Y-vinkkeli
7.4.2021
Marko Vuorinen

Onko kyseessä tarkoitus kaataa talous ja aloittaa puhtaalta pöydältä?

Olen kuullut uskomattomia kommentteja poliitikoilta siitä, miten talous toimii. Yksi haluaa tulostaa (luit oikein) tytäryhtiöstä koko miljoonatuloksen ja jakaa sen kuntalaisille, vaikka yhtiön kassassa on vajaa 200tht euroa rahaa. Toiset ovat sitä mieltä, ettei joku investointi ole jostain toisesta investoinnista tulevaisuudessa pois, kun nämä ovat eri budjetista. Kuntatalouden hoitaminen näyttäisi olevan paljon helpompaa kuin kotitalouden, tai yritystalouden hoito.

Meidän maan hallituksen ja oikein esimerkein kerrotut ohjeet ulkonaliikkumiskieltoa suunnitellessa siitä, miten voisi ja miten ei voisi toimia, yhä minua talouden ja terveyden puolesta ihmetyttävät, enkä missään nimessä suostuisi niitä noudattamaan.

Kun korona löi päälle viime keväänä, väkeä neuvottiin linnoittautumaan koteihinsa. Kivijalkakaupat tyhjenivät kuin salaman iskusta. Tuolloin löin oman korteni kekoon niiden tukemiseksi. Yhden päivän tein puhelimella soittaen kaikki ne hankinnat jotka varmasti tarvitsi sinä vuonna jossain vaiheessa hankkia joululahjoja myöten. Toisena päivänä ne hain ja muistaakseni siten, että kahdessa kaupassa kävin sisällä. Testasin onnistuuko kaupankäyntityyliä totutusta muuttaa kun sille on tarvetta ja niin, että saan asiakaspalvelutilanteen joka verkkokaupassa loistaa poissaolollaan. Onnistuihan se, ja ilolla sen toteuttivat joka kaupassa. Näin tekisin jatkossakin, jos liikkumista neuvottaisiin rajoittamaan viime kevään tapaan. Puhelimella kauppaan, autolla ne hakemaan, maksusuoritus ulko-ovella ja kaikki kerralla.

Nyt liikkumisrajoitusten suunnittelun yhteydessä vitsailtiin tuosta, että viinakaupassa voi käydä, muttei parturissa. Mä en halua nähdä millaisessa tilanteessa tämä maa on sitten, kun kaikki kivijalkakaupat on tapettu! 

Miksi meitä ei hallituksen taholta neuvota siten, että muistakaa käyttää näitä pieniä yrityksiä, jotka luovat leijonanosan kaupanalan työpaikoista? Tämähän auttaisi myös pitämään taloutta kuosissa. Miksi meitä ei neuvota hankkimaan kaikki ostoksemme pienistä erikoistarvikeliikkeistä ja mielellään yhden päivän aikana, jolloin välttäisimme sitä turhaa kulkemista ja pitäisimme tartuntojen määrät kuosissa ja tämä auttaisi yhä pitämään myös taloutta kuosissa? Miksi meitä ei neuvota hakemaan pienestä lähikaupasta kahden viikon ruokia kerralla, joka myös auttaisi yllämainitusti.

Vastakohtaispäättelyllä tämä välttelyohje tarkoittaa suoraa neuvoa asioida hypermarketeissa. Ovatko ne kokonaisuutena kaikki edes meidän kotikuntaan veroja maksavia meidän maasta nyt puhumattakaan? Vuosi on seurattu erikoistarvikekauppojen ahdinkoa ja päättäjät neuvovat jättämään ne edelleen tarpeettomina väliin ja käymään hypermarketeissa!

Samaan aikaan tapahtuma-alalla on täysin kuollutta. Urheilua järjestetään vain tv-yleisölle. Jos kaikkien tulee suosia pikkukauppojen sijaan hypermarketteja, ei tämä ihan reilulta tunnu urheilu- ja tapahtuma-alaakaan kohtaan. Siellä sitä hypermarketissa 7000 ihmistä on kokoontunut juhlimaan milloin mitäkin huippualennusfestivaalia. Osa ilman kasvomaskia ja osa jopa alkoholinvaikutuksen alaisena. Valtavaan elokuvateatteriin saa mennä kourallinen ihmisiä, mutta hypermarketissa on kaikki ja yhtä aikaa. Mihin ne kokoontumisrajoitukset tässä oikein katosivat? 

On ikuisuustinka miten tämä korona pitäisi hoitaa. Minullakin on mielipide siitä, mutta pidän sen omana tietonani, sillä en voi olla varma olisiko se oikea tyyli. Kukaan ei voinut tietää miten tämä tulisi hoitaa kun vastaavaa ei ole maailman historiassa tapahtunut, että globaalilta taloudelta vedetään matto alta yhdessä yössä.

Tämän osaa kyllä jokainen laskea, että näillä ohjeilla juttu hoidetaan siten, että kansa altistuu entistä enemmän ja talous kokee älyttömän ja tarpeettoman laman. Siihen kun lisätään mietintä siitä, millaisen laskun tämä rahan painaminen (keinotekoinen elvytys) laittaa meille tulevaisuudessa maksuun, niin emme näillä ohjeilla siihen ainakaan ole etukäteen varautumassa.

Tiiä sitten miten tämä pitäisi hoitaa, mutta jos tarkoitus on otsikon mukaisesti ja tarkoituksellisesti kaataa talous, niin uskoisin, että olemme oikealla tiellä.

Marko Vuorinen
Lapin Yrittäjien puheenjohtaja

Muita kiinnostavia aiheita

Marko Vuorinen