Yrittäjän puolella
22.11.2019
Mikael Pentikäinen

Postilakko pitää saada loppumaan

22.11.2019 | 12:21

Neljä työmarkkinaveteraania kokoontui perjantaina valtakunnansovittelijan toimistoon Bulevardille selvittelemään hakaukseen ajautunutta postilakkoa. Tavoite on purkaa postikonkelo lähipäivinä siten, että lakko loppuu eivätkä tukilakot laajene.

On syytä toivoa nopeaa ratkaisua.

Lakko aiheuttaa paljon ongelmia monille yrittäjille. Monelle vuoden tärkein sesonki on ovella, mutta kuljetukset eivät toimi eivätkä laskut mene perille. Olen kuullut yrittäjistä, jotka joutuvat pohtimaan toimintansa lopettamista.

Moni siirtää jakelujaan Postin kilpailijoille ja mahdollisuuksien mukaan verkkoon, mutta kaikille se ei ole mahdollista.

Eniten postilakosta kärsii kuitenkin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä Posti ja sen työntekijät. Voi olla karvasta huomata lakon jälkeen, että osa asiakkaista on pysyvästi kadonnut. Ei tarvitse arvailla, onko tällä henkilöstövaikutuksia. Voi olla, ettei Posti toivu tästä lakosta kunnolla koskaan.

Sovittelijan alta vedettiin matto jalkojen alta

Kun talo palaa, sammutustavalla ei ole väliä. Siksi ei kannata liikaa arvostella sitä, että sammutustyöhön kutsuttiin neljän veteraanin ryhmä valtakunnansovittelijan ohi.

On kuitenkin selvä asia, että sovittelijan toimistossa työskentelevä veteraaniryhmä rapauttaa koko sovitteluinstituutiota. Mikä virka on sovittelijalla, jonka alta vedetään matto ensimmäisen työtaistelun aikana? Kuka häntä uskoo jatkossa?

Pääministeripuolue – joka on veteraaniryhmän taustalla – luo uutta sovittelukäytäntöä. Jos valtakunnansovittelija ei onnistu, apuun kutsutaan hallituskumppaneiden ja työnantajaleirin ohi eläkkeeltä korporatismin iskujoukko.

Rohkenen veikata, että tästä ei hyvä seuraa.

Pelisääntöjä pitää noudattaa

Kärjistynyt tilanne kertoo myös omistajaohjauksen haaksirikosta. Myös omistajaohjaus on pääministeripuolueen vastuulla.

On kestämätön tilanne, että pääministeri tai omistajaohjausministeri – vielä vähän eritahtisesti – puuttuu Postin operatiivisiin asioihin.

Posti on valtionyhtiö, jossa omistaja voi käyttää valtaa. Olennaista toimivan johdon ja yhtiön kannalta on kuitenkin se, että valtaa käytetään sovittujen pelisääntöjen mukaisesti Postin hallituksen kautta. Nyt toimitaan myös Postin hallituksen ohi.

Viime vaalikaudella tuli selväksi, että porvarihallituksella oli vaikeuksia ay-liikkeen kanssa. SDP moitti moneen kertaan hallitusta työmarkkinaosaamisen puutteesta.

Tällä vaalikaudella on havaittu, ettei SDP näytä pystyvän parempaan.

Jos meno ei muutu, voi ennustaa myrskyisää työmarkkinavuotta.

Lakkosääntelyä on pakko pohtia

On hyvä muistaa, että postilakko on laillinen lakko, jolla halutaan vaikuttaa työehtosopimusneuvotteluun. Lakko-oikeus on neuvotteluihin liittyvä työkalu, joka kuuluu vapaaseen yhteiskuntaa.

Moni ammattiliitto on valmis tukemaan työntekijäpuolta tukilakoilla, vaikka liitot ovat työrauhan piirissä. Myös tukilakot ovat laillisia. Ne kuitenkin osoittavat, että työrauhalla ei ole juuri merkitystä.

Tukilakot ovat uusin muistutus siitä, että työrauhasääntely kaipaa nopeasti uudistamista. On kohtuutonta, että tukilakot vaarantavat koko Suomen hauraan talouskasvun.

Lakko-oikeus kuuluu demokratiaan, mutta tukilakot pitää sovittaa ongelman kokoon. Jos tukilakon vaikutus on suhteeton, se pitäisi kieltää. Arvion voisi tehdä työtuomioistuin ennen kuin tukilakko olisi oikeus aloittaa.

Samalla pitäisi kiristää laittomista työtaisteluista tuomittavia sanktioita, jotka ovat mitättömiä suhteessa aiheutettuun vahinkoon.

Poliittisten lakkojen osalta pitäisi siirtyä eurooppalaiseen käytäntöön, jossa poliittinen protestointi kuuluu vapaa-ajalle. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on katsottu sallituiksi korkeintaan parin tunnin protestilakot. Suomessa sääntelyä pitäisi muuttaa vastaavasti.

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Mikael Pentikäinen