Yrittäjän asialla
27.6.2019
Iiro Hulkkonen

Palautuminen – yrittäjän voimanlähde arkeen

Helsinkiläiset yrittäjät pääsivät toukokuussa mittaamaan osana HYMY-hyvinvointihanketta omaa palautumista ja stressin määrää. Yrittäjille annettiin mahdollisuus Firstbeat-hyvinvointianalyysiin, joka on kolme vuorokautta kestävä sydämen sykevälivaihteluun perustuva mittaus. Analyysi antaa kattavan ja tieteelliseen dataan pohjautuvan tiedon kehon tämänhetkisestä tilasta, unen laadusta, palautumisen ja stressin määrästä sekä liikunnan terveysvaikutuksista.

Ennen mittauksia yrittäjille pidettiin aloitusinfo, jossa kerrottiin sekä keskusteltiin palautumisesta ja sen tärkeydestä arjessa. Keskustelussa nousi selvästi tarve ja mielenkiinto oman hyvinvointinsa kehittämiseen sekä moni myös pohti, miten he pystyisivät kehittää ja parantaa henkilöstönsä jaksamista ja hyvinvointia.

Keho ei ymmärrä stressin lähdettä

”Taas venyi ilta myöhään. Pitikö se sähköpostikin lukea ja menettää yöunet sen takia? Ei tässä kyllä mitään aamupalaa ehdi syömään, kun aamuruuhkaan joutuu lähtemään. Tänään pitäisi loistaa neuvotteluissa ja ”clousaa” se diilikin. Ai samperi, kun närästää. Illalla oli sitten vielä se sulkisvuorokin klo 21″.

Kuulostaako osin tutulta vai liian läheltä? Keholle on aivan sama tuleeko stressi autoruuhkasta, tiukasta neuvottelusta tai sulkapallon pelaamisesta. Se ei ymmärrä negatiivisen ja positiivisen stressin eroa. Siksi onkin erityisen tärkeää pitää huolta palautumisen määrästä ja sen laadusta. Laadukas ja riittävän pituinen yöuni onkin tärkein asia hyvinvointia ajatellen ja sitä tulisi vaalia ja varata sille riittävästi tilaa kalenterista.

Mittausten perusteella moni myös harrasti päivän aikana kehoa stressaavaa jatkuvaa multitaskaamista ja näin ollen mukamas tehokasta työskentelyä. Multitaskaamisen on tieteellisestikin todistettu olevan huomattavasti tehottomampaa kuin yhteen asiaan kerralla keskittyminen. Vastapainona olisikin hyvä pitää muutama rauhallisempi hetki, jolloin keho saa hetken rauhan ja mahdollisuuden palautua. Näillä pienillä teoilla on erityisen suuri vaikutus työn tehokkuuteen, mielekkyyteen ja jaksamiseen.

Millaisia tuloksia saimme?

Mittauksen tulokset korreloivat suhteellisen hyvin osallistuneiden omia tuntemuksiaan mutta myös yllättäviä positiivia, että negatiivisia havaintoja saatiin. Osalle mittaustulokset antoivat jopa ylivertaisia tuloksia, kun taas osalle mittaus antoi arvosanaksi heikon. Ryhmän yleistuloksena noin 60 prosentilla stressin määrä oli koholla suhteessa palautumiseen sekä yli 70 prosentilla palautumisen määrä oli riittämätöntä ja voimavarat olivat laskeneet mittauksen aikana. Ryhmästä vain noin 50 prosenttia harrasti riittävästi liikuntaa, joten annoimme heille vinkkejä arkiaktiivisuuden lisäämiseen ja pyrimme motivoimaan liikkumiseen.

Teimme jokaiselle henkilökohtaisen analyysin mittauksen tuloksista ja näiden tulosten perusteella annoimme jokaiselle muutamia keinoja kuinka parantaa ja kehittää omaa hyvinvointiaan. Useimmille annoimme yksinkertaisia vinkkejä kuinka toteuttaa päivänaikainen palautuminen töissä sekä vapaa-ajalla. Toisille taas keinoja kuinka rauhoittua illalla sekä miten erottaa työ ja vapaa-aika selvemmin toisistaan.

Pidimme vielä lopuksi ryhmäpalautteen Helsingin Yrittäjien tiloissa Kampissa, jossa kävimme läpi tuloksia sekä annoimme konkreettisia keinoja oman ja henkilöstönsä hyvinvoinnin kehittämiseen. Keskustelimme yleisesti myös omista arvoista ja miksi toimimme niin kuin toimimme. Ovatko tekomme ja arvomme tasapainossa vai elämmekö jotain muuta varten? Keskustelua olisi varmasti riittänyt pitkälle iltapäivään ja olikin erittäin mukavaa huomata kuinka motivoituneita ryhmä oli muuttamaan ja kehittämään hyvinvointiaan.

Tämä oli hyvä startti kesälle ja kohti parempaa jaksamista – yksi asia kerrallaan.

Iiro Hulkkonen

Iiro Hulkkonen on hyvinvointivalmentaja Noste Hyvinvointipalveluissa. Iiron intohimona on hyvä ja rikas elämä sekä näiden oppien välittäminen myös muille.

Muita kiinnostavia aiheita

Iiro Hulkkonen