Onnistuneen omistajanvaihdoksen ABC
19.10.2021
Marko Merkkiniemi

Miten yrityksesi on hinnoiteltu?

Nyt tiedetään mitä olet myymässä, miten yrityksesi toimii, mikä on kilpailuetusi ja miltä yrityksesi todelliset talousluvut näyttävät. Voidaan siis alkaa arvailemaan yrityksellesi hintaa.  

Käytän uhkarohkeasti sanaa arvailla, koska arvonmääritystapoja on useita, joilla voidaan saada hyvinkin erilainen arvo yrityksellesi. Pitää myös muistaa, että kaikki tapaukset ovat yksilöllisiä ja yksi tapa ei toimi kaikilla. Näkemyksiä asiaan on vähintään yhtä monta, kuin on sanojaakin. 

Lopulta oikea hinta on se, millä joku on valmis ostamaan ja sinä olet valmis myymään. On kuitenkin määritettävä perusteltu lähtötaso, josta markkina lähtee mahdollisesti viemään hintaa joko ylös tai alaspäin. 

Karkeasti voidaan sanoa, että yrityksessäsi rahallista arvoa on tulevaisuuden tuloskyvyllä, sekä taseen varallisuudella.  

Muutama esimerkki arvonmääritykseen 

Taseen varallisuudelle yleensä löydetään helposti markkinahinta. Kun varoista vähennetään velat, on kyseessä yrityksen substanssiarvon määritys. Itse en tätä suosi, koska silloin myydään käytännössä pelkästään omaisuutta. Ei siis olla yrityskaupan syvimmässä ytimessä. 

Yksi tapa arvioida yrityksen osakekannan arvo, on laskea substanssiarvo ja lätkäistä päälle tuottoarvoa muutaman vuoden tuloksen verran. Hinta saadaan näin suureksi ja olo tuntuu hetken hyvin vauraalta. Tämä menetelmä kohtaa kuitenkin usein suuria haasteita viimeistään yrityskaupan rahoitusvaiheessa. 

Käytännön elämän kannalta käytetyin tapa on tuottoarvomenetelmä. Rahoittajat määrittelevät yrityksesi arvon yleensä yrityksesi käyttökatteen perusteella. Rahoittajat siis antavat rahaa yrityskauppaan sen verran, minkä yritys kykenee oletettavasti maksamaan takaisin 2–7 vuodessa velanmaksukyvyllään. Eli voidaan karkeasti sanoa, että käyttökate kertaa 4 on keskimäärin rahoitettavan yrityskaupan hinta. Jos ostaja on rahoituksen varassa, on rahoittajien sana se painavin. 

Kannattavuuden merkitys 

On hyvä huomata siis, että yrityksen tuloksentekokyvyllä on yleensä suuri merkitys käytännön yrityskaupassa. Taseessa olevalla roinalla ei hirveästi ole tässä tapauksessa merkitystä. Jos siis substanssiarvo on suurempi kuin yrityskaupan rahoitettava summa, annat käytännössä ilmaiseksi rahan arvoista tavaraa ostajalle. Näin ei tietysti pitäisi käydä. 

Yrityksen myyntikuntoon laittaminen tarkoittaakin yleensä sitä, että tilinpäätöksessä yrityksesi tulisi näyttää mahdollisimman suurta tulosta, mahdollisimman vähällä omaisuudella. Tällöin saat parhaan mahdollisen arvon yrityksestäsi ja kauppa on rahoituskelpoinen. Eli yrityksen myyntikuntoon hiomisella on merkittävä rooli yrityskaupassa. 

Ainahan yrityksen ostaja ei ole rahoituksen varassa. Mutta mikäli ostajalla on taskussa yrityskaupan verran rahaa, on hän varmasti kiinnostuneempi yrityksen tuloskyvykkyydestä kuin vaikkapa taseessa olevista pakettiautoista. 

Poikkeus vahvistaa säännöt 

Aina asiat eivät tietysti mene näin, vaan poikkeukset vahvistavat näitäkin sääntöjä. Pääasia kuitenkin on aina kyetä ennustamaan yrityksesi arvo ostajan käsissä. Mikä tosin voi olla hyvin vaikeaa käytännössä. 

Voihan olla, että vaikka sinä et ole suurta tulosta tehnyt, niin syystä tai toisesta on hyvin oletettavaa, että tietyn tahon käsissä yrityksesi on rahantekokone. Silloin hinta voi olla jotain ihan muuta. Myös rahoitus tällöin yleensä onnistuu, koska rahoittajaakin kiinnostaa eniten juuri ne tulevat viisi vuotta jatkajan käsissä, ei menneet vuodet edellisen omistajan käsissä.  

Todellista markkina-arvoa ei kuitenkaan voida todeta mitenkään muuten, kuin saamalla aikaan tarjouskilpailun ostajien kesken. 

Marko Merkkiniemi

Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemi toimii Omistajanvaihdoskoordinaattorihankkeen projektipäällikkönä. Hän auttaa sekä yrittäjiä että ostajia omistajanvaihdoksissa maksutta. Merkkiniemi palvelee yrittäjiä ja yrityksiä sekä kuntien elinkeinotoimijoita omistajanvaihdoksiin liittyvissä kysymyksissä.

Lapin omistajanvaihdoskoordinaattori -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa. Kyseessä on Lapin liiton, Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittama Lapin ov-koordinaattorihanke.

Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoituksen budjetti on 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128 €). Hanke päättyy 31.5.2023. 

Marko Merkkiniemi