25.2.2021
Mari Laaksonen

Kuntavaaleissa päätetään Helsingin elinvoimasta

Kevään kuntavaalit kolkuttelevat ovella. Helsingissä valitaan uusi kaupunginvaltuusto, joka valitsee keskuudestaan uuden pormestariston. Kuntavaaleissa äänestämällä vaikutamme siihen, minkälaista elinkeinopolitiikkaa Helsingissä tehdään ja minkä puolueen johtamana. Helsingin elinkeinopolitiikan tavoitteena on, että yksityisen sektorin työpaikkamäärä kasvaa pitkällä aikavälillä vähintään yhtä nopeasti kuin asukasluku. Tämä tavoite vaatii taakseen yrittäjämyönteisiä päätöksiä ja tekoja. Yrittäjyyden olosuhteiden parantaminen on nostettava kärkiteemaksi. Yritysten arkea ravistellut koronatilanne korostaa tätä tarvetta entisestään. Turhaa sääntelyä ja byrokratiaa on nyt purettava.

Haluankin herätellä kaikkia pohtimaan: miltä näyttäisi kaupunki ilman yrityksiä, työtä ja toimeentuloa? Mitä jos meillä ei olisi kukkakauppiaita, torimyyjiä, kampaamoita, auto- tai polkupyöräkorjaamoita, kuntosaleja, kahviloita, ravintoloita, kenkä- ja vaateliikkeitä tai kivijalan ruokakauppoja? Kuka palvelut tuottaisi? Mihin innovaatiot ja työpaikat syntyisivät? Miten verovaroin katettavat hyvinvointipalvelut kustannettaisiin? Helsinki ei pärjää ilman menestyviä yrityksiä.

Koronakriisissä kunnat ja yritykset ovat tiivistäneet yhteistyötään eri puolilla Suomea. Tästä kannattaa pitää kiinni. Jos yrittäjyydelle on esteitä, yritykset muuttavat parempaan paikkaan tai yrittäjä luopuu yrityksestään. Kuntavaaleissa päätetään pääkaupunkimme elinvoimasta ja siitä, miten alueen yrittäjien näkemykset huomioidaan. Kaupungin tulee toiminnassaan tunnistaa ja tunnustaa alueen erikokoisten yritysten merkitys ja päätöksillään luoda edellytykset kehittyvälle yritystoiminnalle.

Koska kaupunginvaltuuston tekemät päätökset vaikuttavat usein yritysten toimintamahdollisuuksiin, olisi valtuutettujen hyvä aina päätöksenteon hetkellä pohtia, miten valinnat vaikuttavat alueen yrityksiin. Yritysvaikutusten arviointi ei kuitenkaan tarkoita, että päätökset tehdään yritysten ehdoilla, vaan lähinnä sitä, että vähennetään yrittäjyyden kannalta huonojen päätösten riskiä.

Yrittäjyys on varmasti esillä kuntavaalikampanjoissa ja -puheissa. Toivon, että nyt valittavat valtuutetut muistavat yrittäjyyden myös valtuustotyössään. Koska ei ole kuntaa ilman yrityksiä.

Kirjoittaja Mari Laaksonen on Helsingin Yrittäjät ry:n puheenjohtaja ja helsinkiläinen sarjayrittäjä.

Muita kiinnostavia aiheita

Mari Laaksonen
Mari Laaksonen