KPY-blogi
2.5.2022
Mervi Järkkälä

Mikä merkitys on oikealla tiedolla?

Vapaan ja erityisesti oikean tiedon tuottaminen ovat avainasemassa selvitäksemme tästä maailmantilanteesta kuivin jaloin.

Mieletön maailma nopeuttaa nyt entisestään muutosvalmiuttamme. Ukrainan sota, korona ja edellisiin liittyneet muuttuneet olosuhteet ja pakotteet vaativat kaikilta nopeaa muutosvalmiutta jopa valtion ja kunnan toimiin ja päätöksiin.

Oikean tiedon välittäminen, päätösten läpinäkyvyys ja medialukutaito ovat tänään suuressa merkityksessä, niin että voimme toimia ja ennakoida toimemme oikein. Edellinen siksi että selviämme kuivin jaloin tästä maailmantilanteesta. Ukrainan sodasta levitetään NewsGuardin mukaan disinformaatiota 172 sivustolla, eniten englanniksi. Ukrainan turvallisuuspalvelu iski Venäjän bottiarmeijan informaatio-operaatioon. BBC aloitti lyhytaaltolähetykset Ukrainaan. Norjalainen mediakonserni luovutti Venäjällä olevan painonsa hallinnan riippumattoman Novaja Gazeta -lehden päätoimittajalle. Suomen ministeriöihin suunnattu palvelunestohyökkäys kertoi haavoittuvuudestamme. Hybridivaikuttaminen ja palvelunestohyökkäykset ovat tätä päivää. Suojautuminen edellisistä on meidän jokaisen tehtävä. Tiedotuksen ja suojauksen on toimittava.

Riskinoton merkitys korostuu

– Elimme aiemmin korkeaa suhdannetta ja jonkinasteista suunnitelmallisuutta mutta maailman tapahtumat ovat nyt tuoneet meille ja yrityksillemme yllätyksellisiä ongelmia. Suomen hallitus on nyt suuressa paineessa aina Natokeskustelusta Koronaan ja Ukrainan sodan kerrannaisvaikutuksiin. Raaka-aine pula, Venäjä pakotteet, energian hinta ja Suomen korkeat elinvoimakustannukset inflaation kera aiheuttavat yrityksille ja maataloudelle kovia muutospaineita ja taloudellista menetyksiä. Että säästymme suurelta konkurssiuhalta ja lamalta ovat valtion tuet  merkittävässä roolissa ongelmia purkaessa.

Sisäinen yrittäjyys on tullut yksilötasolle, kuntatasolle ja jopa valtioiden tasolle. Päätöksenteon aikajänne lyhenee ja asioihin pitää reagoida entistä nopeammin. Parin – kolmen vuoden päätöksenteko ja suunnitelmat nähdään tässä muuttuvassa yhteiskunnassa liian hitaana. Elääkseen ja ollakseen kilpailukykyinen, tarvitaan nopeampaa päätöksentekoa.

Yrittäjyyden merkitys on kasvanut myös juuri työelämän muutoksista johtuen. Tähän on olemassa montakin eri syytä. Julkisen sektorin supistamis- ja muutostarpeet antavat mahdollisuuksia uusille yrittäjille niin hoivapalvelualoille kuin myös esimerkiksi kulttuuriyrityksille.

Suuryritysten toiminnan katvealueille, joilla suuruuden mittakaavaedut eivät toimi, syntyy myös tilaisuuksia uusille, pienille ja joustaville yrityksille. Nopeasti muuttuvat markkinatilanteet houkuttavat – tai pakottavat – yrittäjiä ja organisaatioita palkkaamaan henkilöstöä lyhyiksi, määräaikaisiksi jaksoiksi. Ura ei enää ole elämänuran kestoinen projekti, vaan ura muodostuu työjaksoista, opiskelu- ja uudelleenkoulutusjaksoista ja esimerkiksi yrittäjyysjaksoista. Yrittäjyys, esimerkiksi osa-aikainen tai oppisopimusyrittäjyys, voi tässä vaihtelevassa elämänprojektissa olla jopa turvaa ja varmuutta tuottava, koska siihen liittyvä päätöksenteko on omissa käsissä.

Kuntien ja yrittäjien yhteiset elinvoimalupaukset ovat yhteisiä suunnitelmia elinvoimasta ja iloksemme useat alueemme kunnat ja kaupungit ovat solmineet yhteisen elinvoimalupauksen. Lisäksi median ja tiedotuksen rooli on erityisen merkittävä niin että meitä ei johdeta disinformaation kautta väärille raiteille. Tarvitsemme yhteisöllisyyttä nyt enemmän kuin koskaan koko Suomen ja Euroopan kansakunnan sisällä. Toivottavasti muistamme vuosien päästä kuinka Suomi selvisi vaikeista vuosista lopulta pienin vaurioin. Onnea Kalajokilaaksolle 95 vuoden merkittävästä toiminnasta ja meille tärkeitä uutisista.

Mervi Järkkälä,

toimitusjohtaja
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

Kirjoitus julkaistu myös Kalajokilaakson 95vuotis juhlalehdessä 25.4.2022

Muita kiinnostavia aiheita

Mervi Järkkälä