Onnistuneen omistajanvaihdoksen ABC
17.3.2021
Marko Merkkiniemi

Oletko valmis luopumaan yrityksestäsi?

Olen Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori, Marko Merkkiniemi. Työni tarkoitus on edistää Lapin alueella tapahtuvia omistajanvaihdoksia. Suhtaudun työhöni suurella intohimolla ja siksi päätinkin aloittaa 10-osaisen blogisarjan kirjoittamisen. 

Blogini julkaistaan vähintään kerran kuukaudessa. Blogillani tähtään syksyllä järjestämääni omistajanvaihdosten yritystreffitilaisuuteen. Tähtäimessäni on tavoite, että saisimme Lapista kaikki uutta omistajaa etsivät yritykset myyntivalmiina tilaisuuteen mukaan. Ette tietysti ole pelkästään blogini varassa, mutta toivottavasti myös tästä on teille apua. 
 

Oletko yrittäjä? Mietippä alla olevia kysymyksiä vakavasti: 

  1. Onko töihin kiva mennä? 
  2. Onko sinulla uusia ideoita yrityksesi kehittämiseksi? 
  3. Onko sinulla energiaa toteuttaa ne? 
  4. Oletko onnistunut saamaan uusia asiakkaita lähiaikoina? 
  5. Oletko onnistunut pitämään vanhat asiakkaasi? 
  6. Riittääkö mielenkiintosi seurata toimialaasi ja sen kehittymistä? 
  7. Innostutko vielä uusista asioista yrityksessäsi? 
  8. Jaksatko huolehtia yrityksesi taloudesta ja hallinnosta? 

Mikäli vastauksesi ovat kaikkiin kyllä, jatka samaan tahtiin. Sinulla on kivaa ja yrityksesi kehittyy, joten myös sen arvo kasvaa joka päivä. Hyvä! 

Epäröitkö useammassa kohdassa ja muutamat kysymykset jo kääntyvät selvästi kielteisen puolelle? Suosittelen että alat valmistautumaan jo yrityksestäsi luopumiseen. Sinulla ei ehkä ole vielä paniikkia, mutta nyt on hyvä aika alkaa suunnittelemaan yrityksestäsi luopumista. 

Mikäli vastauksesi ovat pääosin negatiiviset, sinulla on jo kiire! Jos et heti ala valmistelemaan yritystäsi myyntiin, sinulla ei kohta ole mitään mitä myydä.  

Tietysti ikäkin vaikuttaa asiaan, mutta kokemukseni mukaan ikää ja palvelusvuosia enemmän vaikuttaa suhtautumisesi yritykseesi. Toki yritys olisi järkevää myydä silloin kun on vielä kivaa ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Tällöin jaksat vielä toteuttaa yrityksesi myymisenkin laadukkaasti, myyntiaika on luultavasti lyhyt ja saat yrityksestäsi kunnollisen korvauksen. Mutta jos kipinä on kadonnut, kannattaa jo pitää kiirettä! 

Muista myös kertoa ostajalle rehellisesti syy miksi olet myymässä. Ostaja voi suhtautua hyvinkin positiivisesti siihen, että et ole enää jaksanut kehittää yritystäsi. Ostajalla on luultavasti pää täynnä ideoita ja hän näkee jo miten yrityksesi lähtee nousukiitoon näillä ideoilla. 

Yhdessä syksyn yritystreffeille 

Lapin Yrittäjät järjestää lokakuussa omistajanvaihdoksen yritystreffitilaisuuden missä myyjät ja ostajat kohtaavat. Nämä eivät ole aina olleet onnistuneita tapahtumia. Miksi? Siihen on muutama syy.

Ensinnäkin yrityksiä ei ole valmisteltu systemaattisesti myyntikuntoon tapahtumaa varten. Tämä johtaa myös siihen, että yrityksistä ei ole järkevää myyntimateriaalia. Eikä myyjäkään välttämättä tiedä mitä oikeastaan onkaan myymässä. Se taas johtaa siihen, että tapahtumassa ei ole mukana yhtään mielenkiintoista yritystä, mikä taas johtaa siihen, ettei tilaisuus kiinnosta ostajiakaan. Ei hyvä! Tähän tulee nyt muutos!

Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoshanke palvelee yrityksen luopujia melkeinpä kädestä pitäen myyntiprosessin läpi viemiseksi. Toki laajan kumppaniverkoston kanssa. Minulta saa maksutonta neuvontaa omistajanvaihdoksiin ja keväällä tulen järjestämään myös asiantuntijatyöpajan missä sinua autetaan kädestä pitäen yrityksesi myynnin valmistelussa. 

Talvella järjestimme jo onnistuneen webinaarisarjan, jonka löydät täältä. Loppuhuipentumana rynnätään porukalla yritystreffitilaisuuteen lokakuussa ja näytetään maailmalle… tai no ainakin Suomelle… ainakin me Lappilaisille näytetään mitä meillä on tarjolla yrityksen ostoa suunnittelevalle. Yhdessä onnistumme varmasti! 

Alkoiko asia kiinnostamaan? Hyppää kyytiin niin lähdetään yhdessä kulkemaan kohti onnistunutta omistajanvaihdosta! 


Marko Merkkiniemi

Lapin Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemi toimii Omistajanvaihdoskoordinaattorihankkeen projektipäällikkönä. Hän auttaa sekä yrittäjiä että ostajia omistajanvaihdoksissa maksutta. Merkkiniemi palvelee yrittäjiä ja yrityksiä sekä kuntien elinkeinotoimijoita omistajanvaihdoksiin liittyvissä kysymyksissä.

Lapin omistajanvaihdoskoordinaattori -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa. Kyseessä on Lapin liiton, Kestävää kasvua ja työtä 2014 – 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittama Lapin ov-koordinaattorihanke.

Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoituksen budjetti on 342 660 € (vuoden 2020 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta 274 128 €). Hanke päättyy 31.5.2023. 

Muita kiinnostavia aiheita

Marko Merkkiniemi