laman jälkeen
2.10.2020
Ilkka Lavas

Laman jälkeen tulee aina nousukausi, kehity koronalaman voittajaksi

Kyllähän se tuntuu nyt vaikealta. Synkkä kevät takana. Tulevaisuus on sumuinen. Jotenkin ollaan tähän asti selvitty ja Lavaksen Ile se jaksaa vaan muistuttaa, ettei kehittämisestä saisi tinkiä! ONKO SE HULLU? Moni yrittäjä on ihan loppu. Moni pohtii, että mistä löydän energiaa? Miten löydän motivaatiota? Next Level -tapahtumassa kerron kokemuksia 90-luvun laman jälkeisestä nousukaudesta, 2000-luvun lamasta ja sen jälkeisestä nousukaudesta, 2010-luvun talouslamasta ja tästä koronalamasta. Tässä muutama asia pohdittavaksi.

Mikä muuttuu? Mikä pysyy samana?

On asioita jotka lamassa ja laman jälkeen ovat toisin, mutta on myös asioita, jotka pysyvät samana. Jokaisen kokemani laman aikana olen huomannut, että lamassa on voittajia ja häviäjiä. Voittajat ovat useimmiten niitä, jotka ovat laman aikana pystyneet muuntautumaan uuden maailman mukaiseksi, sopeutuvat uuteen normaaliin.

Kehittämiseen ei pidä kuitenkaan intoutua liikaa. Lamassa on tärkeää pitää huolta kassavirrasta. Ilman positiivista kassavirtaa ei ole elämää. Kehittäminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita valtavia investointeja vaan jatkuvaa pientä parentamista: kehittäminen parhaimmillaan on luontaista kulttuuria, sellaista toimintaa, että vähentämällä jotain ei-pakollista, voit käyttää saman energian tai resurssin kehittämiseen. Hyvä vinkki: Mitä voisin tällä viikolla tehdä 1% paremmin kuin viime viikolla? Mitä voisin muuttaa 1% verran? Miten voisin kannustaa työkavereita pohtimaan toiminnan kehittämistä 1% paremmaksi joka viikko? Mieti miten isosti tämä vaikuttaa 10 viikossa? Entä puolessa vuodessa? Homma kehittyy “huomaamatta”. Vuodessa saat jo aikaan valtavan kehitysharppauksen.

Älä kuitenkaan aja itseäsi loppuun

Mulle tuli koronakeväällä melkein burnout, tai oikeastaan tulikin vähän. Tai paljon. Vieläkin vaikea käsitellä. Silloin opin, että pitää tehdä niinkuin lentokoneissakin opetetaan: ensin happinaamari itselle ja vasta sitten autetaan muita. Huolehdi ensin itsestäsi, kassavirrasta, työntekijöistä. Kun nämä ovat kunnossa, niin voit laittaa energiaa kehittämiseen. Älä säntäile kehittämään, jos ei ole jaksamista. Jos olet loppu, niin mieti mitä voisit vähentää, onko sinulle kertynyt ylimääräisiä tehtäviä, vastuita, rutiineja, jotka voisit lopettaa? Itse irtisanouduin monesta hallituksesta ja jätin monta asiaa pois. Sieltä sain energiaa kehittämiseen.

Korona muuttaa maailmaa, muutos on mahdollisuus kasvaa voittajaksi. Menestystä elämääsi, nähdään Next Levelissä!


NextLevel 2020 -verkkotapahtuma järjestetään 19.-21.10.

19.10. Kasvua yrityskaupoilla klo 9-11
20.10. Kohti kansainvälisiä markkinoita klo 9-11
21.10. Yrityksen kehittäminen ja johtaminen klo 14-16
21.10. Online businesstreffit klo 16-18

Ilkka Lavaksen puheenvuoron kuulet keskiviikkona 21.10.
Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan TÄSTÄ.

Ilkka Lavas
Ilkka Lavas