mahdollisuus ja osallistu kiertueen tapahtumiin! Ei jätetä näin tärkeitä asioita onnenkantamoisten varaan.

Ilmoittaudu mukaan:

>> keskiviikkona 10.5.2023 klo 18.00 Alavudelle
>> maanantaina 15.5.2023 klo 18.00 Lappajärvelle
>> tiistaina 16.5.2023 klo 18.00 Isoonkyröön
>> maanantaina 22.5.2023 klo 18.00 Kurikkaan
>> tiistaina 23.5.2023 klo 18.00 Seinäjoelle
>> keskiviikkona 24.5.2023 klo 18.00 Lapualle

Kiertueen yhteistyökumppanina on LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa ja kiertueen asiantuntijoina vuorottelevat asianajaja Valtteri Vuorenmaa Asianajotoimisto Fennosta sekä lakimies, OTM Juho Lehtimäki Lecklé Oy:stä.

Anne Niemi
Anne Niemi