KPY-blogi
20.12.2023

Nyt meiltä kaikilta tarvitaan jaksamista

Ihan aluksi on muistettava, että koko maan yrityksistä alle 10 työntekijän yrityksiä eli mikroyrityksiä on 281 577 eli 94 % prosenttia. Pienyrityksiä (alle 50 työntekijän yrityksiä) on 15 235 (5,1 %), keskisuuria (50-249 henkilöä työllistäviä) yrityksiä 2885 (1,0 %) ja suuryrityksiä (työllistävät vähintään 250) on 634 (0,2 %) 

Että saamme kasvua ja työpaikkoja aikaan olisi saatava lisää ostovoimaa ja tuottavuutta. Kaikkien tietämät haasteet ovat tiputtaneet kansalaisten uskoa mutta myös ostovoimaa, joiden vaikutukset näkyvät koko yrittäjäkentässä. On toki positiivisiakin tarinoita niiden yritysten osalta, joiden taseet ovat vahvoja, mutta jos emme äkkiä keksi työkaluja elinvoiman kasvattajaksi kilpailukykymme rapautuu. Haasteemme on myös yrittäjiemme eläköityminen ja erityisesti pienillä paikkakunnilla palvelut loppuvat ellemme löydä nopeasti yrityksille jatkajia. Osaammeko valjastaa paljon puhutun tekoälyn palvelemaan yritysten henkiinjäämistä ja kasvua jää nähtäväksi. Paljon puhutut suurinvestoinnit antanevat kasvun eväitä sekä työllisyyteen kun myös alihankkijoille, mutta ensin investoinnit on saatava alulle. Meillä on suuret odotukset. 

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toiminta on ollut kuluneen vuoden aikana aktiivista. Lämmin kiitos puheenjohtaja Jarmo Nahkalalle, jonka nauravaisen imagon takaa löytyy raudanluja ammattilainen ja alueen puolestapuhuja. Kiitos myös kaikille johtoryhmän jäsenille, jotka ovat antaneet aikaansa koko yrittäjäkentän hyväksi, kiitos myös aktiivisille paikallisyhdistysten puheenjohtajille ja kaikille luottamusmiehille, joiden avulla edunvalvonta ja yhteistyö mm. kuntapäättäjien kanssa on toiminut saumattomasti.

Ilokseni voin kertoa, että piskuinen Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on keikkunut vuoden aikana yhtenä parhaana aluejärjestönä Suomessa sekä uusien jäsenten määrässä kuin myös kuntien ja paikallisyhdistysten elinvoimasopimusten solmimisessa. Lukemattomat lausunnot, verkostoitumistilaisuudet sekä alustukset tilaisuuksissa ovat edistäneet alueen yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Ja kiitos myös toimiston upeille työntekijöille joita ilman ei yrittäjien asioita olisi saatu hoidettua. Vuosi on ollut todella haastava erityisesti yrittäjien keskuudessa. Nyt jos koskaan tarvitsemme kaikki yritykset elinvoimaiseksi ja heille lisää työkaluja sekä jaksamiseen että menestykseen – tässä teemme tulevanakin vuonna kaikkemme. Ja samaa odotamme kaikilta päättäjiltä – vain näin saamme hyvinvointia ja verotuloja kaikkien iloksi.

Mitä parhainta jaksamista ja Joulua kaikille, lämmin kiitos kaikille yhteistyöstä ja olkoon tuleva vuosi 2024 kaikille tätä vuotta parempi!

Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja
Yrittäjien palveluksessa vuodesta 1987

Muita kiinnostavia aiheita