16.9.2020
Marianne Valta

Miltä näyttää tulevaisuuden yrittäjäjärjestö, kun nuorten ideat päästetään irti?

Tätä kysymystä pohdittiin yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikolla toisen asteen opiskelijoille suunnatulla Innovaatioleirillä syyskuun alussa. Leirillä oli mukana 33 neljän opiskelijan tiimiä Tampereen palvelualan ammattiopistosta (SASKY), Tampereen seudun ammattiopistosta (Tredu), Ammattiopisto Tavastiasta sekä Ylöjärven ja Tammerkosken lukioista. Minulla oli ilo toimia kilpailun tuomaristossa.

Teknologia, kansainvälisyys ja vastuullisuus keskiössä nuorten maailmassa

Ensimmäisessä vaiheessa tiimit puristivat tuotoksensa kahden minuutin videoon ja ajatuskarttaan. Videoita katsoessa päällimmäinen tunne oli hämmennys – nuoret eivät ymmärrä, mitä järjestötoiminta on! (Myönnetään, taidan olla dinosaurussukupolvea, mitä järjestötoimintaan tulee, ja uskon, että tulevaisuudessakin tarjoavat aitoja kohtaamisia muutenkin kuin erilaisten laitteiden välityksellä.)

Videokavalkadi tarjosi kuitenkin kiinnostavan näköalan tämän päivän nuorten, huomisen aikuisten, ajatusmaailmaan. Kolme asiaa tai ilmiötä nousi ylitse muiden: teknologia, kansainvälisyys ja vastuullisuus.

Puheissa vilisi hologrammia, aaärrää, veeärrää ja robotiikkaa niin että välillä piti ottaa tukeva ote kärrynlaidasta. Keski-ikäisen onneksi osa tiimeistä sentään kertoi esimerkiksi googlettavansa ja mainostavansa televisiossa vielä 2040-luvulla.

Kansainvälisyyteen ei sinänsä liity mitään yllättävää, onhan kyseinen Z-sukupolvi kasvanut maailmalaajuisen verkon äärellä vaippaikäisestä saakka. Vastuullisuuteen nuoret tuntuivat niin ikään suhtautuvan itsestäänselvyytenä. Ympäristönäkökulmat, heikompien auttaminen ja solidaarisuus ovat arvoina sellaisia, että meidän kannattaa olla nuoristamme ylpeitä!

Järjestötoiminta on uuden edessä

Järjestötoiminta on, jos ei nyt kriisissä, niin ainakin uuden edessä. Byrokratian ja rakenteiden aika alkaa olla ohi, mutta mihin suuntaan yrittäjäjärjestöä viedään, on vielä avoinna. Se, miten hyvin nuorten ajatusmaailma realisoituu toimintaan, nähdään kahdenkymmenen vuoden päästä.

Nähdäkseni yrittäjäjärjestössä ollaan avoimia muutokselle. Mikäli haluat vaikuttaa, lähde aktiivisesti mukaan toimintaan. Eniten saavat ne, jotka myös itsestään antavat. Vielä ehdit IRL!

Marianne Valta
Marianne Valta