21.12.2020
Pasi Mäkinen

Olipas se haastava vuosi

Vuosi 2020 oli varmasti ikimuistoinen – eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Vaikka tauti kantaakin virallista nimeä COVID-19, kollektiiviseen historiaan vuosi 2020 tulee jäämään koronavuotena.

Monelle yrittäjälle pian päättyvä vuosi on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Monet toimialat kohtasivat ennenäkemättömän kriisin, ja monen yrittäjän jaksaminen kaikkine huolineen ja murheineen oli koetuksella, mutta onneksi tunnelin päässä alkaa nyt jo pilkehtiä valoa.

Yrittäjien tuskien taival alkoi maaliskuussa, jolloin maailma käytännössä pysähtyi. Me yrittäjäjärjestönä aloimme jäsentemme auttamisen nopealla aikataululla. Täällä Pirkanmaalla aluejärjestön konttorista tuli vain muutamassa viikossa tukikeskus, joka neuvoi, opasti ja avusti kevään aikana tuhansia yrittäjiä heidän erilaisissa haasteissaan. Pääosa kevään avuntarpeesta koski erilaisia rahoitusvälineitä sekä muita talouteen liittyviä haasteita.  Tarve tälle neuvonnalle ei ole vieläkään ohi, ja vasta äsken olemme tiedottaneet jäsenistöämme uudesta kustannustuesta.

Työtä jatkettiin kesän hiljaisemman vaiheen jälkeen syksyllä, jolloin avuntarpeissa nousivat erityisesti esiin jaksaminen sekä henkinen tuki. Oleellinen syy siihen, että pystyimme tarjoamaan yrittäjille tukea niin monella saralla, liittyy meillä Pirkanmaalla jo aikaisemmin luotuun hyvään ja saumattomaan yhteistyöhön eri viranomaisten ja yrityskehittäjien välillä. Viikoittaiset tilannepalaverit maakunnassa ja meidän suorat viestimme valtakunnantasolle olivat jatkuvia. Näin pystyimme vaikuttamaan rahoitusvälineisiin ja muihin yrittäjän asemaan vaikuttaviin asioihin.

Syksyllä yrittäjäjärjestö teki paljon töitä ja lukuisia esityksiä toimenpiteiksi koronasta elpymisen nopeuttamiseksi. Julkisen sektorin investoinnit ja omat koulutuksemme ja yrittäjän jaksamista tukevat toimenpiteet saivat hyvän vastaanoton. Yrittäjä ei ollut kriisissään yksin.

Tällä hetkellä, näyttää siltä, että ensi vuoden syksy on suorastaan pullollaan tapahtumia. Keskusteluissa kuulee tuon tuosta tapahtumien siirtymisestä ensi syksyyn. Monet tilat ovat jo varattuja koko syksyn ajaksi, kuten me Pirkanmaan Yrittäjissäkin huomasimme, kun koetimme löytää tilaa omalle tapahtumallemme.  Hyvä niin, koska tapahtuma-ala on ollut yksi kriisin todellisista kärsijöistä. Rokoteuutiset olivat mukavia valopilkkuja jo loppusyksystä ja ensi vuonna piikitykset saadaan jo hyvään vauhtiin. Kevät tässä vielä pitää kuitenkin sinnitellä.

Joulu tuo toivottavasti kauppaan piristystä ja kaikki talousennusteet näyttävät talouden kasvua toisella vuosineljänneksellä. Rokotusten aloitus alkaa helpottaa kriisiä. Maailmantalous lähtee todennäköisesti kovaan nousuun, kun patoutunut kysyntä purkautuu. Elpyminen on jo käynnissä, vaikka hetkellisiä taantumia epidemian leviämisessä onkin.

Vuosi on ollut meille työntäyteinen, mutta sitä se on ollut tavalla tai toisella yrittäjillekin. Monissa käänteissä on ollut ilahduttavaa huomata, että haasteista huolimatta valtaosa yrittäjistä on säilyttänyt päättäväisyytensä. Monet ovat onnistuneet jopa kehittämään toimintaansa ja tulevat sen vuoksi selviytymään kriisistä kiitettävästi.

Joulun aika on lepoa ja rauhoittumista. Kun vähän aikaa vielä jaksamme, niin paluu uuteen normaaliin on lähellä. Omasta ja koko toimiston puolesta haluan kiittää sinua tästä vuodesta ja toivottaa rauhaisaa joulua sekä parempaa ja menestyksekkäämpää uutta vuotta 2021.

Pysytään terveinä!

FacebookTwitterLinkedInGoogle+

Pasi Mäkinen
Pasi Mäkinen