Y-vinkkeli
2.3.2020
Henna Nätynki

Miten opiskelijoiden ja yrittäjien intressit kansainvälistymisestä voisivat kohdata?

2.3.2020 | 10:36

Kansainvälistyminen – mitä kaikkea se oikeastaan tarkoittaa? Voiko se olla opiskelijan kohdalla muuta kuin vaihtoon lähtemistä? Entä mitä on yritysten kansainvälistyminen? Miten voin saada kokemuksia kansainvälistymisestä täällä Lapissa? Miten opiskelijoiden ja yrittäjien intressit kansainvälistymisestä voisivat kohdata?

Kansainvälistyminen tarkoittaa montaa asiaa, mutta ennen kaikkea se on mahdollisuus, täysin uusi polku niin yrittäjälle kuin vielä tutkintoaan suorittavalle. Täytyy lähteä kohti tuntematonta. Kiinnostus yritysten kansainvälistymistä kohtaan saa myös pohtimaan omia mahdollisuuksia kansainvälistyä opiskelijana; Mitä vaihtoehtoja minulla on ja miten pääsen niihin käsiksi? Täytyy ottaa selvää monista seikoista, niin toimintaympäristöistä kuin kulttuureista, ja erityisesti ottaa riskejä.

Tähän tarpeeseen vastaamaan on muotoutunut yrittäjyysyhteisö LaplandES:n International relations -tiimi, joka pyrkii mahdollistamaan ulkomaan kokemuksia opiskelijoille ja opiskelijalähtöisille yrityksille Lapissa.

Miten sitten innostua kansainvälistymisestä, jos sitä ei tuoda lähelle ja helposti koettavaksi? Yksi LaplandES:n uusista projekteista on SpeechLES-tapahtumakonsepti, joka järjestetään ensimmäistä kertaa tänä keväänä. Se on puhuja- ja verkostoitumistapahtuma, jossa kansainvälistymisen teemaan kytkeytyvien puheenvuorojen kautta konkretisoidaan yrittäjyyttä kansainvälisten linssien läpi. Koska tapahtuman kohderyhminä ovat sekä opiskelijat että yrittäjät, tahdomme inspiroida kaikkia osaajia Lapissa ja tarjota jokaiselle jotain. Puhujien joukossa on yrittäjämäisen taustan omaavia sekä kansainväliset toimintaympäristöt tuntevia asiantuntijoita. On sekä startup-kenttää tuntevia että niche-markkinoinnin ammattilainenkin.

Näen SpeechLES:n merkityksen sen moninaisuudessa, mikä tiivistää laajemminkin LaplandES:n huikean mission. Tapahtuman kansainvälistymisen teeman taustalla vaikuttaa lopulta yrittäjälähtöisyys. Tarjoamme mahdollisuuksia ja kokemuksia niin opiskelijoille, yrittäjille kuin yrittäjyydestä jo haaveileville opiskelijoille. Monelle opiskelijalle voi olla vaikea hahmottaa, miten voisi nähdä itsensä yrittäjänä. Tähän tarvitaan kohtaamisia paikallisten toimijoiden kanssa.

SpeechLES:n taustalla on uskomaton määrä opiskelijoiden osoittamaa yrittäjähenkeä: osallistava ohjelma keksitään itse, tapahtuman sponsoreita hankitaan ammattitaitoisesti sekä markkinointi suunnitellaan ja toteutetaan huolella. Yrittämistä yrittämisen perään, ja virheen sattuessa noustaan ylös ja jatketaan taas. Näin luomme laadukkaan tapahtuman Lapin elinkeinoelämän toimijoille sekä korkeakoulujemme opiskelijoille kohdata, oppia kansainvälistymisestä ja inspiroitua.

Siispä yrittäjä, ilmoittaudu mukaan nyt! Osallistumalla pääset nauttimaan rennosta illasta, interaktiivisesta ohjelmasta sekä asiantuntijoiden puheenvuoroista. Saatat jopa löytää harjoittelijan tai kesätyöntekijän tapahtuman kautta. SpeechLES järjestetään 12. maaliskuuta 2020 Tiedekeskus Pilkkeessä klo 17-21, ja tapahtuma on osallistujalle maksuton. Innovatiivisessa ympäristössä puheensa pitävät Saila LaitinenJonne MäkikyröJuho UutelaDilixiati Bolati sekä Matti Nojonen.

Nähdään SpeechLES:ssä!

Muita kiinnostavia aiheita

Henna Nätynki