11.10.2023
Omistajanvaihdos: kohti onnistuneita omistajanvaihdoksia

Omistajanvaihdos: kohti onnistuneita omistajanvaihdoksia

Tiedätkö, minkä arvoinen yrityksesi on tänään? Entä paljonko siitä jonkun kannattaisi ostaessa maksaa? Kaksi näennäisesti samaa kysymystä, mutta päinvastaisista suunnista.

Suuria kysymyksiä pienyrittäjän arkeen. Suomessa on vähän vajaa 200 000 yksinyrittäjää. 

Usein kuulen näiden yksinyrittäjien toteavan, että eihän tässä yrityksessä ole mitään myytävää. Se ei itseasiassa ole koko totuus.

Aloitetaan toisesta päästä. Tänään uutta yritystä perustavalle henkilölle syntyy, jos jonkin moisia kuluja jo paljon ennen kuin mitään laskutettavaa on syntynyt. On rekisteröintimaksuja, erilaisia keskeytys- ja vahinkovakuutuksia, vuokravakuutta, puhelinliittymää, eläkevakuutukset, liiketilan kalustamista ja teippausta ja niin edelleen, toimialasta riippuen. Tiivistäen saattaa mennä kuukausia ennen kuin tuloa tulee ollenkaan, vaikka kulut jo juoksevat.

Verrataanpa tilannetta siihen yllä mainittuun yksinyrittäjään, joka koki, ettei kukaan kuitenkaan halua firmaansa ostaa.

Eläkeikäinen myyjä, jolla valmis asiakaskunta, brändi, sopimukset, tulo ja tuotto! Ainoa haaste on ihmisten ikääntyminen ja jaksaminen. Joskus pitää päästää työstä irti. 

Kumpi Sinua kiinnostaisi ensimmäiselle vuodelle yritystoiminnassasi. Kulut ja kehittäminen vai valmis kokonaisuus. Yhtä usein kuulen sanottavan, että kun se tekeminen ei sitten ole välttämättä juuri sitä mitä toivon. Ei olekaan. Eikä pidäkään olla. Kunkin yksinyrittäjän yritys on yrittäjänsä näköinen ja siksi erilainen. Meidän arvomme, toiveemme ja unelmamme muotoilevat vuosien saatossa yrityksestä sellaisen minkälaisen sen haluamme olevan. Sama koskee jatkajaa. Kun ostaa valmiin tuottavan yrityksen voi sitä lähteä jalostamaan omannäköiseksi. Ei Nokiakaan ollut alun perin matkapuhelinvalmistaja.

No kuinka sitten välttää sudenkuopat yrityksen ostamisessa? Hieman yleistäen näen kaksi turvallista ja hyvää polkua. Toinen on se, että hakeutuu toiveensa mukaiseen yritykseen esimerkiksi oppisopimuksella tai muuten muutamaksi vuodeksi töihin näkemään mitä se on. Kun jo alkuvaiheessa sopii nykyisen yrittäjän kanssa yhteisestä polusta, saa hyvän kuvan siitä mitä se toiminta on. Toinen nopeampi polku on antaa jonkun muun tehdä se selvittely. Siksi Suomessa on useita luotettavia yritysvälitysyrityksiä. Yritysvälittäjäin liitto sanelee meille ohjeita toiminnasta ja välittäjän tekemä arvonmäärittely rakentuukin yleensä sitä kautta, että paljonko yrityksestä nykyisellä toiminnalla ylipäänsä voi maksaa, jotta sen saa kohtuullisessa ajassa tulorahoituksella maksettua takaisin. Tuo suuntaa antava arvio on ihan yhtä tärkeä ostajalle kuin myyjälle ja molemmat osapuolet tietävät missä tasossa oikeasti ollaan. 

Kun myyjä on arvonmäärityksen luotettavasti teettänyt, dokumentit ja sopimukset ovat kunnossa ja asiat on hoidettu niin kuin ne pitää hoitaa on prosessi turvallinen molemmille osapuolille. Kun puhutaan yksinyrittäjistä ja pienistä yrityksistä on usein myös niin että monet yritysvälittäjätkään eivät varsinaisesti etsi tällaisia. Myynnin rakenne ei voi eikä sen pidä olla samanlainen kuin keskisuurissa yrityksissä, mutta silti osa meistä näissä mielellään auttaa. Kysymällä pääsee pitkälle. Kannattaa olla yhteydessä vaikkapa Yrittäjiin tai allekirjoittanutkin on sitoutunut näissä asioissa tukemaan ja sparraamaan.

Kirjoittaja: Mika Valtonen

Auktorisoitu yritysvälittäjä, Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen jäsen

Muita kiinnostavia aiheita