9.4.2024
Tuomas Ruoho

Porin Yrittäjien matkassa Helsingissä – ohjelmassa vierailu eduskunnassa ja Suomen Yrittäjissä

Sain viettää Satakunnan Yrittäjien toimistosta poikkeavan, hieman erilaisen työpäivän perjantaina 22. maaliskuuta, kun lähdin Porin Yrittäjien mukana matkalle Helsinkiin. Matkan tarkoituksena oli vierailla eduskuntatalolla ja Suomen Yrittäjien toimistolla. Olin jo pitkään halunnut käydä eduskunnassa ja reissu osuikin juuri sopivasti harjoittelujaksolleni Satakunnan Yrittäjissä.

Starttasimme matkamme aikaisin aamulla kello 6 vanhalta linja-autoasemalta. Normaalisti en ole kovin aamuihminen, mutta olin ilmeisesti nukkunut sen verran tyydyttävästi, että jaksoin hyvinkin raahautua ajoissa paikalle. Oma menomatkani taittui mukavasti lukien muun muassa viimeisintä Yrittäjät-lehteä.

Saavuimme etuajassa eduskuntatalon liepeille ja kun aika koitti, lähdimme tepastelemaan kohti meille tarkoitettua sisäänkäyntiä. Matkalla sisäänkäynnille porukka otti kuvia eduskuntatalosta ja sen portailta. Hetken ulkona odoteltuamme pääsimme sisälle ja turvatarkastuksen jälkeen meidät otettiinkin lämpimästi vastaan eduskuntatalokierroksellemme oppaan ja kansanedustajan henkilökohtaisen avustajan toimesta. Kiersimme oppaan johdolla eduskunnan eri tiloja nähden muun muassa legendaarisen istuntosalin ja paternoster-hissin. Ikävä kyllä en päässyt täyttämään toista unelmaani ja hyppäämään hissin kyytiin, kun se on kuulemma nykyisin meiltä maallikoilta kielletty. Tutustumisen päätteeksi meille tarjottiin pullakahvit kokoomuksen ryhmähuoneessa, jossa meitä kävivät tervehtimässä Satakunnan kansanedustajista kokoomuksen Matias Marttinen, sosialidemokraattien Juha Viitala, keskustan Eeva Kalli ja perussuomalaisten Petri Huru. Marttinen jäi kanssamme pidemmäksi aikaa keskustelemaan yrittäjien asioista. Tilanteessa kävi varsin selväksi, kuinka stressaavaa ja kiireistä kansanedustajan työ on. Itse henkistä hyvinvointia tärkeänä pitävänä utelinkin Marttiselta, että kai hän sentään ehtii nukkua riittävästi. Hän vastasi, että omasta hyvinvoinnista tulee kyllä pidettyä huolta riittävällä unella ja liikunnalla.

Porin Yrittäjien vierailu Helsingissä harjoittelijan silmin. Kuvat: Tuomas Ruoho

Eduskuntavierailun jälkeen jatkoimme syömään Fennian pääkonttorille Pasilaan. Rakennuksessa sijaitsi lounasruokalan lisäksi myös muun muassa seuraava kohteemme eli Suomen Yrittäjien toimisto. Siellä meidät otti vastaan Hannamari Heinonen, Albert Mäkelä ja Davis Lipskis Suomen Yrittäjistä. He kertoivat niin Yrittäjien yleisestä toiminnasta, lakiasioista kuin jäsenhankinnastakin. Pääsimme myös keskustelemaan heidän kanssaan lähinnä satakuntalaisia yrittäjiä askarruttavista asioista.

Tämän jälkeen olikin luvassa yllättävän pitkältä tuntuva kotimatka. Ehkä se johtui siitä, että en jaksanut lukea enää koko matkaa. Reissu oli silti antoisa, vaikka itselleni myös kuormittava. Yleisfiilis jäi joka tapauksessa plussan puolelle ja oppia tuli kartutettua lisää monestakin asiasta.

Tuomas Ruoho